Φλεβοκομβική ταχυκαρδία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ταχυκαρδία είναι όταν η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία εμφανίζεται όταν ο φλεβόκομβος, ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς, εκπέμπει ηλεκτρικά ερεθίσματα ασυνήθιστα γρήγορα.
Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν είτε φυσιολογική είτε ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία (IST). Η φυσιολογική φλεβοκομβική ταχυκαρδία αναφέρεται σε φυσιολογικά αυξημένο καρδιακό ρυθμό που εμφανίζεται ως απάντηση σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως το στρες, η άσκηση, ο πόνος ή ο πυρετός.
Η ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία δεν έχει γνωστή αιτία. Τα άτομα που την εμφανίζουν μπορεί να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό συνεχώς, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.
Τι είναι η φλεβοκομβική ταχυκαρδία;
Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία αναφέρεται σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό που υπερβαίνει τους 100 παλμούς ανά λεπτό (bpm) . Ο φλεβόκομβος, ή φλεβοκομβικός κόμβος, είναι μια δέσμη εξειδικευμένων ηλεκτρικών κυττάρων στον δεξιό άνω θάλαμο της καρδιάς.
Τα κύτταρα αυτά λειτουργούν ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς στέλνοντας ηλεκτρικά ερεθίσματα στον περιβάλλοντα ιστό. Αυτά τα ερεθίσματα προκαλούν τη συστολή της καρδιάς.
Ένας σωστά λειτουργικός φλεβόκομβος ρυθμίζει τον ρυθμό και την ταχύτητα της καρδιάς ενός ατόμου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, ένας τυπικός καρδιακός ρυθμός πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 60-100 bpm σε κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, συχνά είναι χαμηλότερος στους καλά προπονημένους αθλητές.
Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν φλεβοκομβική ταχυκαρδία για διάφορους λόγους. Η υποκείμενη αιτία θα καθορίσει την πιθανή έκβαση ενός ατόμου με αυτή την πάθηση.
Τα αίτια της φυσιολογικής φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας μπορεί να είναι μέρος της καθημερινής ζωής ενός ατόμου, αν και ένα άτομο που αντιμετωπίζει συμπτώματα άγχους μπορεί να επιθυμεί να επικοινωνήσει με έναν γιατρό.
Ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία
Η ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία εμφανίζεται για άγνωστους λόγους. Μπορεί να προκαλέσει ταχύτερο καρδιακό ρυθμό σε ένα άτομο ακόμη και όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
Οι κύριες διαφορές μεταξύ της IST και της φυσιολογικής φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας είναι ότι η IST συνήθως δεν έχει γνωστή αιτία και η IST εμφανίζεται όταν βρίσκεται σε ηρεμία ή όταν η καρδιά ανταποκρίνεται δυσανάλογα στην κίνηση.
Συμπτώματα
Εκτός από τον γρήγορο καρδιακό ρυθμό, τα άτομα με φλεβοκομβική ταχυκαρδία μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:
- ασυνήθιστα ισχυρούς ή δυνατούς καρδιακούς παλμούς
- Ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ζάλη
- Λιποθυμία
- Πόνος στο στήθος
- Άγχος
- Αλλαγή της αρτηριακής πίεσης
Αιτίες
Τις περισσότερες φορές, η φλεβοκομβική ταχυκαρδία είναι μια φυσιολογική αντίδραση του καρδιαγγειακού συστήματος σε ερεθίσματα που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Η φυσιολογική φλεβοκομβική ταχυκαρδία μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος της αντίδρασης του οργανισμού σε ορισμένες περιστάσεις, όπως η έντονη σωματική δραστηριότητα ή η συναισθηματική φόρτιση.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο καρδιακός ρυθμός συνήθως αυξάνεται καθώς χρειάζεται να αντλήσει περισσότερο οξυγόνο στους μυς.
Το συναισθηματικό στρες ή το άγχος μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη, που κάνουν την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα.
Άλλες πιθανές αιτίες της φυσιολογικής φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
– Διεγερτικά, όπως η νικοτίνη ή η καφεΐνη
– Το αλκοόλ
– Άγχος – Στρες
– Χαμηλή αρτηριακή πίεση
– Μόλυνση
Λιγότερο συχνές αιτίες της φλεβοκομβικής ταχυκαρδίας περιλαμβάνουν:
– Βλάβη του καρδιακού ιστού
– Προβλήματα του θυρεοειδούς
– Αναιμία
Η IST εμφανίζεται συνήθως χωρίς γνωστή αιτία.
Διάγνωση
Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τη φλεβοκομβική ταχυκαρδία εξετάζοντας το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, πραγματοποιώντας φυσική εξέταση και διενεργώντας άλλες ιατρικές εξετάσεις.
Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο γιατρός για να διαγνώσει την φλεβοκομβική ταχυκαρδία περιλαμβάνουν:
- ΗΚΓ
- Εξετάσεις αίματος
- Εξετάσεις θυρεοειδικής λειτουργίας
- Ανάλυση ούρων
Εάν ο γιατρός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της καρδιάς ενός ατόμου, μπορεί να χρησιμοποιήσει μια φορητή ιατρική συσκευή που ονομάζεται Holter monitor για τουλάχιστον 24 ώρες.
Τα βασικά διαγνωστικά κριτήρια για το IST περιλαμβάνουν την ύπαρξη καρδιακού ρυθμού ηρεμίας άνω των 100 bpm και μέσου καρδιακού ρυθμού ηρεμίας άνω των 90 bpm κατά τη διάρκεια παρακολούθησης Holter για 24 ώρες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να έχει αυξημένο καρδιακό ρυθμό και καρδιακό παλμό ως αποτέλεσμα συναισθηματικής φόρτισης.
Θεραπεία
Οι θεραπείες για τη φλεβοκομβική ταχυκαρδία ποικίλλουν ανάλογα με την υποκείμενη αιτία, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν συνδυασμό αλλαγών στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.
Οι γιατροί αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία ή κατάσταση όταν θεραπεύουν τη φυσιολογική φλεβοκομβική ταχυκαρδία και συχνά δεν αντιμετωπίζουν την ίδια την ταχυκαρδία.
Η θεραπεία της IST μπορεί να είναι πιο δύσκολη λόγω της επιμονής των συμπτωμάτων μετά τη διαχείριση του καρδιακού ρυθμού με φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι θεραπείες για τη φλεβοκομβική ταχυκαρδία μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Μείωση της πρόσληψης καφεΐνης
– Διακοπή του καπνίσματος και αποφυγή άλλων πηγών νικοτίνης
– Τακτική άσκηση
– Κατανάλωση αρκετού νερού
– Κατανάλωση λιγότερου νατρίου
Η φλεβοκομβική ταχυκαρδία είναι συνήθως μια καλοήθης κατάσταση, αλλά μπορεί να αποδυναμώσει την καρδιά με την πάροδο του χρόνου, εάν επιμένει. Οι γιατροί αναφέρονται σε αυτό ως καρδιομυοπάθεια που προκαλείται από ταχυκαρδία.
Περίληψη
- Η ταχυκαρδία εμφανίζεται όταν η καρδιά χτυπά περισσότερες από 100 φορές το λεπτό, είτε σε ηρεμία είτε με άσκηση. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν φλεβοκομβική ταχυκαρδία όταν ο φλεβόκομβος της καρδιάς στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.
- Μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος, όπως η άσκηση, η καφεΐνη ή το στρες. Ωστόσο, η φλεβοκομβική ταχυκαρδία χωρίς φυσιολογικό έναυσμα μπορεί να προκύψει από μια αρρυθμία που ονομάζεται ακατάλληλη φλεβοκομβική ταχυκαρδία.
- Οι θεραπείες για τη φλεβοκομβική ταχυκαρδία επικεντρώνονται στη μείωση του καρδιακού ρυθμού στο φυσιολογικό με τη θεραπεία της υποκείμενης αιτίας, όπως η λοίμωξη ή η χαμηλή αρτηριακή πίεση. Οι γιατροί μπορεί επίσης να συστήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες, όπως η κατάλυση με καθετήρα.
- Τα άτομα με φλεβοκομβική ταχυκαρδία μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις θεραπευτικές τους επιλογές μιλώντας με το γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να προσφέρει συμβουλές για τρόπους βελτίωσης της συνολικής καρδιαγγειακής υγείας ώστε να μειωθεί ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ – ΑΚΡΟΠΟΛΗ – ΜΕΤΣ
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3, Αθήνα 117 42
ΤΗΛ: 2109210423
[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]