Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

φλεβοκομβική ταχυκαρδία

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι πολύ συχνές στις μέρες μας. Από αυτές πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια. Κανείς δεν είναι ασφαλής από την εμφάνιση καρδιακής νόσου, καθώς υπάρχουν πολλές αιτίες που επηρεάζουν την ανάπτυξή της.

Καρδιολογικός έλεγχος στην Αθήνα

Καρδιολογικό Check Up

  • Αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες,
  • Καθιστικός τρόπος ζωής,
  • Ανθυγιεινή διατροφή με επικράτηση καρκινογόνων, λιπαρών τροφών,
  • Χρόνιο στρες και κόπωση,
  • Υπερβολικό βάρος,
  • Λοιμώδη νοσήματα,
  • Γενετική προδιάθεση,
  • Κακές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ, κατάχρηση ναρκωτικών, υπερκατανάλωση τροφής).

Τα καρδιολογικά προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Μετά την ηλικία των 50 ετών είναι απαραίτητος ο τακτικός έλεγχος για καρδιαγγειακές παθήσεις, προκειμένου να προληφθεί η ανάπτυξή τους και να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια, συμβαίνουν απροσδόκητα, οδηγούν σε αναπηρία και θάνατο. Άτομα με μακρόχρονο ιστορικό καπνίσματος, υπέρβαρα, κατάχρηση αλκοόλ ή επαγγελματίες αθλητές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Καρδιολογικός έλεγχος στην Αθήνα – Πρόγραμμα

Καρδιολογικό Check Up

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να γνωρίζετε την κατάσταση του καρδιαγγειακού σας συστήματος και δεν χρειάζεται να υποβληθείτε σε δυσάρεστες διαδικασίες. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ειδικό πρόγραμμα καρδιολογικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί σε 1-2 ημέρες. Οι καρδιακές παθήσεις ανιχνεύονται με σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας και λεπτομερείς εργαστηριακές εξετάσεις.

Όλες οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από ειδικευμένο καρδιολόγο που είναι σε θέση να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για την υγεία σας και να σας παράσχει τη σωστή θεραπεία.

Ο καρδιολογικός έλεγχος στην Αθήνα παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου, της αθηροσκλήρωσης και άλλων σοβαρών παθολογιών σε πρώιμο στάδιο, όταν είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφύγουμε από αυτές.

Κάθε εξέταση πραγματοποιείται με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία. Μετά τη διάγνωση, τα αποτελέσματα δίνονται στον ασθενή ηλεκτρονικά ή σε έντυπη μορφή. Το άτομο αποκτά μια πλήρη εικόνα της κατάστασης της καρδιάς, των αιμοφόρων αγγείων και του αίματος. Μετά από αυτό αποφασίζει αν θα υποβληθεί ή όχι σε θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.

Η καρδιολογική εξέταση στην Αθήνα επιλύει σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται με την πρόληψη της θνησιμότητας του παγκόσμιου πληθυσμού λόγω καρδιακών ανωμαλιών. Οι άνθρωποι είναι σε θέση να απευθύνονται εγκαίρως σε ένα γιατρό και να βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής τους.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα καρδιολογικού ελέγχου – Check Up

Οι ασθενείς υποβάλλονται στις ακόλουθες διαδικασίες για τη διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου:

  • Λεπτομερής εξέταση από έμπειρο καρδιολόγο πριν και μετά τον έλεγχο.
  • Ανάλυση ούρων για μικροαλβουμίνες, γενική ανάλυση ούρων.
  • Γενική εξέταση αίματος, βιοχημική ανάλυση, εξέταση νεφρικής λειτουργίας. Εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
  • Διάγνωση του σαγχαρωδη διαβήτη (δοκιμασία HbA1C).
  • Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
  • Ηλεκτροκαρδιογραφική εξέταση σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
  • Ακτινολογική εξέταση θώρακα.
  • Τριπλεξ καρδιάς -Υπερηχογραφική διάγνωση καρδιακών παθήσεων.
  • Διάγνωση της κατάστασης του θυρεοειδούς αδένα.
  • Ανίχνευση της αγγειακής αθηροσκλήρωσης σε πρώιμο στάδιο, η οποία προκαλεί πάντα ανωμαλίες στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Υπερηχογράφημα των καρωτιδικών αρτηριών.

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραπάνω εξετάσεις δεν επαρκούν. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα κληθεί να υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις με:

  • Αξονική τομογραφία και μαγνητική τομογραφία. Αυτό είναι απαραίτητο για την πλήρη εξέταση του θώρακα.
  • Ηχοκαρδιογράφημα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
  • Ισοτοπική εξέταση της καρδιάς.
  • Καθημερινή παρακολούθηση ΗΚΓ με φορητή συσκευή.
  • Εξέταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς για συνολική εικόνα της αγγειακής κατάστασης.
  • Μελέτες της κυκλοφορίας του αίματος στις αρτηρίες.

Η σημασία της καρδιολογικής εξέτασης είναι μεγάλη. Παρέχει πλήρη εικόνα της κατάστασης της καρδιάς και βοηθά στην ταχεία και ακριβή ανίχνευση καρδιακών διαταραχών. Με βάση τα αποτελέσματα, ο καρδιολόγος δεν δυσκολεύεται να κάνει ακριβή διάγνωση και να συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Το κόστος της υπηρεσίας στο στην Αθήνα δεν είναι υπερβολικό, έτσι ώστε το πρόγραμμα καρδιολογικό Check-up να είναι προσιτό σε όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση της υγείας τους.

Dr Ilham Kaffa – Καρδιολόγος στην Αθήνα

 

Ο Αορτικός Διαχωρισμός

Ο Αορτικός Διαχωρισμός – Εισαγωγή

Ο οξύς αορτικός διαχωρισμός είναι μια σοβαρή και συνήθως θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία ποσότητα αίματος διαρρέει μέσω ενός ρήγματος στο μέσο αορτικό τοίχωμα της αορτής στο αορτικό τοίχωμα, προκαλώντας έναν επίπεδο διαχωρισμό εκτός του εσωτερικού στρώματος του εσωτερικού αορτικού τοιχώματος.

Επιπροσθέτως του οξέος διαχωρισμού, υπάρχει και χρόνιος αορτικός διαχωρισμός. Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αυτών τύπων διαχωρισμού είναι καθαρά χρονική. Ο οξύς αορτικός διαχωρισμός είναι όταν διαρκεί για λιγότερο από 14 ημέρες..

Αορτικός Διαχωρισμός

Τύποι αορτικού διαχωρισμού

Στην παρούσα περίοδο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται η ταξινόμηση DcBakey του διαχωρισμού της αορτής. Κατά την ταξινόμηση DeBakey, ο αορτικός διαχωρισμός διακρίνεται σε τρεις τύπους

Ταξινόμηση DeBakey του ο αορτικού διαχωρισμού

  1. Τύπος Ι Επεκτείνεται από την αορτική ρίζα έως την κοιλιακή αορτή.
  2. Τύπος ΙΙ Εμπλέκει μόνο την ανιούσα αορτή
  3. Τύπος III
  • IIIa: Περιλαμβάνει μόνο την κατιούσα θωρακική αορτή
  • IIIb: Περιλαμβάνει την κατιούσα θωρακική αορτή και την κοιλιακή αορτή

Στην περίπτωση του τύπου Ι, ο διαχωρισμός καταλαμβάνει την ανιούσα αορτή, το αορτικό τόξο, την κατιούσα θωρακική αορτή και επεκτείνεται στην κοιλιακή αορτή. Η ρήξη του έσω χιτώνα συνήθως παρατηρείται στο πρόσθιο τοίχωμα της αρχικής ανιούσας αορτής. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ρήξη συμβαίνει πιο απομακρυσμένα από το διχασμό της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας ή στην περιοχή του αορτικού τόξου, στις οποίες ο διαχωρισμός επεκτείνεται κεντρικά και καταλαμβάνει την ανιούσα αορτή. Οι ασθενείς με πιο απομακρυσμένη ρήξη του διχασμού της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας έχουν επίσης διαχωρισμό από την ανιούσα αορτή στο 10-15% των περιπτώσεων. Η επέκταση του διαχωρισμού στην αορτική ρίζα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο διαχωρισμός τύπου ΙΙ περιλαμβάνει μόνο την ανιούσα αορτή και τελειώνει οξέως, λίγο πριν από το ανεύρυσμα της ανώνυμης αρτηρίας.

Ο διαχωρισμός τύπου ΙΙΙ εντοπίζεται στην κατιούσα θωρακική αορτή (ΙΙΙα) ή, συχνότερα, επεκτείνεται στην κοιλιακή αορτή, περιλαμβάνοντας μερικές φορές τις λαγόνιες αρτηρίες (ΙΙΙβ). Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ρήξη του έσω χιτώνα εντοπίζεται αμέσως μετά τη ρήξη της υποκλείδιας αρτηρίας.

Η επίπτωση του αορτικού διαχωρισμού

Η επίπτωση του διαχωρισμού διαφέρει από μελέτη σε μελέτη. Στη μεγάλη σειρά των DeBakey και συν.  που περιλαμβάνουν οξείς και χρόνιους διαχωρισμούς της αορτής οι τύποι Ι και ΙΙ αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% των περιστατικών, ενώ σε άλλες μελέτες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% των περιστατικών. Ο οξύς διαχωρισμός του αορτικού τόξου που οφείλεται σε πρωτογενή ρήξη στο αορτικό τόξο είναι λιγότερο συχνός και αντιπροσωπεύει περίπου το 15% όλων των αορτικών διαχωρισμών. Άλλες μελέτες, τόσο κλινικές όσο και νεκροψίες, τοποθετούν τη συχνότητα του οξύ διαχωρισμού τύπου ΙΙ στο 65-85% των περιπτώσεων. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο οξύς διαχωρισμός της ανιούσας αορτής είναι η πιο συχνή μορφή διαχωρισμού.

Καρδιοπάθειες:-Τύποι,-αιτίες-και-θεραπείες

Ο Αορτικός Διαχωρισμός: Αντιμετώπιση – Χειρουργική επέμβαση

Στόχος της αντιμετώπισης είναι η ταχύτατη μείωση της αρτηριακής πίεσης με φαρμακευτικές ουσίες. Έχει διαπιστωθεί ότι αυτό καθυστερεί την επέκταση του αορτικού διαχωρισμού. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις ενδείκνυται η χειρουργική επέμβαση (ιδίως όταν εμπλέκεται η ανιούσα αορτή). Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η χειρουργική θνησιμότητα είναι πολύ υψηλή. Για όσους επιβιώνουν, είναι απαραίτητος ο μόνιμος έλεγχος της υπέρτασης με διάφορους συνδυασμούς αντιυπερτασικών φαρμάκων και δεν αποκλείεται η επανάληψη της επέμβασης.

Ο κύριος στόχος της χειρουργικής αντιμετώπισης του οξέος αορτικού διαχωρισμού είναι τόσο η αποφυγή της ρήξης του ψευδούς αυλού όσο και η αποκατάσταση της φυσικής ροής του αίματος στις περιοχές που έχουν αποκλειστεί μετά τον διαχωρισμό.

Η εφαρμοζόμενη χειρουργική μέθοδος καθορίζεται από τον τύπο του διαχωρισμού και τις επιπλοκές, όπως η παρουσία ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας, η συμμετοχή των μεγάλων αγγείων του αορτικού τόξου κ.λπ. Σε περίπτωση διαχωρισμού πολλών τμημάτων της αορτής, τα τμήματα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης εκτέμνονται πρώτα, ενώ τα υπόλοιπα εκτέμνονται αργότερα, 6 έως 12 εβδομάδες μετά την πρώτη επέμβαση

 

  • Cambria RP. Surgical treatment of complicated distal aortic dissection. Semin Vasc Surg 2002; 15:97.
  • Mehta RH, Suzuki T, Hagan PG, et al. Predicting death in patients with acute type a aortic dissection. Circulation 2002; 105:200.
  • Hagan PG, Nienaber CA, Isselbacher EM, et al. The International Registry of Acute Aortic Dissection (IRAD): new insights into an old disease. JAMA 2000; 283:897.
  • Evangelista A, Isselbacher EM, Bossone E, et al. Insights From the International Registry of Acute Aortic Dissection: A 20-Year Experience of Collaborative Clinical Research. Circulation 2018; 137:1846.
  • Larson EW, Edwards WD. Risk factors for aortic dissection: a necropsy study of 161 cases. Am J Cardiol 1984; 53:849.

Τσιμπήματα Στην Καρδιά! Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Τσιμπήματα Στην Καρδιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά!

Τι μπορεί να είναι τα αίτια για τα “Τσιμπήματα στην καρδιά”;

Το να βιώνετε διαπεραστικά τσιμπήματα στην καρδιά ή έναν διαλείποντα πόνο στο στήθος μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του θωρακικού ενοχλήματος  αυτού του τύπου. Αν και ορισμένες φορές μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, τις περισσότερες φορές  είναι καλοήθεις.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας του αισθήματος “τσίμπημα στην καρδιά“. Αυτοί περιλαμβάνουν την ακριβή θέση του πόνου, τη σοβαρότητά του και το κατά πόσον υπάρχουν άλλα συμπτώματα!

Τσιμπήματα Στην Καρδιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Η Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή είναι μια σοβαρή έλλειψη ή πλήρης απόφραξη της ροής του αίματος προς τον καρδιακό μυ.
Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έναν αμβλύ, συντριπτικό ή διαπεραστικό πόνο στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο κέντρο του θώρακα ή ακριβώς αριστερά από το κέντρο. Μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως:
– την περιοχή μεταξύ των ωμοπλάτων
– το αριστερό χέρι
– στο λαιμό
– το σαγόνι

Άλλα πιθανά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν
– σφίξιμο ή πίεση στο στήθος
– εφίδρωση
– ξαφνική ναυτία ή εμετό
– δύσπνοια

Ο πόνος της καρδιακής προσβολής διαρκεί γενικά περισσότερο από μερικά λεπτά. Μπορεί επίσης να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να επανέλθει.

Η καρδιακή προσβολή αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Όποιος υποψιάζεται ότι ο ίδιος ή κάποιος άλλος βιώνει καρδιακή προσβολή θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή με τον καρδιολόγο του.

Ακόμη και άτομα χωρίς προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πόνος Στην Ωμοπλάτη – Καρδιακές και Μη Αιτίες

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Καούρα

Η καούρα είναι πόνος στο στήθος που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου διαρρέει από το στομάχι και επιστρέφει στον οισοφάγο.  Καποιοι άνθρωποι το αντιλαμβάνουν ως “τσιμπήματα στην καρδιά”

Οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν την καούρα ως οξύ ή καυστικό πόνο στο κέντρο του θώρακα. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το λαιμό.
Η καούρα μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

– Στομαχικές διαταραχές
– Μερική αναγωγή της τροφής
– Αίσθημα πληρότητας ή φούσκωμα
– Υπερβολικά αέρια και ρέψιμο
– Ξινή γεύση στο στόμα, ιδίως μετά το ρέψιμο

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, που είναι η λεπτή μεμβράνη ιστού που περιβάλλει την καρδιά.

Η περικαρδίτιδα προκαλεί  συνήθως οξύ, ξαφνικό πόνο στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα που τείνει να επιδεινώνεται όταν το άτομο αναπνέει βαθιά. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο, αλλά συχνά βελτιώνεται όταν σηκώνεται ή σκύβει προς τα εμπρός.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

– Πίεση στο στήθος
– Αίσθημα παλμών της καρδιάς
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Αδυναμία
– Γενική κόπωση
– Ήπιο πυρετό
– Πρήξιμο στα πόδια ή στην κοιλιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης ροής του αίματος προς την καρδιά.

Η στηθάγχη συνήθως προκαλεί πόνο, πίεση ή αίσθηση συμπίεσης στο στήθος. Ορισμένη κατηγορία ασθενών μπορεί να αισθανθεί “τσιμπήματα στην καρδιά”. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να ακτινοβολούν στα ακόλουθα μέρη του σώματος:

– Την πλάτη
– Τους ώμους ή τα χέρια
– Στον αυχένα
– Το σαγόνι

Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται συχνά ως απόκριση στη σωματική άσκηση ή στο στρες και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά ανάπαυσης.

Άλλα πιθανά σημάδια στηθάγχης περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή της κοιλιάς
– Ναυτία
– Δύσπνοια
– Κόπωση

Η στηθάγχη μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής. Οποιοσδήποτε βιώνει μια κρίση στηθάγχης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον καρδιολόγο του, ο οποίος θα καθορίσει εάν είναι απαραίτητη η επείγουσα θεραπεία.

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα αίσθημα έντονου φόβου. Ένα αγχωτικό γεγονός μπορεί να την πυροδοτήσει ή να εμφανιστεί απροσδόκητα.

Η κρίση πανικού περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα.

–  Πόνο ή δυσφορία στο στήθος
–  Αίσθημα παλμών ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
–  Αίσθημα πνιγμού ή ασφυξίας
–  Αίσθημα δύσπνοιας
–  Αίσθημα ασυνήθιστης ζέστης ή κρύου
–  Εφίδρωση
–  Τρέμουλο
–  Αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος
–  Αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας
–  Δυσφορία στο στομάχι
–  Ναυτία
–  Αίσθημα φόβου
–  Φόβο απώλειας του ελέγχου
–  Φόβο θανάτου

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Τραυματισμοί και κατάγματα

Ένα οξύ διαπεραστικό αίσθημα τσιμπήματος στην καρδιά ή ακόμα πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού, όπως ένα τράβηγμα του θωρακικού μυός ή ένα κάταγμα του πλευρικού οστού. Οποιοσδήποτε τύπος τραυματισμού θα μπορούσε να προκαλέσει οξύ, ξαφνικό πόνο στο σημείο της βλάβης.

Ορισμένες πιθανές αιτίες τραυματισμού στο στήθος περιλαμβάνουν:

– Λανθασμένη ανύψωση βαρών ή άλλων βαρέων αντικειμένων
– Μια υπερβολικά έντονη προπόνηση του θώρακα
– Ατύχημα

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα είναι η φλεγμονή του υπεζωκότα, της διπλής μεμβράνης που περιβάλλει τους πνεύμονες. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει “τσιμπήματα στην καρδιά”, οξύ πόνο στο στήθος κατά την αναπνοή, του βήχα η του φτερνίσματος.

Η πλευρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των εξής:
– Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα
– Απόφραξη αρτηρίας στους πνεύμονες
– Κατάρρευση του πνεύμονα
– Όγκοι στην υπεζωκοτική κοιλότητα μεταξύ των πνευμόνων

Η Καρδιαγγειακή Νόσος – Πώς Να Μειώσετε Τον Κίνδυνο Καρδιακής Νόσου

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πρόληψη

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θωρακικού πόνου λόγω καρδιακής νόσου.

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου:

– Διακοπή του καπνίσματος.
– Τακτική άσκηση
– Κατανάλωση ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;
– Επίτευξη ή διατήρηση ενός μέτριου βάρους
– Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης
– Διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό

Ένα άτομο πρέπει να επισκεφθεί γιατρό εάν εμφανίζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με “τσιμπήματα στην καρδιά”, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια με “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως πρόβλημα με την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα επείγοντα περιστατικά ή με έναν καρδιολόγο εάν εμφανίσει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή έχει επεισόδιο στηθάγχης που επιμένει για 5 λεπτά ή περισσότερο.

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Περίληψη

  • Η εμπειρία ενός επεισόδιο “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να είναι ανησυχητική. Ένα μονήρες επεισόδιο που περνάει γρήγορα είναι απίθανο να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, ο σοβαρός, παρατεταμένος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος ή επεισόδια “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης που απαιτεί διερεύνηση.
  • Τα άτομα θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους εάν ανησυχούν για αυτά τα τσιμπήματα στην καρδία ή παρουσιάζουν συμπτώματα καρδιακής ή πνευμονικής πάθησης.
  • Όποιος εμφανίζει συμπτώματα καρδιακής προσβολής θα πρέπει να τηλεφωνήσει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η άμεση θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών και μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή του ατόμου.

Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

  • Järvinen TA, Järvinen TL, Kääriäinen M, et al. Muscle injuries: biology and treatment. Am J Sports Med 2005; 33:745.
  • Mason L, Moore RA, Derry S, et al. Systematic review of topical capsaicin for the treatment of chronic pain. BMJ 2004; 328:991.
  • Mason L, Moore RA, Edwards JE, et al. Systematic review of efficacy of topical rubefacients containing salicylates for the treatment of acute and chronic pain. BMJ 2004; 328:995.
  • Rui P, Okeyode T. National Ambulatory Medical Care Survey: 2016 national summary tables. Available at: https://www.cdc.gov/nchs/data/ahcd/namcs_summary/2016_namcs_web_tables.pdf (Accessed on February 26, 2021).
  • Svavarsdóttir AE, Jónasson MR, Gudmundsson GH, Fjeldsted K. Chest pain in family practice. Diagnosis and long-term outcome in a community setting. Can Fam Physician 1996; 42:1122.
  • Klinkman MS, Stevens D, Gorenflo DW. Episodes of care for chest pain: a preliminary report from MIRNET. Michigan Research Network. J Fam Pract 1994; 38:345.

 

Πόνος Στην Ωμοπλάτη – Καρδιακές και Μη Αιτίες

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη μου;

Ο πόνος στην ωμοπλάτη είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση, με αιτίες που κυμαίνονται από απλές καταπονήσεις έως σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακές προσβολές.

Ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου στην ωμοπλάτη μπορεί να είναι δύσκολος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς λόγους του πόνου και τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν.

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί συχνό σύμπτωμα!

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον πόνο στην ωμοπλάτη. Οι ωμοπλάτες είναι τα τριγωνικά οστά στο πίσω μέρος των ώμων.
Δυστυχώς, ο πόνος στην ωμοπλάτη δεν είναι συχνά τόσο απλός όσο ο πόνος που σχετίζεται με τραυματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην ωμοπλάτη προκαλείται από πόνο από κάποιο κοντινό όργανο που βρίσκεται σε δυσχέρεια.Αιτίες και διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Αιτίες πόνου στην ωμοπλάτη

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει τι προκαλεί τον πόνο του.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις;

Μερικά παραδείγματα αιτιών που μπορεί να είναι προφανείς σε ένα άτομο περιλαμβάνουν:

  • Τραύμα από χτύπημα, πτώση ή ατύχημα
  • Υπνος σε άβολη ή περίεργη θέση
  • Καταπόνηση από την ανύψωση ενός βαρέως αντικειμένου

Μερικές φορές, όμως, η αιτία του πόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τον λεγόμενο μεταφερόμενο πόνο, ο οποίος εμφανίζεται στην ωμοπλάτη αλλά οφείλεται σε πρόβλημα σε άλλο σημείο του σώματος.

Ορισμένες πιθανές αιτίες αναφερόμενου πόνου στις ωμοπλάτες περιλαμβάνουν:

  • Πνευμονική νόσος
  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρδιακή προσβολή, ιδίως στις γυναίκες
  • Προβλήματα στην πλάτη
  • Ολίσθηση δίσκου στην πλάτη
  • Παθήσεις της χοληδόχου κύστης
  • Ηπατικά προβλήματα
  • Προβλήματα πεπτικού συστήματος

Ορισμένες αιτίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πόνο στον ένα ώμο σε σχέση με τον άλλο. Για παράδειγμα, μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη. Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στη δεξιά ωμοπλάτη.

Τα αίτια μπορεί να ενταχθούν σε διάφορες κατηγορίες.

Μυοσκελετικά αίτια

Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα άτομο να αντιμετωπίζει ένα μυοσκελετικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο στην ωμοπλάτη. Η υπερβολική χρήση, τα τεντώματα, ο ακατάλληλος ύπνος και πολλές άλλες αιτίες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτά τα προβλήματα συχνά σχετίζονται με πόνο στις μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν τους ώμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μυς του βραχίονα.

Καρδιακές αιτίες

Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Οι καρδιολόγοι σημειώνουν ότι ο εντοπισμένος πόνος στον αριστερό ώμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής, ιδίως στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη ο οποίος δεν μπορεί να εξηγηθεί από μυοσκελετικό πρόβλημα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.

Άλλες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην ωμοπλάτη περιλαμβάνουν:
– Ρήξη της αορτής
– Μυοκαρδίτιδα

Πνευμονικά αίτια

Ορισμένες πνευμονικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο στην ωμοπλάτη. Ορισμένα παραδείγματα πνευμονικών παθήσεων περιλαμβάνουν:
– καρκίνο που αναπτύσσεται στο πάνω μέρος των πνευμόνων
– θρόμβους που ταξιδεύουν από τα πόδια στους πνεύμονες
– κατάρρευση του πνεύμονα

Διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει ένα άτομο για να βρει τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη. Η συνήθης διάγνωση ξεκινά με μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει αν υπάρχει κάποιος απλός λόγος για τον πόνο.

Μόλις ο γιατρός αποκλείσει τις απλές αιτίες, μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες διαφορετικές αξιολογήσεις.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Καρδιακές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ) ή δοκιμασία κόπωσης
– Εξετάσεις, όπως ενδοσκόπηση
– Αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν την ηπατική λειτουργία
– Ακτινολογικές μελέτες του θώρακα και της πλάτης με μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία

Η Καρδιομεγαλία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Θεραπεία του πόνου στην ωμοπλάτη

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πραγματική αιτία του πόνου.

Για απλές περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης, καταπόνησης ή κακού ύπνου, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να δοκιμάσει μια σειρά από θεραπείες στο σπίτι. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ξεκούραση
– Πάγο
– Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη
– Φαρμακευτικές αλοιφές
– Διατάσεις
– Μασάζ

Όταν υπάρχει υποκείμενη διαταραχή, η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Για παράδειγμα, ο καρκίνος μπορεί να απαιτεί ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που στοχεύουν στα καρδιακά προβλήματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για έναν πόνο στην ωμοπλάτη;

Θα πρέπει να ζητείται άμεση ιατρική βοήθεια για ανεξήγητο πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη που συνοδεύεται από δύσπνοια ή πόνο στο στήθος.

Μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής σε ένα άτομο που κοιμήθηκε άσχημα, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν τον ύπνο στη μία πλευρά για πολύ καιρό ή την πρόσφατη αλλαγή στρώματος.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εξηγήσουν έναν πόνο στην ωμοπλάτη τους θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με οποιονδήποτε πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση βοήθεια από καρδιολόγο.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να επιθυμεί να επισκεφθεί γιατρό σε περίπτωση πίεσης, καθώς ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει πρόσθετη θεραπεία.

άμεση ιατρική βοήθεια

Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

Πόνο στο στήθος
– Δύσπνοια
– Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμός
– Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
– Ζαλάδα
– Πόνο, πρήξιμο ή ερυθρότητα στα πόδια
– Βήχα με αίμα
– Πυρετό
– Προβλήματα όρασης
– Παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
– Υπερβολική εφίδρωση
– Απώλεια συνείδησης

Πρόληψη των πόνων στην ωμοπλάτη

Ο πόνος στην ωμοπλάτη που μπορεί να προληφθεί σχετίζεται συνήθως με τραύμα και υπερβολική χρήση. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Αποφυγή πιθανών κινδύνων πτώσης
– Χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο
– Χαλαρή ένταξη σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης
– Αλλαγή θέσης ύπνου

Άλλα μέσα πρόληψης περιλαμβάνουν:
– Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;
– Μέτρια άσκηση

Προοπτικές για τον πόνο στην ωμοπλάτη

Για τις απλές αιτίες, είναι πολύ πιθανό ένα άτομο να βιώσει πλήρη ανάρρωση με ελάχιστη ιατρική παρέμβαση. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστούν πιθανότατα μόνο λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες για να βιώσει το άτομο πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όταν ο πόνος οφείλεται σε υποκείμενη αιτία, η διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλουν σημαντικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων.

Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Cardiologue Athenes

 

Ποια είναι η Σωστή Δίαιτα για την Καρδιά;

καρδιολογος αθηνα

Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;

Η σωστή δίαιτα για την καρδιά δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια. Αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα αυτή περιορίζει επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σωστή δίαιτα για την καρδιά

Τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνει:

Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη στην καρδιακή διατροφή.
Η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η μεσογειακή δίαιτα και η χορτοφαγική δίαιτα έχουν τα περισσότερα στοιχεία για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς:

Φρούτα και λαχανικά

Οι διάφοροι τύποι αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικώ.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνουν καλό στην καρδιά.
Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:
– Τον σολομό
– Το σκουμπρί
– Τη ρέγκα
– Τις σαρδέλες
– Τον τόνος – λευκό τόνο
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει τα παιδιά και τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο μάρλιν. Αυτό οφείλεται στην πιθανή μόλυνση από υδράργυρο.

Ολόκληρα δημητριακά

Ο περιορισμός των ραφιναρισμένων δημητριακών και η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως αντί αυτών συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες ευεργετικές φυτικές ίνες από ό,τι τα ραφιναρισμένα δημητριακά. Οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια

Οι καλύτερες δίαιτες για την καλή υγεία περιλαμβάνουν 2-3 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια καθημερινά.
Ωστόσο, αν και είναι θρεπτικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης υψηλών θερμίδων. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο θα πρέπει να τους καταναλώνει σύμφωνα με την επιθυμητή πρόσληψη θερμίδων.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά επιλέγοντας αποβουτυρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Γεγονότα σχετικά με την σωστή δίαιτα για την καρδιά

Η σωστή δίαιτα για την καρδιά στοχεύει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν υγιεινές, αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Οι βασικές αρχές αυτής της δίαιτας είναι οι εξής:

– Να τρώτε υγιεινές τροφές και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
– Να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.
– Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας.
– Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
– Τρώτε μερικές μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
– Συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
– Προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και πρόσθετης ζάχαρης.

Συμβουλή για την τήρηση της σωστής δίαιτας για την καρδιά

  • Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών είναι πρόκληση στην αρχή.
    Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε σταδιακές αλλαγές, ίσως δύο ανά εβδομάδα, και να επιμείνετε σε αυτές. Αυτό είναι προτιμότερο από το να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα και στη συνέχεια να τα παρατήσετε γρήγορα.
  • Μια άλλη συμβουλή είναι να προσθέτετε βότανα και μπαχαρικά (αντί για αλάτι ή σάλτσες) στα γεύματα για να ενισχύσετε τη γεύση τους.

Οι καλύτερες επιλογές στα εστιατόρια

Οι καλές επιλογές για να φάτε σε εστιατόρια περιλαμβάνουν:
– Πουλερικά χωρίς πέτσα
– Ψάρια (ιδίως λιπαρά ψάρια)
– Χορτοφαγικές επιλογές που παραλείπουν τις σάλτσες τυριών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
– Πιάτα με βάση τα όσπρια, που σερβίρονται με καστανό ρύζι
– Σαλάτες με αβοκάντο, ελιές ή σάλτσες με ελαιόλαδο

Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν τρώνε έξω.

Συμβουλές τρόπου ζωής για μια υγιή καρδιά

– Τακτική άσκηση
– Αποφυγή των μεγάλων περιόδων καθισιού
– Διακοπή του καπνίσματος
– Ανακούφιση από το άγχος μέσω δραστηριοτήτων όπως η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα
– Προγραμματισμός των αγορών από το παντοπωλείο και τα σουπερμαρκετ.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Περίληψη

  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές βασικές τροφές που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δίαιτα για την καρδιά.
  • Ενώ ακολουθεί κανείς αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να εστιάζει σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να σχεδιάζουν τη διατροφή τους και να προσέχουν τις επιλογές τους όταν τρώνε έξω.
  • Η καθημερινή άσκηση είναι επίσης ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Dr ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Καρδιολόγος