Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Καρδιολόγος εξαρχεία

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το το φαστ φουντ

Ο όρος ” φαστ φουντ ” αναφέρεται γενικά σε τρόφιμα που οι άνθρωποι καταναλώνουν γρήγορα, είτε εντός είτε εκτός του χώρου τους. Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τις διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση και την υπερκατανάλωση γρήγορου φαγητού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

φαστ φουντ

Πολλά καταστήματα φαστ φουντ αναγράφουν πλέον τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει κάθε είδος. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξέτασης του κατά πόσον είναι υγιεινό ή όχι.

Έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις;

Το φαστ φουντ είναι συνήθως φτωχό από άποψη διατροφής. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, το γρήγορο φαγητό τείνει να περιέχει διάφορες ουσίες που είναι γενικά ανθυγιεινές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και πολλά επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Επίσης, στερείται ορισμένων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις και ένα άτομο μπορεί να κάνει μια ενημερωμένη επιλογή ερευνώντας το διατροφικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ειδών φαστ φουντ. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν αυτές τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των περισσότερων μεγάλων εστιατορίων.

Τούτου λεχθέντος, ακόμη και τα πιο υγιεινά είδη γρήγορου φαγητού έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Το φαστ φουντ είναι συνήθως πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις όταν ένα άτομο τρώει fast food.

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Το γρήγορο φαγητό διασπάται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω των εξευγενισμένων υδατανθράκων και της προστιθέμενης ζάχαρης. Με τη σειρά του, αυτό προκαλεί μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι. Η ινσουλίνη προάγει την περαιτέρω πείνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το γεύμα.

Αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλατιού θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την καλή λειτουργία των αγγείων και να προκαλέσει αρτηριακή υπέρταση. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται επίσης με κατακράτηση υγρών.

Αυξημένη φλεγμονή

Το φαστ φουντ συνήθως δεν περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εάν ένα άτομο τρώει συχνά fast food, μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ατόμου.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα fast food έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα συστατικά και θερμίδες. Είναι επίσης γενικά χαμηλά σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το πεπτικό σύστημα

Πολλά γεύματα fast food είναι εξαιρετικά χαμηλά σε φυτικές ίνες. Οι γιατροί συσχετίζουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με υψηλότερο κίνδυνο για πεπτικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωματική νόσος, καθώς και με μειώσεις των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ανοσία και φλεγμονή

Η δυτική διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη φλεγμονή, χαμηλότερο έλεγχο των λοιμώξεων, υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και υψηλότερο κίνδυνο αλλεργικών και αυτοφλεγμονωδών ασθενειών.

Μνήμη και μάθηση

Μια δημοσίευση του 2020 υποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, που είναι χαρακτηριστικό του γρήγορου φαγητού, και χαμηλότερης ικανότητας για μνήμη και μάθηση. Αυτού του είδους η διατροφή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Αλλεργίες

Σε μια ανασκόπηση του 2018, διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης fast food και της αύξησης του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος.

Καρδιακές παθήσεις

Η FDA υποδεικνύει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι συχνά αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια.

Παχυσαρκία

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι το τυπικό γρήγορο φαγητό περιέχει πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων. Εάν ένα άτομο τρώει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κάθε μέρα, παίρνει βάρος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Εκπαίδευση

Μια άλλη συνέπεια της τακτικής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού από τους νεότερους ανθρώπους είναι η ακούσια έλλειψη κατανόησης των βασικών αρχών προετοιμασίας γευμάτων, μαγειρέματος και υγιεινής διατροφής.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η κατανάλωση πολλών fast food θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να το κάνει πιο επιρρεπές στην κατάθλιψη και το άγχος.

Περίληψη

Το γρήγορο φαγητό τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, θερμίδες και επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Πληθώρα καλά διεξαγόμενων ερευνών έχει αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών τροφίμων.

Βραχυπρόθεσμα, το γρήγορο φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο δεν τρώει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μακροπρόθεσμα, μια διατροφή πλούσια σε fast food μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πέψη, την ανοσία, τη φλεγμονή, την υγεία της καρδιάς, την παχυσαρκία και άλλα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα fast food κακά. Ορισμένα είδη μενού μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες από άλλα, ενώ ορισμένα καταστήματα γρήγορου φαγητού μπορεί να εστιάζουν στην παροχή πιο υγιεινών επιλογών.

Για να διατηρήσει κάποιος την υγεία του, θα πρέπει να προσπαθήσει να εντοπίσει τα είδη fast food που περιέχουν λιγότερο αλάτι, λίπος, ζάχαρη και συνολικούς υδατάνθρακες και γενικά να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα fast food που καταναλώνει.

Dr ILHAM KAFFA

Καρδιολόγος

 

Table of Contents

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ Εισαγωγή στη χειρουργική επέμβαση …

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι;

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι; Στον σύγχρονο …

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Send this to a friend