Η συγκοπή είναι μια άλλη λέξη για τη λιποθυμία ή τη λιποθυμία. Κάποιος θεωρείται ότι έχει συγκοπή αν χάσει τις αισθήσεις του, αλλά σύντομα επανέλθει. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η συγκοπή συμβαίνει μια φορά σε μεγάλο χρονικό διάστημα, αν συμβαίνει ποτέ, και δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρής ασθένειας.
Βραδυκαρδία είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε όταν ο καρδιακός παλμός ενός ατόμου είναι πιο αργός από τον κανονικό.
Πώς δημιουργούνται οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί;
Ένας φυσιολογικός καρδιακός παλμός γεννιέται στο φλεβόκομβο. Εκεί το ηλεκτρικό σήμα ξεκινά και ακολουθεί μια διαδρομή για να εξαπλωθεί σε όλη την καρδιά. Αυτό κάνει τον καρδιακό μυ να συμπιεστεί.
Κάθε φορά που η καρδιά συμπιέζεται και διαστέλλεται (“χτυπά”), αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Κανονικά, οι καρδιακοί παλμοί είναι από 60 έως 100 το λεπτό.
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Τι προκαλεί την βραδυκαρδία;
Η καρδιά μπορεί να χτυπάει πολύ πιο αργά απο το φυσιολογικό εάν:
● Υπάρχει αδυναμία παραγωγής ηλεκτρικών σημάτων
● Το ηλεκτρικό σήμα επιβραδύνεται ή μπλοκάρεται στη διαδρομή του.
Η βραδυκαρδία δεν είναι πάντα παθολογικό εύρημα. Για παράδειγμα, είναι συχνό γεγονός για τους αθλητές, να έχουν αργό καρδιακό παλμό. Είναι επίσης φυσιολογικό για τους ανθρώπους, να έχουν πιο αργό καρδιακό παλμό όταν κοιμούνται.
Δεν ξεχνάμε ότι ορισμένα φάρμακα, ειδικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών προβλημάτων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βραδυκαρδία.
‘Ομως η βραδυκαρδία μπορει να δηλώνει παρουσία προβλημάτων όπως:
● Ένα πρόβλημα με το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.
● Άλλα καρδιακά προβλήματα, όπως πρόσφατη καρδιοχειρουργική ή καρδιακή προσβολή.
● Ορισμένες λοιμώξεις.
● Άπνοια ύπνου
● Ανορεξία
Ποια είναι τα συμπτώματα της βραδυκαρδίας;
Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα.
Τα συνήθη συμπτώματα βραδυκαρδίας :
● Αίσθημα ζάλης
● Λιποθυμία
● Αίσθημα κόπωσης, είτε όλη την ώρα, είτε μόνο όταν ασκείστε
● Πόνος στο στήθος
● Πρόβλημα αναπνοής
● Κόπωση
Πως διαγιγνώσκεται η βραδυκαρδία;
Ο καρδιολόγος θα σας εξετάσει και θα σας κάνει ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα. Μπορεί να χρειαστεί ένα ΧΟΛΤΕΡ ρυθμού ( HOLTER) για την καταγραφή καρδιογραφήματος για μια ολόκληρη μέρα, ή περισσότερο. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχετε βραδυκαρδία, θα ακολουθήσουν περαιτέρω εξετάσεις για να ανακαλυφθεί η αιτία.
Ποια είναι η θεραπεία ;
Τα άτομα που δεν έχουν συμπτώματα, συνήθως δεν χρειάζονται θεραπεία. Η θεραπεία στοχεύει στην εξάλειψη των πιθανών αιτιών και την παρακολούθηση. Μερικά άτομα μπορεί να χρειαστούν τοποθέτηση βηματοδότη.
Η “Συγκοπή” είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την λιποθυμία καρδιακής προέλευσης. Μετά από ένα επεισόδιο συγκοπής, ένα άτομο χάνει τις αισθήσεις του και γρήγορα επανέρχεται αυτόματα. Η συγκοπή είναι πολύ κοινό σύμπτωμα. Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους από το γενικό πληθυσμό το έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Τις περισσότερες φορές, τα επεισόδια είναι στιγμιαία και δεν συσχετίζονται με σοβαρές παθήσεις.
Τι προκαλεί τη συγκοπή;
Η συγκοπήσυμβαίνει όταν ο εγκέφαλος προσωρινά δεν έχει αρκετό αίμα. Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που συμβαίνει αυτό, ονομάζεται νευροκαρδιογενής ” vasovagal “.
Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα σας έχει μια αντίδραση στην οποία η καρδιά σας χτυπάει πολύ αργά ή τα αιμοφόρα αγγεία διατήνονται (ή και τα δύο). Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς διαφορετικούς λόγους, όπως:
Όταν έχουμε άγχος, από φόβο ή πόνο.
Από πολύωρη ορθοστασία, ή υπερβολική κούραση.
Κατά την ούρηση, το βήχα ή άλλες περιπτώσεις.Μερικές φορές η νευροκαρδιογενής συγκοπή συμβαίνει χωρίς σαφή αιτία.
Υπάρχει επίσης συγκοπή που μπορεί να συμβεί εξαιτίας των ακόλουθων προβλημάτων:
Η καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα ( ταχυκαρδία) ή πολύ αργά ( βραδυκαρδία) λόγω προβλημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς ή λόγω παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων.
Κάτι εμποδίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν καταστάσεις όπως « Στένωση Αορτικής βαλβίδας» ή «Υπερτροφική Καρδιομυοπάθεια» κ.τ.λ.
Η Ορθοστατική υπόταση
Όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει όταν στέκεστε όρθιοι ή αν καθίσετε απότομα από ξαπλωτή θέση. Αυτό μπορεί να συμβεί αν:
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Παίρνετε μερικά φάρμακα που προκαλούν υπόταση ( μη- αντιυπερτασικά φάρμακα)
Κατανάλωση αλκόολ
Αιμορραγία (τραύμα, απώλεια από το πεπτικό σύστημα…)
Σε πολλές περιπτώσεις η συγκοπή δεν είναι επικίνδυνη. Αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν πέσετε και τραυματιστείτε κατά το επεισόδιο.
Η συγκοπή, πορεί επίσης να είναι επικίνδυνη αν χάσετε τις αισθήσεις σας κατά την οδήγηση. Για να είστε ασφαλείς, επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο σας μετά από ενα επεισόδιο λιποθυμίας.
Ναι. Όποιος λιποθυμεί πρέπει να επισκεφθεί έναν γιατρό. Οι περισσότερες περιπτώσεις συγκοπής δεν είναι σοβαρές. Αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύσουν όταν λιποθυμούν. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκοπή προκαλείται από μια σοβαρή ασθένεια. Η λιποθυμία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ίδιες καταστάσεις και να μην σας συμβεί ξανά.
Ενημερώστε το γιατρό σας για το τι συνέβη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λιποθυμία σας. Αν κάποιος ήταν μαζί σας όταν λιποθύμησατε, το άτομο αυτό θα μπορούσε να σας πει, ή να πει στο γιατρό τι έχει συμβεί. Οι ακόλουθες πληροφορίες είναι πάρα πολύ χρήσιμες:
Τι κάνατε πριν το συγκοπτικό επεισόδιο;
Πώς και τι αισθανθήκατε πριν χάσετε τις αισθήσεις σας;
Χάσατε εντελώς τις αισθήσεις σας, ή απλά ηταν σαν σκοτάδι αλλά ακούγατε.
Πόσο χρόνο ήσασταν χωρίς συνείδηση;
Πόσο γρήγορα ανακτήσατε πλήρη συνείδηση ;
Έχετε ιστορικό με λιποθυμίες;
Λίστα των φαρμάκων που παίρνετε
Πλήρες ιατρικό ιστορικό.
Ο γιατρός μπορεί να :
● Ελέγξει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σας όταν κάθεστε και όταν είστε σε όρθια θέση.
Ναι. Ο καρδιολόγος θα κάνει μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ονομάζεται επίσης “ΗΚΓ”). Η συσκευή καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιά σας και μπορεί να ανακαλύψει διάφορες αρρυθμίες.
Μπορεί να κάνετε και άλλες εξετάσεις, που μπορεί να περιλαμβάνουν 1 ή περισσότερα από τα παρακάτω:
● Triplex καρδιάς – (Τρίπλεξ καρδιάς) – Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει μια εικόνα της καρδιάς (σχήμα 2). Επιτρέπει στον καρδιολόγο να ελέγξει πώς λειτουργεί η καρδια σας ως αντλία, να μετρήσει τα τοιχώματα και τις κοιλότητες, και να εξετάσει τις βαλβίδες. Οι βαλβίδες της καρδιάς αποτελούνται απο ειδικό ιστό και ανοίγο -κλείνουν γαι να βοηθήσουν το αίμα να κινείται προς τη μία ( φυσιολογική) κατεύθυνση.
● Μασάζ του καρωτιδικού κόλπου – Για αυτό το τεστ, ο καρδιολόγος πιέζει την καρωτίδα ενώ συγχρόνως παρακολουθεί το ηλεκτροκαρδιογράφημα.
● Holter ρυθμού – Για την παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού εκτός ιατρείου. Μπορεί να φορέσετε αυτή τη συσκευή στο σπίτι. Θα συνεχίσετε να κάνετε κανονικές δραστηριότητες. Ένα Holter ρυθμού καταγράφει όλες τις καρδιακές δραστηριότητες για 1 ή 2 ημέρες (μερικές φορές και για μια βδομάδα).
● Η δοκιμασία ανάκλισης ή tilttest – Αυτή είναι μια εξέταση που γίνεται σε περιβάλλον κλινικής όπου υπάρχουν όλα τα μέσα και προϋποθέσεις για την σωστή αντιμετώπιση επιπλοκών, που ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η εξέταση γίνεται με τον ασθενή ξαπλωμένο σε ένα ειδικό κρεβάτι το οποίο έχει την δυνατότητα να παίρνει κλίση συνήθως έως 60 μοίρες. Ο ασθενής είναι κατάλληλα δεμένος με ιμάντες έτσι ώστε εάν υπάρξει λιποθυμία, να μην χτυπήσει. Η εξέταση γίνεται παρουσία καρδιολόγου και νοσηλευτή, με συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης του ασθενούς (σχήμα 5).
Μπορεί να γίνει πρόληψη της συγκοπής;
Ίσως να μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές να λιποθυμήσετε ξανά εάν:
Μάθετε τί προκαλεί τη συγκοπή σας:
Εάν την προκαλεί μια δραστηριότητα ή μια κατάσταση, προσπαθήστε να την αποφύγετε.
Εάν την προκαλεί ένα φάρμακο, ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια εναλλακτική λύση.
Εάν την προκαλεί μια καρδιακή πάθηση, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει θεραπεία ή αν χρειαστεί, μια επέμβαση.
Πώς αντιμετωπίζεται η συγκοπή;
Αυτό εξαρτάται από το τι προκαλεί τη συγκοπή. Σε πολλές περιπτώσεις, η κύρια θεραπεία είναι να αποφεύγονται οι καταστάσεις που την προκαλούν.
Σε λιγότερες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστείτε βηματοδότη εάν βραδυαρρυθμία προκαλεί τη συγκοπή. Ο βηματοδότης είναι μια ειδική συσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα ( συνήθως στο θώρακα) και συνδέεται με λεπτά καλώδια τα οποία καταλήγουν στο ενδο -τοίχωμα της καρδιάς ( ανάλογα με το είδος της συσκευής) . Βοηθά την καρδιά να αποκτήσει «σχεδόν» κανονικό ρυθμό.
Τι συμβαίνει εάν το παιδί μου λιποθυμάει;
Εάν το παιδί σας λιποθυμάει, πρέπει να τον πάτε σε ένα γιατρό ( παιδίατρο ή καρδιολόγο). Οι περισσότερες περιπτώσεις συγκοπής στα παιδιά δεν είναι σοβαρές. Συχνά προκαλούνται εξαιτίας νευροκαρδιογενούς συγκοπής. Συγκοπή μπορεί επίσης να συμβεί σε παιδιά εάν:
Κρατάνε την αναπνοή τους για πολύ ώρα.
Η αρτηριακή πίεση τους πέφτει όταν στέκονται όρθια για πολύ χρόνο.
Λήψη φαρμάκων
Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα
Σε λιγότερο συχνές περιπτώσεις, η συγκοπή στα παιδιά μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση, όπως μια σοβαρή καρδιακή πάθηση, υπερθέρμανση ή μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση.