Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία – Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

Καρδιολόγος εξαρχεία

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Τι είναι η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (Αρρυθμία)

Η υπερκοιλιακή ταχυκαρδία είναι ένας ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία) που ξεκινά πάνω από τις καρδιακές κοιλίες, οι οποίες είναι οι δύο κατώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Οι περισσότερες, αλλά όχι όλες, οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες ξεκινούν από τους κόλπους, τις ανώτερες κοιλότητες της καρδιάς. Μπορεί να προκαλούν πολύ γρήγορο, πολύ αργό ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά βοηθούν στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού ενός ατόμου. Προβλήματα με τα κύτταρα που πυροδοτούν αυτά τα ηλεκτρικά σήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Τα άτομα με υπερκοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να εμφανίσουν:

Ταχυκαρδία: Ο καρδιακός ρυθμός είναι πολύ γρήγορος.

Βραδυκαρδία: Ο καρδιακός ρυθμός είναι πολύ αργός.

Ακανόνιστο καρδιακό παλμό: Η καρδιά μπορεί να φαίνεται σαν να παραλείπει ή να προσθέτει χτύπους.

Πως γίνεται η Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

Η καρδιά περιέχει τέσσερις ξεχωριστούς θαλάμους: δύο κόλπους και δύο κοιλίες. Οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί μπορεί να αρχίσουν σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις θαλάμους ή στις περιοχές που περιβάλλουν αυτούς τους θαλάμους. Οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες ξεκινούν πάνω από τις κοιλίες, συνήθως στους κόλπους.

Τύποι υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Ορισμένοι τύποι υπερκοιλιακών αρρυθμιών περιλαμβάνουν:

– Κολπικός πτερυγισμός:

Αυτό συμβαίνει όταν ηλεκτρικά σήματα στους κόλπους προκαλούν γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι η καρδιά του χτυπάει πολύ γρήγορα ή ότι προσθέτει επιπλέον χτύπους.

– Κολπική μαρμαρυγή:

Αυτή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Συμβαίνει όταν οι κόλποι χτυπούν ταχύτερα από το συνηθισμένο λόγω των δυσλειτουργικών ηλεκτρικών σημάτων. Το άτομο μπορεί να βιώνει περιόδους με πολύ ακανόνιστο και γρήγορο καρδιακό ρυθμό, έως και 180 παλμούς ανά λεπτό.

– Κολποκοιλιακή κομβική ταχυκαρδία επανεισόδου:

Πρόκειται για τύπους παροξυσμικής αρρυθμίας. Παροξυσμική σημαίνει ότι συμβαίνει μερικές φορές και όχι συνέχεια. Συχνή στους νέους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ζάλη, γρήγορο καρδιακό ρυθμό ή δύσπνοια. Αυτή η αρρυθμία συμβαίνει επειδή μια επιπλέον οδός στον κολποκοιλιακό κόμβο ή μια βοηθητική οδός προκαλεί ακανόνιστο χτύπο της καρδιάς.

Η παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (Paroxysmal supraventricular tachycardia/ P SVT) είναι ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ρυθμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT) απότομης έναρξης και διακοπής

– Φλεβοκομβική ταχυκαρδία:

Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία συνήθως δεν αποτελεί αρρυθμία και μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο ασκείται ή αισθάνεται άγχος, γεγονός που προκαλεί την καρδιά του να χτυπά πολύ γρήγορα. Ωστόσο, μερικές φορές η καρδιά στέλνει σήματα για να χτυπήσει πιο γρήγορα όταν δεν υπάρχει λόγος να το κάνει. Οι γιατροί ονομάζουν αυτό το φαινόμενο ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν κατά τη διάρκεια βαριάς άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της δύσπνοιας και του γρήγορου καρδιακού ρυθμού.

Αιτίες της παροξυσμικής υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

παροξυσμική υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

Οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού κατά την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία συμβαίνουν όταν τα ακανόνιστα ηλεκτρικά ερεθίσματα αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χτυπά η καρδιά. Πολλές διαφορετικές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις ανωμαλίες. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

Ιατρικές παθήσεις:

Ειδικά αυτές που επηρεάζουν το ενδοκρινικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

. Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει υπερκοιλιακή ταχυκαρδία λόγω καταστάσεων όπως:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Πνευμονία
  • Μεταβολικές καταστάσεις
  • Ανωμαλίες ηλεκτρολυτών

– Ορισμένα φάρμακα:

Οποιοδήποτε φάρμακο που μεταβάλλει το σύστημα αδρεναλίνης του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τοξίνες, όπως το αλκοόλ ή η κοκαΐνη.

– Δομικά ή συγγενή νοσήματα:

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να γεννηθούν με παθήσεις που προκαλούν καρδιακά προβλήματα και συνήθως την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

– Χειρουργική επέμβαση στην καρδιά:

Η χειρουργική επέμβαση στους άνω θαλάμους της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει υπερκοιλιακή ταχυκαρδία.

Ένα ευρύ φάσμα παραγόντων της συμπεριφοράς μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του καρδιακού ρυθμού σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτές. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται:

– Καφεΐνη

– Αλκοόλ

– Άγχος

– Το κάπνισμα

Συμπτώματα υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας είναι η αίσθηση ότι η καρδιά χτυπάει πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ότι παραλείπει ή προσθέτει χτύπους. Αυτό ισχύει για όλες τις αρρυθμίες, οπότε ένα άτομο δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιον τύπο έχει με βάση τα συμπτώματα και μόνο.

Μερικά άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρατηρήσει ένα άτομο περιλαμβάνουν κατα την υπερκοιλιακή ταχυκαρδία

– Αίσθημα ταχυπαλμίας

– Ζαλάδα

Λιποθυμία

– Πόνος ή πίεση στο στήθος

– Δύσπνοια

Ορισμένες αρρυθμίες, όπως η κολπική μαρμαρυγή, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου επειδή το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στην καρδιά ή να θρομβωθεί. Οι παράγοντες κινδύνου για ορισμένες αρρυθμίες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να αυξήσουν ανεξάρτητα τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών.

Διάγνωση υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα

Σε πολλές περιπτώσεις, ο καρδιολόγος μπορεί να διαγνώσει μια υπερκοιλιακή ταχυκαρδία χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ).

Holter monitor

Σε ορισμένους ασθενείς, η διάγνωση είναι πιο δύσκολη επειδή εμφανίζουν μόνο επεισόδια υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα φορητό καρδιολογικό μόνιτορ, που ονομάζεται Holter monitor, μπορεί να ανιχνεύσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Ο γιατρός μπορεί να στείλει το άτομο στο σπίτι για να φορέσει τη συσκευή για μια ημέρα ή ακόμη και εβδομάδες, ανάλογα με τα συμπτώματά του.

Αιματολογικές εξετάσεις

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων.

Θεραπεία υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Η σωστή θεραπεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον η καρδιακή αρρυθμία είναι επικίνδυνη ή ενοχλητική, της συνολικής υγείας του ατόμου και του πόσο συχνά το άτομο εμφανίζει την αρρυθμία.

Τι να θυμάστε για την υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας

Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές, ιδίως για τα άτομα που δεν γνωρίζουν γιατί η καρδιά τους χτυπάει γρήγορα. Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση, καθώς ορισμένες υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες είναι ακίνδυνες και όλες θεραπεύσιμες.

Ένα άτομο δεν πρέπει να κάνει αυτοδιάγνωση στο σπίτι με βάση τα συμπτώματά του ή να υποθέσει ότι δεν χρειάζεται θεραπεία. Τα άτομα επι επεισοδίων υπερκοιλιακής ταχυκαρδίας, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες.

 

Table of Contents

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει και Πώς Επηρεάζει την Υγεία σας …

Δύσπνοια: Αναλυτική οδηγός – Θεραπείες και συμβουλές

Δύσπνοια: Εισαγωγή Η δύσπνοια, μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται …

Send this to a friend