Χαμηλή Πίεση: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Καρδιολόγος εξαρχεία

Χαμηλή Πίεση: Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς να την αντιμετωπίσετε

Γράφει η Dr. Ilham Kaffa. Ειδικός Καρδιολόγος στην Αθήνα.

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπόταση, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα και επιπλοκές. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις αιτίες και τους τύπους της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτήν, τα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τη χαμηλή πίεση και τους παράγοντες κινδύνου. Επίσης, θα προσφέρουμε συμβουλές για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Τι είναι η χαμηλή πίεση;

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση χαρακτηρίζεται ως αυτή που έχει τιμές κάτω από 90 mm Hg για τη συστολική («μεγάλη») και κάτω από 60 mm Hg για τη διαστολική («μικρή») πίεση. Συχνά, τα άτομα με χαμηλή πίεση δεν αντιμετωπίζουν συμπτώματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τύποι χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υπότασης, με τους παρακάτω να είναι οι πιο χαρακτηριστικοί:

  1. Ορθοστατική υπόταση: Προκαλείται όταν σηκωνόμαστε ξαφνικά από καθιστή θέση ή από κατάκλιση. Είναι ιδιαίτερα κοινή στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
  2. Μεταγευματική υπόταση: Παρουσιάζεται 1-2 ώρες μετά την κατανάλωση κάποιου μεγάλου ή/και υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες γεύματος.
  3. Νευρωνικά μεσολαβούμενη υπόταση: Παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης, συνήθως μετά από παρατεταμένη ορθοστασία. Παρατηρείται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά.

Συμπτώματα χαμηλής πίεσης

Πολλές φορές, τα άτομα δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα. Ωστόσο, υπάρχουν φορές όπου παρουσιάζονται ένα ή περισσότερα συμπτώματα, τόσο μικρής όσο και μεγάλης έντασης και επικινδυνότητας. Τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζονται περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζάλης και αστάθειας
  • Ωχρότητα και ατονία
  • Θολή όραση
  • Δύσπνοια (γρήγορη και κοφτή αναπνοή)
  • Γρήγορο και αδύναμο καρδιακό παλμό
  • Ναυτία
  • Λιποθυμία
  • Έντονη κούραση
  • Ευερεθιστότητα και σύγχυση
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Χαμηλή πίεση

Αιτίες χαμηλής πίεσης

Οι πολύ χαμηλές τιμές αρτηριακής πίεσης είναι πιθανό να οφείλονται σε πλήθος παραγόντων, με ορισμένες ομάδες ανθρώπων να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπόταση, συγκριτικά με άλλους. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου και πιθανές αιτίες για την εμφάνιση υπότασης περιλαμβάνουν:

  • Αφυδάτωση: Όταν είμαστε αφυδατωμένοι (λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών, διάρροιας, λήψης διουρητικών κ.λπ.) μειώνεται ο όγκος του αίματος και η πίεση μπορεί να πέσει σημαντικά.
  • Ενδοκρινικές διαταραχές όπως η νόσος του Addison, ο υποθυρεοειδισμός, ο Σ. διαβήτης και η υπογλυκαιμία.
  • Καρδιακά προβλήματα (π.χ. καρδιακή ανεπάρκεια, βραδυκαρδία, αρρυθμίες).
  • Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. διουρητικά, αντικαταθλιπτικά).
  • Εγκυμοσύνη: Κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες κύησης παρατηρείται συχνά υπόταση στις εγκύους γυναίκες, καθώς η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται και η αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί.

Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση σε Συγκεκριμένους Πληθυσμούς

Ορισμένοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς, είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή την πάθηση. Η διαχείριση της κατάστασης σε αυτές τις ομάδες απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και ειδική φροντίδα.

Χαμηλή Διαστολική Πίεση: Τι Σημαίνει και Οι Επιπτώσεις της

Η χαμηλή διαστολική πίεση αναφέρεται στη χαμηλότερη αριθμητική τιμή στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν λαμβάνει αρκετό αίμα και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ταχυκαρδία και καρδιακή προσβολή.

Διατροφικές Συστάσεις για τη Διαχείριση της Χαμηλής Αρτηριακής Πίεσης

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Συμπεριλαμβάνονται τα ευφυή γεύματα, η αύξηση της κατανάλωσης υγρών και η προσθήκη αλατιού στη διατροφή σας, πάντα μετά από γιατρική συμβουλή.

Αποτελεσματικές Στρατηγικές Διαχείρισης της Χαμηλής Αρτηριακής Πίεσης

Η έγκαιρη διάγνωση, η τακτική άσκηση, η διατροφική προσαρμογή και η φαρμακευτική αγωγή είναι μερικές από τις αποτελεσματικότερες στρατηγικές για τη διαχείριση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης.

Πότε Πρέπει να Αναζητήσετε Ιατρική Φροντίδα για Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση

Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα χαμηλής αρτηριακής πίεσης που επηρεάζουν την καθημερινότητά σας ή αν έχετε σοβαρές ανησυχίες για την υγεία σας, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα άμεσα.

Συμπέρασμα: Ζώντας με Χαμηλή Αρτηριακή Πίεση

Μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με τη σωστή φροντίδα και διαχείριση, μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία και την ποιότητα της ζωής σας.

Table of Contents

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ

Προσδόκιμο Ζωής Μετά από ΜΠΑΙ ΠΑΣ Εισαγωγή στη χειρουργική επέμβαση …

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι;

Πως θα καταλάβω αν έχω θρόμβωση στο πόδι; Στον σύγχρονο …

Τι Προσέχω Μετά το Στεντ ( Stent);

Τι Προσέχω μετά το Στεντ: Εισαγωγή στην Ανάκαμψη και τη …

Έχω Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω: Σημαντικές Πληροφορίες

Αρρυθμίες Όταν Ξαπλώνω!: Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αντιλαμβάνονται περισσότερο τις …

Send this to a friend