Ποια Είναι Η Σχέση Μεταξύ Άγχους Και Υψηλής Αρτηριακής Πίεσης;

Dr.Ilham Kaffa Cards

Γράφει η Dr. Ilham Kaffa. Ειδικός Καρδιολόγος στην Αθήνα.

Περίληψη

Το άγχος και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι συμπτώματα το ένα του άλλου. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) ορίζει το άγχος ως το αίσθημα ανησυχίας ή έντασης. Μπορεί να προκαλέσει ορισμένα σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση. Η APA σημειώνει επίσης ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου.

αρτηριακη υπερταση

Επιπλέον, η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος για την υγεία και το μέλλον τους. Η σοβαρή υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ένα άτομο άγχος.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Το άγχος είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άγχος πριν από μια εξέταση ή όταν περιμένει σημαντικά νέα.

Εμφανίζεται όταν το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες. Αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούν τον καρδιακό ρυθμό και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Τα άτομα με έντονο άγχος έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία του άγχους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με υπέρταση.

Οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που προκαλούνται από το άγχος είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν μόλις το άγχος μειωθεί. Η τακτική ύπαρξη υψηλών επιπέδων άγχους, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια υπέρταση.

Μακροπρόθεσμα, οι ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να αυξήσουν τις εναποθέσεις λίπους, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων, όπως η αγχώδης διατροφή, η οποία μπορεί να συμβάλει έμμεσα στην υπέρταση.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για το άγχος μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Έρευνα από το 2017 διαπίστωσε ότι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης (SNRI), τους οποίους χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Το άγχος είναι μια αντίδραση στο στρες. Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν την αντίδραση “μάχης ή φυγής”, η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό να διαφύγει ή να αντιμετωπίσει την αντιληπτή απειλή.

Οι ορμόνες “μάχης ή φυγής” μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο αύξηση:

 

 • Καρδιακό Ρυθμό
 • Αρτηριακή Πίεση
 • Μυϊκή Δύναμη

Μόλις ένα άτομο αντιμετωπίσει το άγχος του, τα συστήματα του σώματός του θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, ένα άτομο που έχει μακροχρόνιο στρες μπορεί να αναπτύξει προβλήματα υγείας, όπως:

 • Διάρροια
 • Πόνος Στο Στομάχι
 • Αύξηση Βάρους
 • Εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα
 • Κατάθλιψη
 • Έλλειψη Ύπνου
 • Κόπωση
 • Αδυναμία Λήψης Αποφάσεων
 • Προβλήματα Μνήμης

Μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να προκαλέσει άγχος;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους σε ορισμένους ανθρώπους. Ένα άτομο με υπέρταση μπορεί να ανησυχεί για την υγεία του και το μέλλον του.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσουν πανικό ή άγχος. Συμπτώματα της υπέρτασης:

 • Αλλαγές Στην Όραση
 • Πονοκέφαλοι
 • Ακανόνιστος Καρδιακός Ρυθμός
 • Βουητό Στα Αυτιά

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Εάν ένα άτομο βιώνει έντονο άγχος παράλληλα με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του άγχους και των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό για ένα άτομο να ελέγχει τακτικά την αρτηριακή του πίεση από γιατρό.

Table of Contents

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ Εισαγωγή στη χειρουργική επέμβαση …

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι;

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι; Στον σύγχρονο …

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Send this to a friend