Καρδιογράφημα (ΗΚΓ) – Το Καρδιογράφημα Πως Γίνεται;

Καρδιολόγος εξαρχεία

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Καρδιογράφημα (ΗΚΓ) – Πως Γίνεται;

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι Καρδιογράφημα μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος μελέτης της καρδιάς, η οποία βασίζεται στην καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας του καρδιακού μυός.

Καρδιογράφημα Καρδιογράφημα

Καρδιογράφημα Η Συσκευή ΗΚΓ

Πως γίνεται η καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος;

Μια ειδική συσκευή, ο ηλεκτροκαρδιογράφος, καταγράφει το πέρασμα των ηλεκτρικών εκκενώσεων μέσω της καρδιάς.

Το καρδιακό έργο συνίσταται στη σύσπαση των θαλάμων της. Κανονικά αυτό συμβαίνει με μια συγκεκριμένη σειρά και έχει έναν κανονικό ρυθμό. Οι μυϊκές ίνες συστέλλονται ως αποτέλεσμα των ηλεκτρικών ερεθισμάτων που παράγονται. Με την καταγραφή των ηλεκτρικών παλμών, ένα καρδιογράφημα , χρησιμοποιώντας έναν καρδιογράφο, μπορείτε να δείτε πώς λειτουργεί η καρδιά και τα επιμέρους τμήματά της. Γνωρίζοντας το φυσιολογικό ” πρότυπο ” της δραστηριότητας της καρδιάς, ο καρδιολόγος μπορεί να ανιχνεύσει μια αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό στο ηλεκτροκαρδιογράφημα και να εντοπίσει πού εμφανίζονται ανωμαλίες στην καρδιά. Διαφορετικοί τύποι καρδιακών παθήσεων χαρακτηρίζονται από διαφορετικές ανωμαλίες και, επομένως, το καρδιογράφημα έχει τεράστιες διαγνωστικές δυνατότητες για τον προσδιορισμό της φύσης των καρδιακών ανωμαλιών.

Το Καρδιογράφημα – Το Παλιό μας εργαλείο!

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μια αρκετά “παλιά” διαγνωστική μέθοδος και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η διάγνωση των καρδιακών ανωμαλιών γίνεται νωρίτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Πώς γίνεται η εξέταση με το καρδιογράφημα ;

Η διαδικασία του καρδιογραφήματος είναι ανώδυνη και δεν προκαλεί καμία δυσφορία, αλλά τα μικρά παιδιά μερικές φορές αισθάνονται φόβο και ένταση σε άγνωστο περιβάλλον. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα που να διαρρέει το σώμα όταν εκτελείται ένα καρδιογράφημα . Τα αποτελέσματα της εξέτασης ερμηνεύονται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ασθενούς.

Για την καταγραφή του ΗΚΓ, ο ασθενής ξαπλώνει σε έναν κρεβάτι. Στο δέρμα του θώρακα και των άκρων, 12 ειδικοί αισθητήρες που συνδέονται με έναν ηλεκτροκαρδιογράφο είναι συνδεδεμένοι με ένα ιατρικό επίθεμα. Αυτός ο μεγάλος αριθμός ηλεκτροδίων είναι απαραίτητος για να έχουμε μια εικόνα για το πώς λειτουργούν οι διάφορες περιοχές της καρδιάς.

Ένα ειδικό αγώγιμο τζελ εφαρμόζεται στο δέρμα για τη βελτίωση της επαφής μεταξύ του ηλεκτροδίου και του δέρματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου το δέρμα καλύπτεται από τρίχες, αυτές θα ξυριστούν.

Πώς προετοιμάζομαι για ένα ΗΚΓ

Κατά τα άλλα, το καρδιογράφημα δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Αμέσως πριν από τη διαδικασία, ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει τη σωματική άσκηση και να μην πίνει κρύα ποτά. Το καρδιογράφημα καταγράφεται σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς η κίνηση μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης. Μερικές φορές ο γιατρός θα ζητήσει από τον ασθενή να κρατήσει την αναπνοή του για μικρό χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του ΗΚΓ.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΜΕΤΣ 11636

Καρδιολογικό ιατρείο στο κέντρο Αθήνα

Γιατί να ζητήσει ο γιατρός μου ένα ΗΚΓ;

Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει ένα καρδιογράφημα για:

  • Να διαπιστώσει αν έχετε ή είχατε καρδιακή προσβολή
  • Να αναζητήσει άλλες καρδιακές παθήσεις ή να παρακολουθήσει μια γνωστή καρδιακή πάθηση
  • Να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε γιατί εμφανίζετε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή άλλα συμπτώματα
  • Να ελέγξετε πόσο υγιής είναι η καρδιά σας πριν κάνετε χειρουργική επέμβαση
  • Ελέγξτε πόσο καλά δρουν τα φάρμακα για την καρδιά σας ή άλλες θεραπείες για την καρδιά σας

Τι γίνεται εάν το καρδιογράφημα δείχνει μη φυσιολογικό ρυθμό;

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού. Στη βραδυκαρδία η καρδιά χτυπά αργά. Η ταχυκαρδία είναι ένας γρήγορος ρυθμός της καρδιάς. Υπάρχουν όμως και διάφορα είδη αρρυθμίας, στα οποία επηρεάζεται ο φυσιολογικός ρυθμός των διαφόρων καρδιακών θαλάμων και η καρδιά χτυπά ακανόνιστα.

Η θεραπεία των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού στην Αθήνα εξαρτάται από την αιτία και τη φύση της παθολογίας. Εκτός από τα φάρμακα, οι βηματοδότες χρησιμοποιούνται ευρέως και με επιτυχία στην Αθήνα. Η καρδιοχειρουργική παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη θεραπεία των διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, η οποία αποτελεί παραδοσιακά και επάξια έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της φημισμένης ελληνικής ιατρικής.

Άλλοι τύποι ηλεκτροκαρδιογραφήματος

Υπάρχουν δύο επιπλέον τύποι ηλεκτροκαρδιογραφήματος που μπορεί να κάνει κάποιος για να διαγνώσει ορισμένες καταστάσεις. Αυτοί είναι οι εξής:

Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Ένα άτομο υποβάλλεται σε μια δοκιμασία καταγραφής ηλεκτροκαρδιογραφήματος καθώς ασκείται.

Κατά τη διάρκεια μίας δοκιμασίας κοπώσεως, ο καρδιολόγος μπορεί να αυξήσει το επίπεδο δυσκολίας για να αναζητήσει τυχόν αλλαγές στην καρδιακή δραστηριότητα.

Το Χόλτερ ρυθμού (“Holter monitor”)

Το Holter ρυθμού είναι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα που ένα άτομο φοράει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Ο καρδιολόγος θα τοποθετήσει ηλεκτρόδια στο στήθος του ατόμου, τα οποία συνδέονται με μια μικρή συσκευή καταγραφής.

Τι δείχνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα στη στεφανιαία νόσο;

Μια συνηθισμένη κατάσταση υγείας στην οποία μπορεί να βοηθήσει το ΗΚΓ στη διάγνωση, είναι η στεφανιαία νόσος (ΣΝ). Σε κάποιον που πάσχει από στεφανιαία νόσο, τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά μπλοκάρονται ή στενεύουν και αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή καρδιακή προσβολή.

Μπορεί ένα ΗΚΓ να διαγνώσει την ΚΑΔ;

Για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, ο γιατρός ελέγχει τις αλλαγές στα κύματα ή τα τμήματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Οι αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την ΣΝ ή την καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν:

  • Κατάσταση του διαστήματος ST
  • Ανάσπαση του τμήματος ST
  • Επιπεδοποίηση των κυμάτων Τ
  • Ανεστραμμένα κύματα Τ
  • Κύματα Q

Συμπέρασμα

Ο καρδιολόγος διενεργεί ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα για να βοηθήσει στη διάγνωση ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Το ηλεκτροκαρδιογραφήματα είναι ένα γρήγορο, ανώδυνο τεστ. Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα διαρκεί συνήθως περίπου 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σε έναν άτομο την εμφάνιση παθολογικών ευρημάτων στο ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ωστόσο, οι κάποιες “παθολογικές” ενδείξεις του ηλεκτροκαρδιογραφήματος μπορεί να είναι φυσιολογικές για ορισμένους ανθρώπους.

 

Table of Contents

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει και Πώς Επηρεάζει την Υγεία σας …

Δύσπνοια: Αναλυτική οδηγός – Θεραπείες και συμβουλές

Δύσπνοια: Εισαγωγή Η δύσπνοια, μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται …

Send this to a friend