Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – E-prescription.gr

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει χαρακτηριστεί ως στρατηγικό στοιχείο για τη βελτίωση του συντονισμού των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν ήδη υιοθετήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι πρωτοπόρες στον τομέα αυτό, όπως η Δανία, όπου αυτό το είδος συνταγογράφησης εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1990. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται συστηματικά στην Εσθονία, τη Σουηδία, την Κροατία και τις Κάτω Χώρες, όπου σχεδόν όλες οι συνταγές είναι άυλες.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Οι στόχοι της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

  • Να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση της διαδικασίας στο λογισμικό των γιατρών και των φαρμακοποιών.
  • Να καταστεί δυνατή η διαλειτουργικότητα όλων των βάσεων δεδομένων φαρμάκων με λειτουργικό τρόπο.
  • Μοντελοποίηση της διαδικασίας μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών.
  • Να δοκιμαστεί το σύστημα μεταξύ γιατρών, φαρμακοποιών και ασφαλιστικών εταιρειών σε μια περιορισμένη περιοχή.

1. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση βελτιώνει την ποιότητα των συνταγών για τον ασθενή.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μειώνει τον αριθμό των σφαλμάτων. Οι συνταγές είναι πιο ευανάγνωστες, γεγονός που διευκολύνει το έργο του φαρμακοποιού και αποφεύγει τα λάθη.
Πάνω απ’ όλα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση επιτρέπει καλύτερη προσβασιμότητα και ιχνηλασιμότητα των χορηγούμενων θεραπειών. Η αποϋλοποίηση επιτρέπει μεγαλύτερη διάρκεια και προσβασιμότητα των δεδομένων. Το οποίο μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Holter Ρυθμού- Χόλτερ Καρδιάς Τι Είναι;

2. Το σύστημα αυτό διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ φαρμακοποιών και ιατρών.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση εξασφαλίζει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ιατρικών ομάδων: η αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων συνταγών βελτιστοποιεί την ενσωμάτωση του φαρμακείου στη διαδικασία συνταγογράφησης και διευκολύνει τη φαρμακευτική ανάλυση.

3. Εξοικονομεί χρήματα

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί πηγή εξοικονόμησης πόρων. Περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια έντυπα υγειονομικής περίθαλψης υποβάλλονται σε επεξεργασία κάθε χρόνο και ο αριθμός τους αυξάνεται. Το αποτέλεσμα απέχει ακόμη πολύ από το να επιτευχθεί στην Ελλάδα.

Η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – Πηγή Πρόσθετων Υπηρεσιών.

Η Σουηδία χρησιμοποιεί αυτό το είδος συνταγογράφησης εδώ και 30 χρόνια. Το 2004, δημιούργησε ένα τηλεφωνικό κέντρο για 24ωρη πληροφόρηση σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων και την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων*. Εάν ο ασθενής έχει τη συνήθεια να επισκέπτεται ένα συγκεκριμένο φαρμακείο, μπορεί να το αναφέρει στην ηλεκτρονική συνταγή, ώστε να ενημερώνεται ο φαρμακοποιός για την επίσκεψή του και να προετοιμάζει ή να παραγγέλνει τα απαραίτητα φάρμακα.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαίνεται επομένως αναπόφευκτη, καθώς επιτρέπει την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της αποϋλοποίησης: προσβασιμότητα, αμεσότητα, ιχνηλασιμότητα και εξοικονόμηση χρόνου. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης την Ελλάδα, έχει ακόμα μεγάλο πεδίο για την βελτίωση ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί μέρος μιας κίνησης προς την ψηφιοποίηση των φαρμακείων και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής υγείας, η οποία φαίνεται επίσης αναπόφευκτη.

Καρδιολογικός έλεγχος- CHECK-UP

 

Κολπική Μαρμαρυγή – Η Κολπική Μαρμαρυγή Τι Είναι

0/5 (0 Reviews)