Καρδιακή Νόσος: Οδηγός για την Πρόληψη, τη Διάγνωση και τη Θεραπεία

Dr.Ilham Kaffa Cards

Η Καρδιακή Νόσος – Προσέγγιση και Κατανόηση

Γράφει η Dr. Ilham Kaffa. Ειδικός Καρδιολόγος στην Αθήνα

Η καρδιακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και περιλαμβάνει διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Στόχος αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει τις κύριες παθήσεις της καρδιάς, τις αιτίες που τις προκαλούν, καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας που προτείνουν οι καρδιολόγοι.

Καρδιαγγειακή Νόσος

1. Στεφανιαία Νόσος

Α. Οξύ Έμφραγμα του Μυοκαρδίου και Ασταθής Στηθάγχη

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου, ενώ στην ασταθή στηθάγχη παρατηρείται πόνος στο στήθος κατά την προσπάθεια ή την ηρεμία. Και τα δύο προκαλούνται από τη ρήξη ευάλωτης αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα να αποφράσσεται το αγγείο ολικώς ή μερικώς. Η θεραπεία περιλαμβάνει πρωτογενή αγγειοπλαστική στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου εντός των πρώτων 2-3 ωρών και φαρμακευτική αγωγή στην ασταθή στηθάγχη.

Β. Σταθερή Στηθάγχη

Η σταθερή στηθάγχη προκαλείται από μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου στον καρδιακό μυ, ενώ απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα. Παρατηρείται σε χρόνια σταθερή βλάβη των στεφανιαίων αγγείων και η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ενδείκνυται ο στεφανιογραφικός έλεγχος για πιθανή επεμβατική αντιμετώπιση.

2. Βαλβιδοπάθειες

Οι βαλβιδοπάθειες είναι παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς και μπορεί να οφείλονται σε εκφυλιστικές βλάβες ή σε μικροβιακή προσβολή. Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας μπορεί να γίνει καρδιοχειρουργικά ή διαδερμικά, ενώ η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας πρέπει να διορθώνεται χειρουργικά ή διαδερμικά ανάλογα με την περίπτωση.

3. Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια ορίζεται ως η αδυναμία της καρδιάς να εξασφαλίσει επαρκή αιμάτωση προς τα περιφερικά όργανα και μπορεί να οφείλεται σε αρτηριακή πίεση, πρωτοπαθή πάθηση του καρδιακού μυός, πάθηση των βαλβίδων της καρδιάς ή στεφανιαία νόσο. Η αντιμετώπισή της εξαρτάται από τη θεραπεία του υποκείμενου νοσήματος.

4. Αρρυθμίες (Υπερκοιλιακές & Κοιλιακές)

Α. Υπερκοιλιακές Αρρυθμίες

Οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή και οι λοιπές υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, είναι καλοήθεις και αφορούν τις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού. Η θεραπεία ποικίλει από αμιγώς συντηρητική, επεμβατική εώς και τοποθέτηση βηματοδότη και απινιδωτών.

Β. Κοιλιακές Αρρυθμίες

Οι κοιλιακές αρρυθμίες, όπως η κοιλιακή ταχυκαρδία και η κοιλιακή μαρμαρυγή, είναι επικίνδυνες για τη ζωή. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμάκων, την επέμβαση και την τοποθέτηση βηματοδότη και απινιδωτών.

5. Περικαρδίτιδα και Μυοκαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα και η μυοκαρδίτιδα είναι παθήσεις που αφορούν το περικάρδιο και το μυοκάρδιο, κυρίως λόγω ιογενών λοιμώξεων. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και, σε περίπτωση υποτροπής, εξειδικευμένη αγωγή.

6. Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι μια σπάνια νόσος με υψηλή θνητότητα, αν δεν θεραπευθεί. Προκαλείται από προσβολή των βαλβίδων της καρδιάς από μικροβιακό παράγοντα. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιβιοτικών και, σε περίπτωση ανεπάρκειας της βαλβίδας, την αντικατάστασή της.

Καρδιολόγος: Ο ειδικός για όλα τα Καρδιακά Νοσήματα

Η σημασία του καρδιολόγου στη διάγνωση και τη θεραπεία της καρδιακής νόσου είναι καθοριστική. Οι καρδιολόγοι είναι ειδικοί γιατροί που ασχολούνται με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς και των αγγείων.

Καρδιολόγος Αθήνα

Στην Αθήνα, υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι καρδιολόγοι που προσφέρουν υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη για την καρδιακή νόσο. Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν καρδιολόγο με εμπειρία και εξειδίκευση στον τομέα που σας ενδιαφέρει, ώστε να μπορείτε να λάβετε τη βέλτιστη θεραπεία για την κατάστασή σας.

Πρόληψη της Καρδιακής Νόσου

Η πρόληψη της καρδιακής νόσου περιλαμβάνει την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τη μείωση των παραγόντων κινδύνου και την τακτική ιατρική παρακολούθηση. Μερικές συμβουλές για την πρόληψη της καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή Καπνίσματος
  • Υγιεινή διατροφή
  • Τακτική άσκηση
  • Έλεγχος του σωματικού βάρους
  • Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
  • Έλεγχος της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων
  • Έλεγχος του σακχαρώδους διαβήτη
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και να διατηρήσετε την καρδιακή σας υγεία.

Συνοψίζοντας, η καρδιακή νόσος αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία, καθώς προκαλεί πολλούς θανάτους και επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις διάφορες παθήσεις της καρδιάς, τις αιτίες που τις προκαλούν, καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας που προτείνουν οι καρδιολόγοι. Με τη βοήθεια ενός έμπειρου καρδιολόγου, όπως ένας καρδιολόγος Αθήνα, και την τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την καρδιακή νόσο.

Table of Contents

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ Εισαγωγή στη χειρουργική επέμβαση …

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι;

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι; Στον σύγχρονο …

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Send this to a friend