Η Στεφανιαια Νόσος – Η Στεφανιογραφία

Καρδιολόγος εξαρχεία

Η Στεφανιαια Νόσος – Η Στεφανιογραφία

Η στεφανιαία νόσος είναι μια σοβαρή πάθηση της καρδιάς, η εμφάνιση της οποίας εμφανίειι μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι ασθενείς που έχουν ενδείξεις για  στενωση αγγείων και  αρτηρίων, καλούνται να υποβληθούν σε στεφανιογραφία κι αν χρειαστεί σε αγγειοπλαστική.

στεφανιαια νοσος

Η στεφανιογραφία πραγματοποιείται  σε αίμομοδυναμικό εργαστήριο, μετά από σχετική προετοιμασία του ασθενούς ο οποίος πρέπει να είναι νηστικός.

Τοποθετείται στο κρεβάτι του αιμοδυναμικού εργαστηρίου και τοποθετούνται είτε στο χέρι, είτε στο πόδι κάποια θηκάρια απο  τα οποία εισέρχονται οι καθετήρες.

Οι καθετήρες αυτοί φτάνουν μέχρι τη καρδιά, και τα  στόμια των στεφαναίων αρτηριών, όπου εγχύεται σκιαγραφικό υλικού.  Μέσω του σκιαγραφικού υλικού, μπορούμε να διαπιστώσουμε  αν υπάρχουν σε κάποια σημεία των στεφανιαιων αρτηριών, στενώσεις.

Αυτές τιςι στενώσεις μπορούμε μέσω της αγγειοπλαστικής να τις διορθώσουμε.

 Ποια είναι τα συμπτώματα της στεφανιαίας νόσου;

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι πόνοι κατά τη βάδιση, στο στήθος κυρίως, με αντανάκλαση στο αριστερό χέρι ή στον τράχηλο.  Πολέςί φορές ύπαρχον και ασυμπτωματικοί ασθενείς  οι οποίοι έχουν παθολογικό τεστ κοπώσεως, χωρίς να  έχουν απαραίτητα συμπτώματα.  Τότε έχουμε μια ισχυρή ένδειξη ότι ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο αιμοδυναμικό εργαστήριο.

στεφανιαια νοσος

 Πότε επιλέγεται η αγγειοπλαστική, και πότε  επιλέγεται το bypass;

Η καρδιά έχει 3 βασικές αρτηρίες.  Όταν έχουμε πολλές και εκτεταμένες βλάβες και  στα 3 αγγεία της καρδιάς, τότε αυτό πλέον τις περισσότερες φορές, αποτελεί ένδειξη για αορτοστεφανιαία παράκαμψη (bypass).

Όταν η στένωση είναι σε 1 ή σε 2 αγγεία και μας επιτρέπεται βάση ανατομίας της καρδιάς να προχωρήσουμε σε αγγειοπλαστική, τότε το κάνουμε.  Δηλαδή, τοποθετούμε ένα ενδοαυλικό μπαλονάκι και μετά τοποθετείται τις περισσότερες φορές ένας ενδοαυλικός νάρθηκας που είναι  το λεγόμενο stent.

Είναι επίπονη διαδικασία για τον ασθενή;

Η διαδικασία δεν είναι  επίπονη γιατί ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ολική νάρκωση, γίνετα μια τοπική αναισθησία στο σημείο της εισαγωγής του καθετήρα, από εκεί και πέρα το μόνο επίπονο είναι η κατάκλιση, γιατί μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να παραμείνει κατακεκλιμένος μεταξύ 6 και 8 ωρών στο κρεβάτι.

Χρειάζεται νοσηλεία στο νοσοκομείο:

Η απλή διαγνωστική στεφανιογραφία δεν χρειάζεται πάνω από  1 ημέρα νοσηλείας, από την στιγμή που θα γίνει και αγγειοπλαστική, ίσως χρειαστούν 2 ημέρες.

Σημαντικές πληροφορίες

Στεφανιαία νόσος: Ένας κατά συρροή δολοφόνος ζει δίπλα

Στεφανιαία καρδιακή νόσος

Καρδιαγγειακή νόσος

Coronary artery disease

Καρδιογράφημα (ΗΚΓ) – Το Καρδιογράφημα Πως Γίνεται;

 

Table of Contents

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει

Ανεβασμένη Τροπονίνη Τι Σημαίνει και Πώς Επηρεάζει την Υγεία σας …

Δύσπνοια: Αναλυτική οδηγός – Θεραπείες και συμβουλές

Δύσπνοια: Εισαγωγή Η δύσπνοια, μια κατάσταση όπου το άτομο αισθάνεται …

Send this to a friend