Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

καρδιολογος αθηνα

Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

 Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

καρδιολογος αθηνα

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια κατάσταση που προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη  του μυός της καρδιά. Όταν αυτό συμβεί, η καρδιά μπορεί να έχει πρόβλημα να αντλεί το αίμα, όπως θα έπρεπε, προς τα άλλα όργανα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως δύσπνοια, πόνο στο στήθος και λιποθυμία. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια κατά μεγάλο ποσοστό προκαλείται από ένα ( η πολλά)  γενετικό πρόβλημα που μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορα μέλη μίας οικογένειας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας;

Τα περισσότερα άτομα με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, των εφηβικών χρόνων ή της ενηλικίωσης.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  •  Αναπνευστική δυσκολία ( δύσπνοια) , ιδιαίτερα κατά την άσκηση
  • Ορθόπνοια – Αναπνευστική δυσχέρια που χειροτερεύει όταν ξαπλώνετε και γίνεται καλύτερη αν καθίσετε ή σταθείτε
  • Πόνο στο στήθος, ο οποίος μερικές φορές επιδεινώνεται με την άσκηση
  • Λιποθυμία ή συγκοπή
  • Αίσθημα παλμών – αρρυθμίες
  • Οίδημα των ποδιών

Υπάρχουν εξετάσεις για την ανακάλυψη της υπερτροφικής καρδιομυοπάθειας;

Ναι. Εάν ο καρδιολόγος υποψιάζεται ότι έχετε υπερτροφική καρδιομυοπάθεια, θα σας κάνει «ηλεκτροκαρδιογράφημα» (που ονομάζεται επίσης «ΗΚΓ»).  Αυτή η δοκιμή καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιά σας.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ένα “Τρίπλεξ καρδιάς” Υπερηχοκαρδιογράφημα (σχήμα 3). Αυτή η δοκιμή επιτρέπει στους καρδιολόγους να μετρήσουν το πάχος των τοιχωμάτων της καρδιάς, να μετρήσουν τα διαστήματα των κοιλοτήτων της καρδιάς – και να δουν πώς αντλεί το αίμα. Ανάλογα με την περίπτωσή σας, ίσως χρειαστεί και άλλες εξετάσεις.

Δεδομένου ότι η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια έιναι μια γονιδιακή πάθηση, ο καρδιολόγος   μπορεί να προτείνει να εξεταστούν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας .

καρδιολογος αθηνα
καρδιολογος αθηνα

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η υπερτροφική καρδιομυοπάθεια;

Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση αυτή δεν προκαλεί συμπτώματα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε:

● Καρδιακή ανεπάρκεια, μια κατάσταση στην οποία η καρδιά ανεπαρκεί ως αντλία

Διαταραχές του καρδιακού ρυθμού

● Εγκεφαλικό

● Ανακοπή ή ακόμα και θάνατο

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Πολλά άτομα με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια δεν θα χρειαστούν θεραπεία αλλά μόνο παρακολούθηση. Εκείνοι που χρειάζονται θεραπεία μπορούν να πάρουν διάφορα είδη καρδιολογικών φαρμάκων ανάλογα με τα συμπτώματα που έχουν και με το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή τους.

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

● Φάρμακα για την ανακούφιση από θωρακικό πόνο και δύσπνοια.

● Φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού.

● Χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση μιας συσκευής που ονομάζεται “εμφυτεύσιμος καρδιαγγειακός απινιδωτής” ή “ICD”. (Αυτή η συσκευή μπορεί να επαναφέρει την καρδιά σε κανονικό ρυθμό εάν αναπτύσσεται επικίνδυνη αρρυθμία που κατά βάση προκαλεί ανακοπή.)

● Χειρουργική επεμβάση για την αφαίρεση τμημάτων του καρδιακού μυός ( εάν δύναται). (Αυτό γίνεται μόνο όταν τα φάρμακα δεν βοηθάνε να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.)

Τι θα συμβεί εαν πάσχω απο  υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και  θέλω να μείνω έγκυος;

Συζητήστε με τον καρδιολόγο σας προτού προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Οι περισσότερες γυναίκες με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια είναι σε θέση να έχουν κανονικές εγκυμοσύνες. Αλλά κάποιες πρέπει να αλλάξουν τα φάρμακά τους πριν αρχίσουν αυτή την προσπάθεια.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω μόνος μου εαν έχω υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Πρέπει να προσέχετε πάντα και να πίνετε αρκετό νερό. Τα άτομα με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια έχουν μερικές φορές προβλήματα, όπως λιποθυμία, όταν δεν πίνουν  αρκετά υγρά. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια πρέπει να είναι προσεκτικοί για υπερβολική λήψη αλατιού και νερού.

Ρωτήστε το γιατρό σας για το πόσο αλάτι και νερό να καταναλώνετε καθημερίνα. Γενικά πρεπεί να προσέξετε την διατροφή σας.

Είναι επίσης σημαντικό να ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας ποια είδη φυσικής δραστηριότητας είναι ασφαλή για εσάς. Σε πολλές περιπτώσεις, τα άτομα με υπερτροφική καρδιομυοπάθεια πρέπει να αποφεύγουν τους ανταγωνιστικούς αγώνες