Χαθήκατε!

404 error

Ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου;

Κάθε χρόνο, 17,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως. Το 80% των θανάτων συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Τι προκαλεί καρδιακές παθήσεις;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις. Ορισμένες περιπτώσεις οφείλονται σε συγγενείς ανωμαλίες του καρδιαγγειακού συστήματος, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται από συνδυασμό των ακόλουθων παραγόντων: ανθυγιεινή διατροφή, σωματική αδράνεια, κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ. Όσο περισσότερους παράγοντες κινδύνου εκτίθεται ένα άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου στους οποίους εκτίθεται το καρδιαγγειακό σύστημα είναι πολύ επικίνδυνοι, διότι μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Η αθηροσκλήρωση αφορά την πάχυνση και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα μέρη του κυκλοφορικού συστήματος- μπορεί να είναι ισχαιμική καρδιακή νόσος ή νόσος των περιφερικών αρτηριών των άνω ή κάτω άκρων.

Η στένωση και η πάχυνση των αρτηριών οφείλεται στην εναπόθεση χοληστερόλης και άλλων επιβλαβών ουσιών στα τοιχώματά τους. Αυτές οι παχύνσεις ονομάζονται πλάκες. Εάν αυτές οι πλάκες αποσπαστούν και μεταφερθούν με την κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να αποφράξουν πλήρως τη στενωμένη αυλή του αιμοφόρου αγγείου και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι είναι η Δυσλιπιδαιμία;

Η Χοληστερίνη είναι μια ουσία που μοιάζει με λίπος και χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για τη δημιουργία κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορισμένων ορμονών. Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα οδηγεί στο σχηματισμό πλακών.

Τι είναι τα Τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη στο αίμα, τα οποία αποτελούν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορεί να προκληθούν από την παχυσαρκία, την κατάχρηση αλκοόλ, τη μειωμένη νεφρική λειτουργία και τον ανεξέλεγκτο διαβήτη.

Πώς συνδέεται η υψηλή αρτηριακή πίεση με τις καρδιακές παθήσεις;

Καθώς το αίμα κινείται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία ασκεί πίεση στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία ονομάζεται αρτηριακή πίεση.  Όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός μυς πρέπει να εργάζεται σκληρότερα για να αντλήσει αίμα. Αυτό αυξάνει την πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αγγείων, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνει και να τα καθιστά πιο ευάλωτα στην αθηροσκλήρωση.

Σχετίζεται η καρδιακή νόσος με το κάπνισμα;

Το κάπνισμα καταστρέφει την εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει την πήξη του αίματος, επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και συμβάλλει στην πρόκληση σπασμών των στεφανιαίων αρτηριών. Η νικοτίνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Είναι η καλή διατροφή ένας τρόπος πρόληψης των καρδιακών παθήσεων;

Η ακατάλληλη διατροφή – η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζωικών λιπών, η μη κατανάλωση αρκετών φρέσκων φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση αλκοόλ – σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να είναι κληρονομικές;

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να είναι κληρονομικές. Αλλά ακόμη και αν ένα άτομο κληρονομήσει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις – υπερβολικό βάρος, διαβήτη, τάση για υπέρταση – υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

5/5 (1 Review)