Τι Πρέπει Να Τρώω Όταν Έχω Κολπική Μαρμαρυγή

Καρδιολόγος εξαρχεία

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πάθηση που προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Ορισμένες τροφές, όπως η καφεΐνη ή το αλκοόλ, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Μια διατροφή που ευνοεί την καρδιακή ευεξία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και τη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.

Τι Πρέπει Να Τρώω Όταν Έχω Κολπική Μαρμαρυγή

Μια κατάλληλη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρδιακών παθήσεων παράλληλα με την κολπική μαρμαρυγή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τις τροφές που πρέπει να τρώτε και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, τις τεχνικές άσκησης και άλλες πιθανές συμβουλές για τη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας είδος αρρυθμίας που επηρεάζει τους άνω θαλάμους της καρδιάς. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν αυτούς τους θαλάμους πυροδοτούν με έναν ακατάστατο ρυθμό, γεγονός που οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι καλύτερες δίαιτες για την κολπική μαρμαρυγή

Συνιστούμε στα άτομα που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή να καταναλώνουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, αλάτι και χοληστερόλη.

Μια δίαιτα φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία και την υπέρταση. Καθώς αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, τέτοια διατροφικά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης της πάθησης σε κάποιον.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Μελέτη του 2014 δείχνει ότι το ελαιόλαδο, ειδικότερα, αποτελεί ευεργετικό μέρος της διατροφής.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν:

Γενική βελτίωση της υγείας.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν καλύτερη γενική καρδιακή κατάσταση σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που βοηθούν το σώμα να σχηματίσει θρόμβους για να σταματήσει η αιμορραγία. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία των αιμοπεταλίων για τα άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Καθώς η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, κάποιος που μειώνει τη χοληστερόλη του θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κάποιος με κολπική μαρμαρυγή να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τροφές που πρέπει να τρώτε για την κολπική μαρμαρυγή

Αυτές τις τροφές πρέπει να τρώτε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής:

  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής άλεσης
  • Το ελαιόλαδο
  • Τα φρούτα
  • Όσπρια
  • Ψάρια
    Κοτόπουλο και γαλοπούλα
  • Ξηροί καρποί και σπόροι
  • Αυγά
  • Γαλακτοκομικά

Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει μια καλή μερίδα λαχανικών, μια πηγή πρωτεΐνης, έναν σύνθετο υδατάνθρακα και ακόρεστα λιπαρά. Εκτός από το ελαιόλαδο, μπορούμε να συμπεριλάβουμε λάδι αβοκάντο, λάδι λιναρόσπορου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για την κολπική μαρμαρυγή

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μπορεί να περιλαμβάνουν εκείνες που προκαλούν άμεσα τα συμπτώματα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Καφεΐνη και ενεργειακά ποτά

Συνιστούμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει την κολπική μαρμαρυγή στους άνδρες. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι προσωπικός πυροδοτικός παράγοντας, μπορεί να επιθυμεί να αποφεύγει τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι.

Αλκοόλ

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι σκόπιμο να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ.

Κόκκινο κρέας

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι ή το αρνί, τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών από ό,τι το λευκό κρέας. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Ένα άτομο που αντικαθιστά το κόκκινο κρέας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα ή τα λουκάνικα, τείνουν να έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών. Ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψή τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αλάτι

Κάποιος μπορεί να έχει συχνότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής εάν καταναλώνει τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες αλατιού. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν ένα άτομο ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, θα πρέπει επίσης να περιορίσει πολλά από τα ίδια τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι δίαιτες με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα κετό, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Η Άσκηση

Εκτός από τη διατροφή, η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που ασκούνται τακτικά έχουν μικρότερη αρρυθμιολογική επιβάρυνση από εκείνους που δεν ασκούνται. Η ομάδα αυτή είχε επίσης λιγότερα επεισόδια και ηπιότερα συμπτώματα.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και μια ελάχιστη άσκηση με χαμηλό σωματικό φορτίο συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των συμπτωμάτων κολπικής μαρμαρυγής.

Ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ασκήσεις χαμηλού βαθμού αντοχής, όπως περπάτημα, ελαφρύ τζόκινγκ ή κολύμπι. Θα πρέπει να ξεκινάει αργά και να αυξάνεται σταδιακά, ώστε να μπορεί να ασκείται αρκετές φορές την εβδομάδα.

Άλλες συμβουλές για την κολπική μαρμαρυγή

Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του για να ενισχύσει περαιτέρω την υγεία σας.

  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Καλές συνθήκες ύπνου
  • Καλύτερη χαλάρωση
  • Το στρες, ο θυμός και το άγχος έχουν σημαντική επίδραση στην κολπική μαρμαρυγή. Μια μελέτη ανέφερε ότι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μειώθηκαν κατά 85% όταν οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι. Η τακτική χαλάρωση και η μείωση του στρες μέσω δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα.

Συμπέρασμα

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, καθιστούν πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιος την κολπική μαρμαρυγή.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη μείωση των συμπτωμάτων της. Η μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή με βάση τα λαχανικά, με πολλά φρούτα και ακόρεστα λίπη μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία της καρδιάς, να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Άλλες αλλαγές που μπορεί να βελτιώσουν την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν την εκτέλεση μέτριας άσκησης αρκετές φορές την εβδομάδα, καλό ποιοτικό ύπνο, διακοπή του καπνίσματος και προτεραιότητα στο χρόνο για τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.

Table of Contents

Στηθάγχη: Κατανόηση, Αντιμετώπιση & Πρόληψη

Στηθάγχη: Εισαγωγή στην Κατανόηση της Πάθησης Η καρδιακή νόσος, γνωστή …

Διατροφή για Χοληστερίνη: Μυστικά που Δεν Ξέρατε

Διατροφή για χοληστερίνη – Εισαγωγή: Αγκαλιάζοντας διατροφικές αλλαγές για την …

Ποιο Είναι το Καλύτερο Φάρμακο για την Χοληστερίνη

Εισαγωγή: Επιλέγοντας το σωστό φάρμακο για τη χοληστερόλη “Ποιο είναι …

Έχω Πίεση 15 με 10: Οδηγίες για Κατανόηση και Επιτυχή Διαχείριση της Υπέρταση

Εισαγωγή –  Έχω Πίεση 15 με 10 Αρτηριακή Πίεση: Αποκωδικοποίηση …

Send this to a friend