Η Αρτηριακή Υπέρταση – Η Σωστή Αντιμετώπιση

Καρδιολόγος εξαρχεία

Η Αρτηριακή Υπέρταση – Η Σωστή Αντιμετώπιση

Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας λένε  οι ειδικοί στους υπερτασικούς ασθενείς με αφορμή την  παγκόσμια ημέρα κατά της υπέρτασης.

αρτηριακη υπερταση

Η Αρτηριακή Υπέρταση – Το Σωστό έλεγχο αρτηριακής υπέρτασης

Αν μειώσετε το αλάτι στο φαγητό, εάν χάσετε λίγα κιλά,  κι αν βάλετε στην ζωή σας την σωματική άσκηση, τότε  θα βγάλετε από την καθημερινότητά σας ένα αντιυπερτασικό  φάρμακο.

Μακρυγιάννη – 10557-11742-11743 Αθήνα

Αφού εφαρμόσετε τα μέτρα  τα οποία συνιστούν οι καρδιολόγοι σε όλους τους ασθενείς (αλλά  δυστυχώς ένα μικρό ποσοστό είναι αποτελεσματικά)  επόμενο βήμα είναι η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Η σωστή μέτρηση αρτηριακής υπερτασης κατ’οίκον

αρτηριακη υπερταση

Για να γίνει σωστά η μέτρηση της πίεσης, χρειάζονται μερικές προυποθέσεις.

Πρώτα από όλα πρέπει να έχει κανείς ένα αξιόπιστο  πιεσόμετρο.  Για τους ασθενείς που μετράνε μόνοι τους στο σπίτι, συνιστούμε  να έχουν ηλεκτρονικό πιεσόμετρο που μετρά την πίεση στο βραχίονα.

Το Πιεσόμετρο

Τα πιεσόμετρα με τα ακουστικά δεν τα συνιστούν.

Χρειάζονται σχολαστικότητα, χρειάζονται εκπαίδευση,  δεν δουλεύουν εύκολα στο σπίτι.

Επίσης, οι πίεσόμετρα του καρπού είναι λιγότερο αξιόπιστα  από τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα του βραχίονα, άρα λοιπόν  προτιμάτε τα ηλεκτρονικά του βραχίονα.  Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο θέμα.

Το δεύτερο είναι οι συνθήκες, πότε γίνονται οι μετρήσεις.  Οι ασθενείς συνήθως μετράνε σε περίεργες συνθήκες,  όταν έχουν πονοκέφαλο, όταν είναι αναστατωμένοι,  όταν έχουν κάποιο σύμπτωμα και λοιπά.  Αυτές οι μετρήσεις μπορεί να είναι αυξημένες, μπορεί  να είναι πολύ παραπλανητικές και πρέπει να αποφεύγονται.  Δεν έχει νόημα να γίνονται μετρήσεις σε τέτοιες συνθήκες.

Ο ασθενής πρέπει να μετράει πρώτα από όλα σε καθιστή  θέση.

Κάθεται καθιστός 5 λεπτά, βάζει το χέρι του πάνω σε  ένα τραπέζι, ακουμπάει την πλάτη του στην ράχη της καρέκλας, και θα χαλαρώσει 5 λεπτά.

Αφού ανπαύθεί 5 λεπτά, κάνει δύο μετρήσεις και  γράφει και τις 2.  Η 2η συνήθως είναι χαμηλότερη αλλά δεν πετάει την πρώτη  μέτρηση.

Μεμονωμένες μετρήσεις, σήμερα ή αύριο ή προχθές,  δεν έχουν καμιά αξία.

Πρέπει να κάνει κανείς ένα πρόγραμμα μετρήσεων

Συνήθως 5 με 7 ημέρες, εργάσιμες ημέρες, όχι αργίες, πρωί  πριν από τα φάρμακα-εάν παίρνει φάρμακα και απόγευμα, με  διπλή μέτρηση κάθε φορά, και να βγάλει τον μέσο όρο.  Μακροχρόνια, φτάνει να μετράει κανείς  δύο  φορές την εβδομάδα. μιλάμε τώρα για τους υπερτασικούς  που παίρνουν φάρμακα.

Αλλά κάθε φορά που πρέπει να πάτε στον γιατρό, πρέπει  να κάνετε μετρήσεις για 5 με 7 ημέρες και να πάτε  στον γιατρό να τις δεί και να τις αξιολογήσει.

Το τελευταίο που πρέπει να σας πω είναι ότι οι μετρήσεις  στο σπίτι γενικά είναι χαμηλότερες από ότι στο  ιατρείο.  Ας πούμε, το 140/90 που λέμε ότι είναι το όριο για την υπέρταση στο ιατρείο, δεν ισχύει για το σπίτι.  Στο σπίτι οι πιέσεις είναι χαμηλότερες, το όριο για η υπέρταση είναι συνήθως το 135/85-μιλάμε για μέσο όρο μερικκών ημέρών.

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης

Η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης θα συμμετάσχει με ειδικευμένο  προσωπικό σε 17 πόλεις στην Ελλάδα, σε ειδικά διαμορφωμένους  χώρους που θα μπορεί να πάει ο κόσμος  να μετρήσει την αρτηριακή πίεση και να πάρει οδηγίες από ειδικευμένο προσωπικό.

Η αρτηριακή υπερταση και εγκυμοσύνη

Πρώτα από όλα να πούμε ότι  η υπέρταση στην εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνο πρόβλημα.  Εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αν δεν αντιμετωπιστεί  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές-ακόμα και το  θάνατο της μητέρας και του εμβρύου, επομένως χρειάζεται ευαισθητοποίηση.

Η γυναίκα που πρόκειται να μείνει έγκυος, πρέπει να ξέρει ότι δεν πρέπει να έχει αυξημένο σωματική βάρος γιατί είναι δεδομένο ότι στην εγκυμοσύνη λόγω  της ορμονικής έκρηξης θα αυξηθεί το σωματικό βάρος και η παρουσία του ευνοεί την υπέρταση, τον διαβήτη,  και γενικότερες επιπλοκές. Επομένως, πρέπει να γίνει κάτι πριν, σε συνδυασμό βέβαια με διακοπή καπνίσματος, οινοπνεύματος και όλα τα συναφή.

Από την στιγμή που θα διαπιστωθεί υπέρταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σαφώς πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του γιατρού και να γίνουν οι παρεμβάσεις των μη φαρμακευτικών.

Σωστή δίαιτα – όχι απώλεια βάρους στην εγκυμοσύνη γιατί είναι απαγορευμένη, όχι πλήρης απουσία αλατιού γιατί  απαγορεύεται.  Υγιεινή διατροφή, μέτρια άσκηση και  άσκηση που δεν παρουσιάζει κινδύνους τραυματισμού για την γυναίκα όπως το κολύμπι και άλλα.   Φυσικά όχι αλκοόλ και κάπνισμα.

Η φαρμακευτική αγωγή και η υπέρταση στην εγκυμοσύνη και θηλασμό  

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί τα φάρμακα τα οποία δίνουμε στον γενικό πληθυσμό απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να ενημερώσει τον γιατρό της έτσι ώστε να πάρει τα κατάλληλα φάρμακα.

Η προεκλαμψία είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή της υπέρτασης και πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί  γιατί διαφορετικά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Επίσης, τα φάρμακα που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη απαγορεύονται  και στην γαλουχία, στην θηλασμό.

 Η υπέρταση και η επεμβατική αντιμετωώπιση

Σε ένα ποσοστό δυστυχώς  υπερτασικών ασθενών -περίπου στο 3% -5%, παρόλο που δίνουμε πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα και σε ικανή δόση,  δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την πίεση.

Σε αυτούς τους ασθενείς, σήμερα υπάρχει ελπίδα.  Υπάρχει μια νέα μέθοδος που λέγεται απονευρώση των νεφρικών αρτηριών, κατά την οποία με μία ημέρα εισαγωγής στο νοσοκομείο, με τοπική αναισθησία, πάμε στην νεφρική αρτηρία, χορηγούμε υψίσυχνο ρεύμα και αυτό οδηγεί σε μείωση της πίεσης  περίπου στο 80% των υπερτασικών ασθενών που υποβάλλονται στην μέθοδο, χωρίς να χειροτερεύει την νεφρική λειτουργία.

Η μέθοδος αυτή είναι για να μειωθεί η υψηλή  πίεση και όχι για να μειωθεί ο αριθμός των χορηγούμενων  αντιυπερτασικών φαρμάκων.

References and Sources

Αρτηριακή υπέρταση

Έχω αρτηριακή πίεση αυξημένη-Τι πρέπει να γνωρίζω

High blood pressure (hypertension)

Καρδιολογικός έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Table of Contents

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει και Πώς Επηρεάζει την Υγεία σας …

Δύσπνοια: Αναλυτική οδηγός – Θεραπείες και συμβουλές

Δύσπνοια: Εισαγωγή Η δύσπνοια, μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται …

Send this to a friend