Η Καρδιά: Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε

Καρδιολόγος εξαρχεία

Η Καρδιά

Η ανθρώπινη καρδιά είναι ένα καλά ρυθμισμένο όργανο που εξυπηρετεί ολόκληρο το σώμα. Είναι ένα όργανο με μυϊκή μάζα που έχει περίπου το μέγεθος μιας κλειστής γροθιάς και βρίσκεται στο στήθος, ελαφρώς αριστερά από το κέντρο.

Η καρδιά χτυπά περίπου 100.000 φορές την ημέρα, αντλώντας περίπου 8 λίτρα αίματος σε όλο το σώμα 24/7. Αυτό παρέχει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και τα όργανα.

Η καρδιά στέλνει το αποξυγονωμένο αίμα στους πνεύμονες, όπου το αίμα εμπλουτίζεται με οξυγόνο και απομακρύνεται το διοξείδιο του άνθρακα, ένα απόβλητο προϊόν του μεταβολισμού.

Μαζί, η καρδιά, το αίμα και τα αιμοφόρα αγγεία – αρτηρίες, τριχοειδή αγγεία και φλέβες – αποτελούν το κυκλοφορικό σύστημα.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τη δομή της καρδιάς, τον τρόπο με τον οποίο αντλεί αίμα στο σώμα και το ηλεκτρικό σύστημα που την ελέγχει.

Η Καρδιά: Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρετε

Ανατομία Της Καρδιάς

Η καρδιά αποτελείται από τέσσερις θαλάμους:

1- Τους κόλπους: Πρόκειται για τους δύο ανώτερους θαλάμους, οι οποίοι δέχονται αίμα.

2-  Οι κοιλίες: Αυτές είναι οι δύο κατώτερες κοιλότητες, οι οποίες αποβάλλουν το αίμα.

3- Ένα τοίχωμα ιστού που ονομάζεται διάφραγμα χωρίζει τον αριστερό από τον δεξιό κόλπο και την αριστερή από τη δεξιά κοιλία. Οι βαλβίδες διαχωρίζουν τους κόλπους από τις κοιλίες.

Τα τοιχώματα της καρδιάς αποτελούνται από τρία στρώματα ιστού:

Το μυοκάρδιο: Αυτό είναι ο μυϊκός ιστός της καρδιάς.
Το ενδοκάρδιο: Αυτός ο ιστός επενδύει το εσωτερικό της καρδιάς και προστατεύει τις βαλβίδες και τις κοιλότητες.
Το Περικάρδιο: Πρόκειται για ένα λεπτό προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλλει τα άλλα μέρη.
Το Επικάρδιο: Αυτό το προστατευτικό στρώμα αποτελείται κυρίως από συνδετικό ιστό και αποτελεί το εσωτερικότερο στρώμα του περικαρδίου.

Πώς λειτουργεί η καρδιά

Η ανθρώπινη καρδιά λειτουργεί σαν αντλία που στέλνει το αίμα στο σώμα σας για να σας κρατήσει στη ζωή.
Είναι ένας μυς, περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας, στη μέση του στήθους σας με ελαφρά κλίση προς τα αριστερά.

Ποια Είναι η Φυσιολογική Λειτουργία της Καρδιάς;

Κάθε μέρα, η καρδιά σας χτυπά περίπου 100.000 φορές. Έτσι αντλεί συνεχώς περίπου πέντε λίτρα αίματος στο σώμα σας μέσω ενός δικτύου αιμοφόρων αγγείων που ονομάζεται κυκλοφορικό σας σύστημα. Αυτό το αίμα παραδίδει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα μέρη του σώματός σας για να βοηθήσει τα όργανα και τους μυς σας να λειτουργούν σωστά. Το αίμα σας μεταφέρει επίσης το ανεπιθύμητο διοξείδιο του άνθρακα και τα απόβλητα.

Ο ρυθμός με τον οποίο συστέλλεται η καρδιά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως
– Η δραστηριότητα και η άσκηση
– Συναισθηματικοί παράγοντες
– Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις
– Πυρετός
– Ορισμένα φάρμακα
– Αφυδάτωση και άλλα
Σε κατάσταση ηρεμίας, η καρδιά μπορεί να χτυπά περίπου 60 φορές το λεπτό. Αυτό όμως μπορεί να αυξηθεί στους 100 παλμούς ανά λεπτό (bpm) ή και περισσότερο.

Αριστερή και Δεξιά Πλευρά της Καρδιάς

Η αριστερή και η δεξιά πλευρά της καρδιάς λειτουργούν σε συνδυασμό. Οι κόλποι και οι κοιλίες συστέλλονται και χαλαρώνουν με τη σειρά τους, παράγοντας έναν ρυθμικό καρδιακό παλμό.

Η Δεξιά Πλευρά

Η δεξιά πλευρά της καρδιάς δέχεται αποξυγονωμένο αίμα και το στέλνει στους πνεύμονες.
– Ο δεξιός κόλπος δέχεται αποξυγονωμένο αίμα από το σώμα μέσω φλεβών που ονομάζονται άνω και κάτω κοίλη φλέβα. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες φλέβες του σώματος.
– Ο δεξιός κόλπος συστέλλεται και το αίμα περνά στη δεξιά κοιλία.
– Μόλις η δεξιά κοιλία γεμίσει, συσπάται και αντλεί το αίμα στους πνεύμονες μέσω της πνευμονικής αρτηρίας. Στους πνεύμονες, το αίμα συγκεντρώνει οξυγόνο και αποβάλλει διοξείδιο του άνθρακα.

Η Αριστερή Πλευρά

Η αριστερή πλευρά της καρδιάς λαμβάνει αίμα από τους πνεύμονες και το αντλεί στο υπόλοιπο σώμα.
– Το νεοοξυγονωμένο αίμα επιστρέφει στον αριστερό κόλπο μέσω των πνευμονικών φλεβών.
– Ο αριστερός κόλπος συστέλλεται, ωθώντας το αίμα στην αριστερή κοιλία.
– Μόλις η αριστερά κοιλία γεμίσει, συστέλλεται και σπρώχνει το αίμα πίσω στο σώμα μέσω της αορτής.

Διαστολή, Συστολή και η Αρτηριακή Πίεση

Κάθε καρδιακός παλμός αποτελείται από δύο μέρη:

Η Διαστολή: Οι κοιλίες χαλαρώνουν και γεμίζουν με αίμα καθώς οι κόλποι συστέλλονται, αδειάζοντας όλο το αίμα στις κοιλίες.

Η Συστολή: Οι κοιλίες συστέλλονται και αντλούν το αίμα από την καρδιά, καθώς οι κόλποι χαλαρώνουν, γεμίζοντας ξανά με αίμα.

Όταν ένα άτομο μετράει την αρτηριακή του πίεση, το μηχάνημα θα δώσει έναν υψηλό και έναν χαμηλό αριθμό. Ο υψηλός αριθμός είναι η συστολική αρτηριακή πίεση και ο χαμηλότερος αριθμός είναι η διαστολική αρτηριακή πίεση.

Συστολική πίεση: Δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα στα τοιχώματα της αρτηρίας κατά τη διάρκεια της συστολής.
Διαστολική πίεση: Αυτή δείχνει πόση πίεση υπάρχει στις αρτηρίες κατά τη διάρκεια της διαστολής.

καρδια ανατομια
Η καρδιά μου

 

Πώς η καρδιά και οι πνεύμονές σας προσθέτουν οξυγόνο στο αίμα σας;

Τα κύτταρα του σώματος χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα ως απόβλητο προϊόν. Η καρδιά επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει το ανεπιθύμητο διοξείδιο του άνθρακα.

Το αίμα σας ρέει μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων σας για να οξυγονωθεί εκ νέου προτού προωθηθεί στο υπόλοιπο σώμα σας. Το οξυγόνο προστίθεται στο αίμα σας σε τέσσερα κύρια στάδια, τα οποία είναι τα εξής:

– Ο δεξιός κόλπος δέχεται το αίμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο που έχει μόλις διανύσει τον κύκλο του σώματος. Ο δεξιός κόλπος αντλεί το αίμα προς τη δεξιά κοιλία.
– Η δεξιά κοιλία αντλεί το αίμα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξυγόνο προς τους πνεύμονες για να παραλάβει νέα ποσότητα οξυγόνου.
– Ο αριστερός κόλπος λαμβάνει το αίμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο από τους πνεύμονες και το αντλεί στην αριστερή κοιλία.
– Η αριστερή κοιλία αντλεί το αίμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο προς το υπόλοιπο σώμα.

Ο Σφυγμός

Ένα άτομο μπορεί να αισθανθεί τον σφυγμό του στα σημεία όπου οι αρτηρίες περνούν κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, όπως στον καρπό ή στον λαιμό. Ο σφυγμός ταυτίζεται με τον καρδιακό ρυθμό. Όταν αισθάνεστε τον σφυγμό σας, αισθάνεστε την ορμή του αίματος καθώς η καρδιά το αντλεί μέσα στο σώμα.
Ένας υγιής σφυγμός είναι συνήθως 60-100 bpm και το τι είναι φυσιολογικό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Ένα πολύ δραστήριο άτομο μπορεί να έχει σφυγμό μόλις 40 bpm. Τα άτομα με μεγαλύτερο σωματικό μέγεθος τείνουν να έχουν ταχύτερο σφυγμό, αλλά συνήθως δεν ξεπερνά τα 100 bpm.

Οι Καρδιακές βαλβίδες

Η καρδιά διαθέτει τέσσερις βαλβίδες για να διασφαλίζει ότι το αίμα ρέει μόνο προς μία κατεύθυνση:
Αορτική βαλβίδα: Αυτή βρίσκεται μεταξύ αριστερής κοιλίας και αορτής.
Μιτροειδής βαλβίδα: Αυτή βρίσκεται μεταξύ αριστερού κόλπου και αριστερής κοιλίας.
Πνευμονική βαλβίδα: Βρίσκεται μεταξύ δεξιάς κοιλίας και πνευμονικής αρτηρίας.
Τριγλώχινα βαλβίδα: Βρίσκεται μεταξύ δεξιού κόλπου και δεξιάς κοιλίας.

Καρδιακοι Ήχοι και Φήσημα στη Καρδιά

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον ήχο της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, η καρδιά παράγει πολλούς τύπους ήχου και οι γιατροί μπορούν να τους διακρίνουν για να ελέγχουν την κατάσταση της καρδιάς.

Το άνοιγμα και το κλείσιμο των βαλβίδων συμβάλλουν καθοριστικά στον ήχο του καρδιακού παλμού. Εάν υπάρχει διαρροή ή απόφραξη των βαλβίδων της καρδιάς, μπορεί να δημιουργηθούν ήχοι που ονομάζονται “φύσημα”.

Το Ηλεκτρικό Σύστημα της Καρδιάς

Για την άντληση αίματος σε όλο το σώμα, οι μύες της καρδιάς πρέπει να συνεργάζονται για να συμπιέσουν το αίμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τη σωστή στιγμή και με τη σωστή δύναμη. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα συντονίζουν αυτή τη δραστηριότητα.

Το ηλεκτρικό σήμα ξεκινά από τον φλεβοκομβικό κόμβο. Αυτός είναι ο βηματοδότης της καρδιάς και βρίσκεται στην κορυφή του δεξιού κόλπου. Το σήμα προκαλεί τη συστολή των κόλπων, ωθώντας το αίμα προς τα κάτω στις κοιλίες.

Το ηλεκτρικό ερέθισμα στη συνέχεια ταξιδεύει σε μια περιοχή κυττάρων στο κάτω μέρος του δεξιού κόλπου, μεταξύ των κόλπων και των κοιλιών, που ονομάζεται κολποκοιλιακός ή ΚΚ κόμβος.

Τα εν λόγω κύτταρα λειτουργούν ως θυροφύλακας. Συντονίζουν το σήμα έτσι ώστε οι κόλποι και οι κοιλίες να μην συστέλλονται ταυτόχρονα. Πρέπει να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση.

Από εδώ, το σήμα ταξιδεύει κατά μήκος ινών, που ονομάζονται ίνες Purkinje, μέσα στα τοιχώματα των κοιλιών. Οι ίνες διαβιβάζουν το ερέθισμα στον καρδιακό μυ, προκαλώντας τη συστολή των κοιλιών.

Πώς ρέει το αίμα στην καρδιά και το σώμα;

Η καρδιά σας συνδέεται με το υπόλοιπο κυκλοφορικό σύστημα με αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται αρτηρίες και φλέβες.
– οι αρτηρίες σας μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά σε άλλες περιοχές του σώματός σας
– οι φλέβες σας επιστρέφουν το αποξυγονωμένο αίμα από τα όργανά σας πίσω στην καρδιά σας
– οι αρτηρίες και οι φλέβες σας συνδέονται με ακόμη μικρότερα αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή αγγεία.

Οι βαλβίδες της καρδιάς σας ελέγχουν την κατεύθυνση της ροής του αίματός σας, λειτουργούν σαν πόρτες που ανοίγουν και κλείνουν με κάθε καρδιακό παλμό. Υπάρχουν τέσσερις βαλβίδες στην καρδιά σας, οι οποίες είναι οι εξής:

– Η τριγλώχινα βαλβίδα και η πνευμονική βαλβίδα στη δεξιά πλευρά της καρδιάς.
– Η μιτροειδής βαλβίδα και η αορτική βαλβίδα στην αριστερή πλευρά της καρδιάς σας.

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, έτσι και η καρδιά σας πρέπει να τροφοδοτείται με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο για να λειτουργεί σωστά. Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για την τροφοδοσία της καρδιάς με οξυγονωμένο αίμα. Οι στεφανιαίες αρτηρίες εκτείνονται στο εξωτερικό της καρδιάς για να παρέχουν το αίμα.

Ποιες είναι οι παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος;

Μερικές φορές η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε, αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις (που ονομάζονται επίσης καρδιαγγειακές παθήσεις). Για παράδειγμα:

  • Στεφανιαία Νόσος (καρδιακή προσβολή και στηθάγχη)
  • Συγγενείς καρδιακές παθήσεις
  • βαλβιδοπάθειες
  • Καρδιομυοπάθειες
  • Αγγειακά νοσήματα
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Αγγειακή άνοια

Τι είναι αυτό που προκαλεί βλάβες στην καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα;

Τα προβλήματα με την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής ή του εγκεφαλικού επεισοδίου, προκαλούνται συνήθως από τη σταδιακή συσσώρευση λιπαρού υλικού (που ονομάζεται αθήρωμα) στις αρτηρίες γύρω από την καρδιά και στις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλό σας.

Για παράδειγμα, το λιπώδες υλικό επενδύει τα τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς καθιστώντας στενότερο το χώρο για τη ροή του αίματος. Όταν οι αρτηρίες στενεύουν και η ροή του αίματος περιορίζεται, οι αρτηρίες δεν μπορούν να παρέχουν αρκετό αίμα στην καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις.

Καρδιακή ανακοπή: Όταν η καρδιά σταματάει

Η καρδιά είναι απαραίτητη για τη ζωή – αν σταματήσει να χτυπάει, το αίμα δεν θα φτάσει στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα και το άτομο μπορεί να πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτό ονομάζεται καρδιακή ανακοπή.

Τι με θέτει σε κίνδυνο καρδιακής και κυκλοφορικής νόσου;

Πολλές ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, όπως:

Οι καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις μπορεί να είναι ανησυχητικές, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων τώρα.

Το Συμπέρασμα

  • Η καρδιά είναι ένα ισχυρό όργανο που αντλεί συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.
  • Εάν ένα άτομο γεννηθεί με συγγενή καρδιοπάθεια ή εάν προκληθεί βλάβη λόγω ασθένειας ή άλλων παραγόντων, η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να μειωθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Εδώ, μάθετε για την πρόληψη και τη θεραπεία διαφόρων τύπων καρδιακών παθήσεων.
  • Η παραμονή σε δραστηριότητα και η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι δύο τρόποι για την προστασία της καρδιάς.

Table of Contents

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει και Πώς Επηρεάζει την Υγεία σας …

Δύσπνοια: Αναλυτική οδηγός – Θεραπείες και συμβουλές

Δύσπνοια: Εισαγωγή Η δύσπνοια, μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται …

Send this to a friend