Μετάλλαξη Όμικρον – Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Dr.Ilham Kaffa Cards

Μετάλλαξη Όμικρον – Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η νέα ανησυχητική μετάλλαξη του SARS-CoV-2, η οποία έγινε γνωστή ως Omicron.
Η μετάλλαξη αυτή προκάλεσε ανησυχία στις υγειονομικές αρχές επειδή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και πιο πιθανό να επαναμολύνει.
Υπήρξαν επίσης κάποιες ανησυχίες ότι το Omicron μπορεί να παρακάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19.

Μετάλλαξη Όμικρον

Η Pfizer υποστηρίζει ότι τρεις δόσεις του εμβολίου της mRNA είναι σε θέση να εξουδετερώσουν την Omicron σε εργαστηριακά πειράματα και ότι δύο δόσεις μπορούν ακόμη να αποτρέψουν σοβαρή ασθένεια μετά από μόλυνση με αυτή την μετάλλαξη.

Αξιόπιστες ιατρικές πηγές από όλο τον κόσμο υποδεικνύουν ότι οι λοιμώξεις με αυτή την μετάλλαξη τείνουν να προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα από ό,τι οι λοιμώξεις με προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Delta.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron;

Τα πιθανά συμπτώματα μιας λοίμωξης από SARS-CoV-2 χωρίς να προσδιορίζεται η μετάλλαξη είναι τα εξής:
– Πυρετός ή ρίγη
– Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
– Κόπωση
– Μυαλγίες
– Πονοκέφαλος
– Απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης
– Πονόλαιμος
– Συμφόρηση ή ρινική καταρροή
– Ναυτία ή εμετός
– Διάρροια

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα ή συνδυασμούς συμπτωμάτων.

Η προκαταρκτική ανάλυση πρόσφατων μελετών έδειξε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν τα ίδια για τις παραλλαγές Omicron και Delta του COVID-19: Ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν έντονες διαφορές στα πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα που πιθανώς προκαλούνται από τις δύο μεταλλάξες του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν πρόσφατα θετικά για τον COVID-19.

Η μετάλλαξη Omicron προσβάλλει τους πνεύμονες;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία μέχρι τώρα, αλλά αναφέρεται ότι η Omicron  προκαλεί κατά προτίμηση λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.  Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις λοιμώξεις Omicron;

Τα Self Tests  είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ανίχνευση της παρουσίας λοίμωξης Omicron. Είναι εγγενώς ανακριβή και δεν ανιχνεύουν συνήθως χαμηλά επίπεδα ιού τόσο καλά όσο οι δοκιμές PCR.

Οι εξετάσεις PCR, βασίζονται σε δείγματα που λαμβάνονται τόσο από τη μύτη όσο και από το λαιμό ενός ατόμου. Τα δείγματα αυτά, ωστόσο, υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν εάν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια SARS-CoV-2. Οι δοκιμές PCR είναι πιο ευαίσθητες και γενικά θεωρούνται πιο ακριβείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ιατρικές πηγές έχουν ωστόσο δηλώσει ότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, Τα Rapid tests, θα πρέπει να ανιχνεύουν λοιμώξεις με οποιαδήποτε μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε μια ήπια λοίμωξη Omicron;

Οι καλύτερες θεραπείες είναι παρόμοιες με αυτές που μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε ήπια συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος:
Η συνιστώμενη θεραπεία απευθύνεται στα συμπτώματα:

  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι, ξεκούραστοι και καλά θρεμμένοι.
  • Πάρτε ακεταμινοφαίνη για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, τους σωματικούς πόνους ή τον πυρετό.
  • Αποφύγετε μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη και ο ψευδάργυρος, οι οποίες δεν έχουν καμία γνωστή αξία και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Συμβουλές για την πρόληψη

Όπως λένε όμως, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε η λήψη μέτρων για την προστασία του εαυτού μας και των αγαπημένων μας προσώπων από το να μολυνθούμε από το Omicron ή οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Καμία τεχνική προστασίας δεν είναι 100% αποτελεσματική. Τα εμβόλια, οι μάσκες, η απομάκρυνση, ο αερισμός και η αποφυγή άρρωστων είναι όλα σημαντικά και αποτελεσματικά για να σας αποτρέψουν από το να κολλήσετε. Και η απομόνωση όταν έχετε μολυνθεί είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε άλλους”.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

 

Table of Contents

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ Εισαγωγή στη χειρουργική επέμβαση …

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι;

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι; Στον σύγχρονο …

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Send this to a friend