Οίδημα Τι Είναι – Οίδημα Κάτω Άκρων

Οίδημα Κάτω Άκρων

Οίδημα Τι Είναι;

Το οίδημα είναι ο ιατρικός όρος για το πρήξιμο που προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού στους μικρούς χώρους που περιβάλλουν τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημεία είναι τα εξής:

 • Τα κάτω άκρα ή τα χέρια (ονομάζεται επίσης περιφερικό οίδημα)
 • Η κοιλιά (ονομάζεται επίσης ασκίτης)
 • Θώρακας (ονομάζεται πνευμονικό οίδημα εάν βρίσκεται στους πνεύμονες και υπεζωκοτική συλλογή εάν βρίσκεται στο χώρο που περιβάλλει τους πνεύμονες)
 • Ο ασκίτης και το περιφερικό οίδημα μπορεί να είναι δυσάρεστα και μπορεί να αποτελούν ένδειξη μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Το πνευμονικό οίδημα, το οποίο μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή, είναι σύμπτωμα της καρδιακής ανεπάρκειας.

Οίδημα Κάτω Άκρων

Οίδημα – Συμπτώματα Οιδήματος

Τα συμπτώματα του οιδήματος εξαρτώνται από την αιτία, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

Οιδήματα κάτω άκρων

Οίδημα ή πρήξιμο του δέρματος, με αποτέλεσμα να φαίνεται τεντωμένο και γυαλιστερό. Αυτό συνήθως είναι χειρότερο στις περιοχές του σώματος που βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος (λόγω της βαρύτητας). Ως εκ τούτου, το οίδημα είναι γενικά το χειρότερο στα κάτω άκρα (ονομάζεται περιφερικό οίδημα) μετά από περπάτημα, ορθοστασία, κάθισμα σε καρέκλα για αρκετό χρονικό διάστημα ή στο τέλος της ημέρας.

Οιδήματα σε άλλες θέσεις του σώματος

 • Τα υγρά μπορεί να συσσωρεύονται στο κάτω μέρος της πλάτης,  μετά από παρατεταμένη παραμονή στο κρεβάτι. Πιέζοντας την πρησμένη περιοχή για λίγα δευτερόλεπτα θα αφήσει ένα βαθούλωμα στο δέρμα.
 • Ασκίτης – Αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς .
 • Πνευμονικό οίδημα – Πλευριτική συλλογή.

Καταστάσεις Που Σχετίζονται Με Το Οίδημα

Πολλά διαφορετικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν οίδημα.

Χρόνια Φλεβική Νόσος

Μια συχνή αιτία οιδήματος στα κάτω άκρα είναι η χρόνια φλεβική νόσος, μια κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες στα πόδια δεν μπορούν να αντλήσουν αρκετό αίμα προς την καρδιά, επειδή οι βαλβίδες στις φλέβες έχουν υποστεί βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση υγρών στα κάτω άκρα, λέπτυνση του δέρματος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάπτυξη δερματικών πληγών (έλκη) ( εικόνα 1 ).

Εν Τω Βάθει Φλεβική Θρόμβωση [DVT]

Το οίδημα μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα ενός θρόμβου αίματος στις βαθιές φλέβες του κάτω μέρους του ποδιού. Στην περίπτωση αυτή, το οίδημα περιορίζεται κυρίως στα πόδια ή στους αστραγάλους και συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά.

Εγκυμοσύνη

Οι έγκυος γυναίκες κατακρατούν επιπλέον υγρά. Το πρήξιμο αναπτύσσεται συνήθως στα χέρια, τα πόδια και το πρόσωπο, ιδιαίτερα κοντά στο τέλος μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης. Το πρήξιμο χωρίς άλλα συμπτώματα και ευρήματα δεν αποτελεί συνήθως ένδειξη ότι έχει αναπτυχθεί κάποια επιπλοκή, όπως η προεκλαμψία.

Έμμηνος Ρύση

Το οίδημα στις γυναίκες που εμφανίζεται κατά την έμμηνο ρύση (συνήθως μία φορά το μήνα) μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο. Αυτός ο τύπος οιδήματος είναι συχνός αλλά δεν απαιτεί θεραπεία επειδή υποχωρεί από μόνο του.

Τα Φάρμακα

Το οίδημα μπορεί να είναι παρενέργεια μιας ποικιλίας φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων για τον διαβήτη από το στόμα, φαρμάκων για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών (όπως η ιβουπροφαίνη) και οιστρογόνων.

Νεφρική Νόσος

Η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα κάτω πόδια και γύρω από τα μάτια.

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η καρδιακή ανεπάρκεια, που ονομάζεται επίσης συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, οφείλεται σε μια εξασθενημένη καρδιά, η οποία εξασθενεί την αντλητική της δράση. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά, καθώς και άλλα συμπτώματα. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί επίσης να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες (πνευμονικό οίδημα), προκαλώντας δύσπνοια. Αυτή μπορεί να είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Κίρρωση

Η κίρρωση είναι μια σοβαρή πάθηση του ήπατος από διάφορες αιτίες, η οποία μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος. Τα άτομα με κίρρωση μπορεί να αναπτύξουν έντονο πρήξιμο στην κοιλιά (ασκίτης) ή στα κάτω πόδια (περιφερικό οίδημα).

Ταξίδια

Η παρατεταμένη καθιστή θέση, όπως κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών, μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στα κάτω άκρα. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως δεν αποτελεί ένδειξη προβλήματος.

Εάν τα πόδια σας παραμένουν πρησμένα ή εμφανίζετε πόνο στα πόδια ώρες ή ημέρες μετά την πτήση, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Το συνεχιζόμενο πρήξιμο και ο πόνος μπορεί να είναι σημάδια θρόμβου (DVT).

Οίδημα –  Διάγνωση Τις Αιτίες

Εάν εμφανίσετε νέο οίδημα σε ένα ή και στα δύο πόδια, στα χέρια, στην κοιλιά σας ή γύρω από τα μάτια σας, θα πρέπει να καλέσετε τον ιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν πρέπει να υποβληθείτε σε κάποια ιατρική εξέταση.

Οίδημα – Η Θεραπεία

Η θεραπεία του οιδήματος περιλαμβάνει διάφορες συνιστώσες:

 • θεραπεία της υποκείμενης αιτίας (εάν είναι δυνατόν),
 • Μείωση της ποσότητας αλατιού (νατρίου) στη διατροφή σας και σε πολλές περιπτώσεις,
 • Χρήση ενός φαρμάκου που ονομάζεται διουρητικό για την αποβολή της περίσσειας υγρών
 • Μπορεί επίσης να συνιστάται η χρήση καλτσών συμπίεσης και η ανύψωση των ποδιών.

Δεν απαιτούν θεραπεία όλοι οι τύποι οιδήματος. Το οίδημα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη ή τους εμμηνορροϊκούς κύκλους συνήθως δεν αντιμετωπίζεται. Το περιφερικό οίδημα και ο ασκίτης αντιμετωπίζονται συνήθως αργά για να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες της ταχείας απώλειας υγρών (όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση).

Μειώστε το αλάτι (νάτριο) στη διατροφή σας

Το νάτριο, το οποίο βρίσκεται στο μαγειρικό αλάτι και στα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να επιδεινώσει το οίδημα. Η μείωση της ποσότητας του αλατιού που καταναλώνετε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος, ειδικά αν λαμβάνετε επίσης διουρητικό.

Διουρητικά

Τα διουρητικά είναι ένας είδος φαρμάκου που αναγκάζει τα νεφρά να αποβάλλουν περισσότερο νερό και νάτριο, γεγονός που μπορεί να μειώσει το οίδημα. Τα διουρητικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, διότι η πολύ γρήγορη απομάκρυνση πολλών υγρών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να προκαλέσει ζάλη ή λιποθυμία και να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών.Θα αυξηθεί η συχνότητα και η ποσότητα διούρησης μετά τη λήψη ενός διουρητικού. Ωστόσο, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες όταν τα διουρητικά λαμβάνονται στη συνιστώμενη δόση.

Κάλτσες Συμπίεσης

Το οίδημα των ποδιών μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τη χρήση καλτσών συμπίεσης. Οι κάλτσες διατίθενται σε διάφορα ύψη. Οι κάλτσες μέχρι το γόνατο είναι επαρκείς για τους περισσότερους ασθενείς. Ορισμένες κάλτσες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος ή πόνο, αν και η σωστή μέτρηση και τοποθέτηση των καλτσών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο δυσφορίας.

Οι αποτελεσματικές κάλτσες συμπίεσης ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση στον αστράγαλο και σταδιακά μειώνουν την πίεση προς τα πάνω στο πόδι. Οι κάλτσες αυτές διατίθενται με διαφορετικούς βαθμούς συμπίεσης.

Τοποθέτηση του σώματος

Το οίδημα των ποδιών, των αστραγάλων και των ποδιών μπορεί να βελτιωθεί με την ανύψωση των ποδιών πάνω από το επίπεδο της καρδιάς για 30 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Η ανύψωση των ποδιών μπορεί να είναι επαρκής για τη μείωση ή την εξάλειψη του οιδήματος για άτομα με ήπια φλεβική νόσο, αλλά συνήθως δεν αρκεί σε πιο σοβαρές περιπτώσεις. Επιπλέον, μπορεί να μην είναι πρακτικά δυνατό για όσους εργάζονται, να ανυψώνουν τα πόδια τους αρκετές φορές την ημέρα.

Πού Θα Βρείτε Περισσότερες Πληροφορίες

Ο ιατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για ερωτήσεις και προβληματισμούς σχετικά με το ιατρικό σας πρόβλημα.

ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

νιωθω καψιμο στο μαστο

ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μπορεί να είναι Καρδιακό;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα αίτια που δεν συσχετίζονται με το μαστό ως αιτία το καψίματος ή πόνου.

Τι προκαλεί κάψιμο κάτω από το αριστερό μου μαστό;

Ο απρόβλεπτος πόνος μπορεί να εμφανιστεί κάτω από το αριστερό μαστό για λόγους που κυμαίνονται από προβλήματα πέψης μέχρι καρδιακές παθήσεις. Ορισμένοι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά άλλοι μπορεί να είναι ιατρικώς πιο σοβαροί.

Υπάρχουν ορισμένα όργανα στην άνω αριστερή περιοχή του σώματος που θα μπορούσαν να είναι η αρχική πηγή του πόνου. Αυτά περιλαμβάνουν το στομάχι, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα πλευρά, το παχύ έντερο, το πάγκρεας και τη σπλήνα.

νιωθω καψιμο στο μαστο

Αιτίες για τον κάψιμο κάτω από το μαστό αριστερά

Οι γιατροί συχνά ομαδοποιούν τις πιο συχνές αιτίες του πόνου κάτω από το αριστερό στήθος σε δύο κύριες κατηγορίες:

Το πεπτικού και το καρδιακού συστήματος.

Μπορεί ο πόνος κάτω από το αριστερό στήθος να είναι καρδιακή προσβολή;

Ο πόνος του εμφράγματος τείνει να εμφανίζεται στο κέντρο του θώρακα.

Καθώς η καρδιά βρίσκεται ελαφρώς αριστερά της μέσης γραμμής στο άνω μέρος του σώματος, ο πόνος κάτω από το αριστερό στήθος μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει καρδιακό πρόβλημα.

Όταν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, συνήθως συμβαίνει στο κέντρο του θώρακα, διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την υποχώρηση.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Ο πόνος της καρδιακής προσβολής μπορεί να προκαλέσει μια πολύ έντονη, δυσάρεστη, συντριπτική πίεση ή αίσθηση συμπίεσης ή μπορεί να μοιάζει με πολύ άσχημη καούρα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου ή να αισθάνονται μόνο ήπιο πόνο στο στήθος- αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– Εφίδρωση
– Ναυτία ή εμετό
– Δύσπνοια
– Βαρείς, αδύναμοι ώμοι ή χέρια
– Έντονο πόνο που μεταφέρεται στο χέρι, το σαγόνι, το λαιμό, την πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος
– Ζάλη
– ‘Εντονη αίσθηση άγχους ή επικείμενης καταστροφής

Τι πρέπει να κάνω;

Εάν κάποιος υποπτεύεται καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο.
Εάν διαπιστωθεί ότι η αιτία της κρίσης είναι μια φραγμένη στεφανιαία αρτηρία, ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοπλαστική για να ανοίξει με ένα μπαλόνι την αποφραγμένη ή σοβαρά στενωμένη στεφανιαία αρτηρία και ενδεχομένως να τοποθετήσει ένα στεντ.

νιωθω καψιμο στο μαστο

Άλλες αιτίες που σχετίζονται με την καρδιά

1. Στηθάγχη

Όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο από την αιμάτωση της στεφανιαίας αρτηρίας, ο επακόλουθος πόνος κάτω από το αριστερό μαστό ή στο κέντρο του θώρακα είναι γνωστός ως στηθάγχη.

Τα συναφή συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα δυσάρεστο αίσθημα στους ώμους, τα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι ή την πλάτη. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί επίσης να μοιάζει με δυσπεψία και το άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει εφίδρωση, ζάλη, ναυτία ή δύσπνοια.

Η στηθάγχη είναι πιθανό σύμπτωμα σοβαρής υποκείμενης καρδιακής νόσου, οπότε όποιος εμφανίζει συμπτώματα στηθάγχης θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

2. Περικαρδίτιδα

Η καρδιά περιβάλλεται και προστατεύεται από μια λεπτή, πολυεπίπεδη, γεμάτη υγρό μεμβράνη που ονομάζεται περικάρδιο. Μπορεί να φλεγμαίνει λόγω λοίμωξης ή μιας διαταραχής όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον εαυτό του.

Τα συμπτώματα της οξείας περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

– Οξύ, διαπεραστικό πόνο κάτω από τον αριστερό μαστό ή στο στήθος
– Πόνο στον έναν ή και στους δύο ώμους
– Πόνο που επιδεινώνεται όταν παίρνετε βαθιά ανάσα ή όταν ξαπλώνετε ανάσκελα
– Αίσθημα ζέστης, εφίδρωσης, πυρετού, ζαλάδας και δύσπνοιας

Τι πρέπει να κάνω;

Αν και η οξεία περικαρδίτιδα συνήθως δεν μπορεί να προληφθεί, η ταχεία αντιμετώπιση και η τήρηση ενός συνταγογραφούμενου θεραπευτικού προγράμματος θα μειώσει την πιθανότητα η οξεία περικαρδίτιδα να επανεμφανιστεί ή να μετατραπεί σε μακροχρόνια πάθηση.
Πεπτικά αίτια

Τα αίτια του πεπτικού συστήματος

Η Γαστρίτιδα

Γαστρίτιδα Η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου,  είναι γνωστή ως γαστρίτιδα. Δεν θα εμφανίσουν όλοι συμπτώματα, αλλά ένας οξύς, διαπεραστικός ή καυστικός πόνος κάτω από το αριστερό μαστό είναι μια πιθανή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει γαστρίτιδα.

Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από καούρα, αίσθημα ναυτίας, εμετό και φούσκωμα.

Η Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή του παγκρέατος. Η οξεία παγκρεατίτιδα έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

– Ξαφνικό, έντονο πόνο κάτω από το αριστερό στήθος και στο άνω κεντρικό τμήμα της κοιλιάς
– Ναυτία και εμετό
– Ταχυπαλμία
– Πυρετό.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν

– Συχνά ή παρατεταμένα επεισόδια πόνου κάτω από το αριστερό στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη
– Ναυτία και εμετός
– Λιπαρά, χλωμά κόπρανα
– Διάρροια

Η Πλευρίτιδα

Οι πνεύμονες περιβάλλονται από μια πολυεπίπεδη μεμβράνη που ονομάζεται υπεζωκότας. Εάν ο υπεζωκότας που περιβάλλει τον αριστερό πνεύμονα φλεγμαίνεται λόγω λοίμωξης ή άλλης αιτίας, ο επακόλουθος πόνος θα αναπτυχθεί κάτω από τον αριστερό μαστό.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πλευρίτιδας είναι ένας οξύς πόνος στο στήθος όταν παίρνετε βαθιά ανάσα, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από:

– Πόνο στον ώμο
– Ξηρό βήχα
– Δύσπνοια

Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν το άτομο περπατάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Συμπεράσματα για το “ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”

νιωθω καψιμο στο μαστο

Ο πόνος κάτω από το αριστερό μαστό είναι συχνά τρομακτικός όταν τον βιώνετε. Καθώς υπάρχουν πολλά όργανα σε αυτή την περιοχή του σώματος, όσο νωρίτερα μπορεί να διαγνωστεί η αιτία του πόνου, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι επιτυχής η θεραπεία και η ανάρρωση.

Η καρδιακή προσβολή δεν είναι η πιο συχνή αιτία για τον πόνο κάτω από το αριστερό μαστό, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ελέγχεται το σύμπτωμα, ειδικά αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Πολλές αιτίες του πόνου κάτω από το αριστερό μαστό μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών σε διάφορες καθημερινές επιλογές του τρόπου ζωής. Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η μείωση ή η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση του βάρους και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν.

ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Καρδιολόγος

 

Πόνος Στην Ωμοπλάτη – Καρδιακές και Μη Αιτίες

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη μου;

Ο πόνος στην ωμοπλάτη είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση, με αιτίες που κυμαίνονται από απλές καταπονήσεις έως σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακές προσβολές.

Ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου στην ωμοπλάτη μπορεί να είναι δύσκολος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς λόγους του πόνου και τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν.

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί συχνό σύμπτωμα!

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον πόνο στην ωμοπλάτη. Οι ωμοπλάτες είναι τα τριγωνικά οστά στο πίσω μέρος των ώμων.
Δυστυχώς, ο πόνος στην ωμοπλάτη δεν είναι συχνά τόσο απλός όσο ο πόνος που σχετίζεται με τραυματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην ωμοπλάτη προκαλείται από πόνο από κάποιο κοντινό όργανο που βρίσκεται σε δυσχέρεια.Αιτίες και διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Αιτίες πόνου στην ωμοπλάτη

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει τι προκαλεί τον πόνο του.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις;

Μερικά παραδείγματα αιτιών που μπορεί να είναι προφανείς σε ένα άτομο περιλαμβάνουν:

 • Τραύμα από χτύπημα, πτώση ή ατύχημα
 • Υπνος σε άβολη ή περίεργη θέση
 • Καταπόνηση από την ανύψωση ενός βαρέως αντικειμένου

Μερικές φορές, όμως, η αιτία του πόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τον λεγόμενο μεταφερόμενο πόνο, ο οποίος εμφανίζεται στην ωμοπλάτη αλλά οφείλεται σε πρόβλημα σε άλλο σημείο του σώματος.

Ορισμένες πιθανές αιτίες αναφερόμενου πόνου στις ωμοπλάτες περιλαμβάνουν:

 • Πνευμονική νόσος
 • Καρκίνος του πνεύμονα
 • Καρδιακή προσβολή, ιδίως στις γυναίκες
 • Προβλήματα στην πλάτη
 • Ολίσθηση δίσκου στην πλάτη
 • Παθήσεις της χοληδόχου κύστης
 • Ηπατικά προβλήματα
 • Προβλήματα πεπτικού συστήματος

Ορισμένες αιτίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πόνο στον ένα ώμο σε σχέση με τον άλλο. Για παράδειγμα, μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη. Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στη δεξιά ωμοπλάτη.

Τα αίτια μπορεί να ενταχθούν σε διάφορες κατηγορίες.

Μυοσκελετικά αίτια

Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα άτομο να αντιμετωπίζει ένα μυοσκελετικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο στην ωμοπλάτη. Η υπερβολική χρήση, τα τεντώματα, ο ακατάλληλος ύπνος και πολλές άλλες αιτίες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτά τα προβλήματα συχνά σχετίζονται με πόνο στις μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν τους ώμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μυς του βραχίονα.

Καρδιακές αιτίες

Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Οι καρδιολόγοι σημειώνουν ότι ο εντοπισμένος πόνος στον αριστερό ώμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής, ιδίως στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη ο οποίος δεν μπορεί να εξηγηθεί από μυοσκελετικό πρόβλημα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.

Άλλες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην ωμοπλάτη περιλαμβάνουν:
– Ρήξη της αορτής
– Μυοκαρδίτιδα

Πνευμονικά αίτια

Ορισμένες πνευμονικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο στην ωμοπλάτη. Ορισμένα παραδείγματα πνευμονικών παθήσεων περιλαμβάνουν:
– καρκίνο που αναπτύσσεται στο πάνω μέρος των πνευμόνων
– θρόμβους που ταξιδεύουν από τα πόδια στους πνεύμονες
– κατάρρευση του πνεύμονα

Διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει ένα άτομο για να βρει τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη. Η συνήθης διάγνωση ξεκινά με μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει αν υπάρχει κάποιος απλός λόγος για τον πόνο.

Μόλις ο γιατρός αποκλείσει τις απλές αιτίες, μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες διαφορετικές αξιολογήσεις.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Καρδιακές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ) ή δοκιμασία κόπωσης
– Εξετάσεις, όπως ενδοσκόπηση
– Αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν την ηπατική λειτουργία
– Ακτινολογικές μελέτες του θώρακα και της πλάτης με μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία

Η Καρδιομεγαλία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Θεραπεία του πόνου στην ωμοπλάτη

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πραγματική αιτία του πόνου.

Για απλές περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης, καταπόνησης ή κακού ύπνου, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να δοκιμάσει μια σειρά από θεραπείες στο σπίτι. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ξεκούραση
– Πάγο
– Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη
– Φαρμακευτικές αλοιφές
– Διατάσεις
– Μασάζ

Όταν υπάρχει υποκείμενη διαταραχή, η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Για παράδειγμα, ο καρκίνος μπορεί να απαιτεί ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που στοχεύουν στα καρδιακά προβλήματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για έναν πόνο στην ωμοπλάτη;

Θα πρέπει να ζητείται άμεση ιατρική βοήθεια για ανεξήγητο πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη που συνοδεύεται από δύσπνοια ή πόνο στο στήθος.

Μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής σε ένα άτομο που κοιμήθηκε άσχημα, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν τον ύπνο στη μία πλευρά για πολύ καιρό ή την πρόσφατη αλλαγή στρώματος.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εξηγήσουν έναν πόνο στην ωμοπλάτη τους θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με οποιονδήποτε πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση βοήθεια από καρδιολόγο.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να επιθυμεί να επισκεφθεί γιατρό σε περίπτωση πίεσης, καθώς ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει πρόσθετη θεραπεία.

άμεση ιατρική βοήθεια

Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

Πόνο στο στήθος
– Δύσπνοια
– Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμός
– Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
– Ζαλάδα
– Πόνο, πρήξιμο ή ερυθρότητα στα πόδια
– Βήχα με αίμα
– Πυρετό
– Προβλήματα όρασης
– Παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
– Υπερβολική εφίδρωση
– Απώλεια συνείδησης

Πρόληψη των πόνων στην ωμοπλάτη

Ο πόνος στην ωμοπλάτη που μπορεί να προληφθεί σχετίζεται συνήθως με τραύμα και υπερβολική χρήση. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Αποφυγή πιθανών κινδύνων πτώσης
– Χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο
– Χαλαρή ένταξη σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης
– Αλλαγή θέσης ύπνου

Άλλα μέσα πρόληψης περιλαμβάνουν:
– Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;
– Μέτρια άσκηση

Προοπτικές για τον πόνο στην ωμοπλάτη

Για τις απλές αιτίες, είναι πολύ πιθανό ένα άτομο να βιώσει πλήρη ανάρρωση με ελάχιστη ιατρική παρέμβαση. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστούν πιθανότατα μόνο λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες για να βιώσει το άτομο πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όταν ο πόνος οφείλεται σε υποκείμενη αιτία, η διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλουν σημαντικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων.

Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Cardiologue Athenes

 

Η Καρδιαγγειακή Νόσος

Καρδιαγγειακή Νόσος

Η Καρδιαγγειακή Νόσος

Πώς Να Μειώσετε Τον Κίνδυνο Καρδιακής Νόσου

Η Καρδιαγγειακή Νόσος αποτελεί κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αν και μπορεί να εμφανίζουν διαφορετικά σημάδια και συμπτώματα. Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να εξοικειωθούν με τα σημεία και τα συμπτώματα που είναι πιο πιθανά για το φύλο τους.

Καρδιαγγειακή Νόσος

Κάθε ενήλικας θα πρέπει επίσης να προγραμματίζει τακτικές επισκέψεις στο γιατρό του για να καθιερώσει βασικές μετρήσεις υγείας, σε σχέση με τις οποίες θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν αλλαγές που μπορεί να σηματοδοτούν καρδιακή νόσο.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στην αποφυγή καρδιακής προσβολής. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμες θεραπείες για τις καρδιακές παθήσεις πριν αυτές γίνουν πρόβλημα και κατά τη διάρκεια και μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει καρδιακή προσβολή, είναι ζωτικής σημασίας να λάβει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Κλείστε Ραντεβού

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου τόσο με τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, όπου είναι δυνατόν, όσο και με την καλή ενημέρωση σχετικά με τις διαθέσιμες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές επιλογές.

Η γνώση αυτή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να προφυλάξουν τον εαυτό τους και να κατανοήσουν αν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα.

Για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου:

– Να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, χαμηλή σε νάτριο και υψηλή σε φυτικές ίνες.
– Να παραμένουν δραστήριοι και να κάνουν τακτικά αερόβια άσκηση.
– Να διατηρούν ένα μέτριο βάρος.
– Να κόψουν το κάπνισμα και να περιορίσουν το αλκοόλ.
– Να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση.
– Να μειώσουντο άγχος και να αναζητήσουν θεραπεία για τυχόν ψυχικές παθήσεις.
– Να διαχειριστούν τυχόν άλλες παθήσεις της υγείας τους, όπως διαβήτη, υπέρταση ή άπνοια ύπνου.

Για να προετοιμαστείτε για τα ραντεβού με τους γιατρούς, συνιστούμε:

καρδιολόγο ραντεβού

– να γνωρίζετε και να μοιράζεστε τους προσωπικούς παράγοντες κινδύνου με τον γιατρό
– να ζητάτε τακτικές εξετάσεις για την έγκαιρη ανίχνευση καρδιακών παθήσεων
– να μάθετε τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου και πώς μπορεί να διαφέρουν από τα “τυπικά” συμπτώματα, όπως το βάρος στο στήθος
– να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν οποιοδήποτε σύμπτωμα, ακόμη και άτυπα ή ασαφή συμπτώματα
– να ζητούν συγκεκριμένες εξετάσεις και θεραπευτικές επιλογές

Η Στεφανιαία Νόσος – Γεννιέται ή Δημιουργείται

Είναι επίσης σημαντικό οι φίλοι και η οικογένεια να μάθουν τα σημάδια της καρδιακής νόσου και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τους κινδύνους.

Dr Ilham Kaffa

Cardiologist

 

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

χοληστερολη συμπτωματα

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η χοληστερίνη μύθοι και πραγματικότητα

χοληστερολη συμπτωματα

Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση γύρω από τη χοληστερόλη και τη δυσλιπιδαιµία

Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό των μεμβρανών των ζωικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Ωστόσο, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερίνη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

1. Είναι πάντα η χοληστερόλη κακή – ΜΥΘΟΣ!

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η χοληστερίνη είναι ζωτικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Εκτός από τον δομικό της ρόλο στις μεμβράνες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και χολικού οξέος.

Έτσι, αν και τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, χωρίς χοληστερόλη δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε.
Η χοληστερόλη μετακινείται στο σώμα μέσω των λιποπρωτεϊνών, οι οποίες είναι ουσίες που αποτελούνται από λίπος και πρωτεΐνες.

Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται με δύο κύριους τρόπους.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Η LDL  μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες. Οι άνθρωποι μερικές φορές αποκαλούν την LDL “κακή” χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Η HDL αναφέρεται συχνά ως “καλή” χοληστερόλη, επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ. Μόλις φτάσει εκεί, η χοληστερόλη απομακρύνεται από το σώμα, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μπορώ να έχω υψηλή χοληστερόλη;

” Ναι, μπορείτε!”
Ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό βάρος, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι μη φυσιολογική. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη σας είναι οι τροφές που τρώτε, οι συνήθειες άσκησης, το αν καπνίζετε και πόσο αλκοόλ πίνετε.

Οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάποιοι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να μην έχουν υψηλή χοληστερόλη. Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα στοιχεία της κληρονομικότητας, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τα φάρμακα, την άσκηση, τον ύπνο και τη διατροφή.

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη, όπως η ηλικία σας και η κληρονομικότητα.

Top 10 Take-home Messages From the 2018 ACC/​AHA Cholesterol Guidelines

Όταν έχω υψηλή χοληστερόλη έχω συμπτώματα; ΜΥΘΟΣ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη δεν θα προκαλέσει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου και η συχνότητα του ελέγχου καθορίζονται από τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου”.

Τα μόνα “συμπτώματα” με τα οποία μπορεί να συνδεθεί η υψηλή χοληστερόλη θα ήταν τα όψιμα συμπτώματα, όταν η υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης ευθύνεται για βλάβες και αποφράξεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Είναι οι στόχοι της χοληστερόλης ίδιοι για όλους; ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα όχι! Το επιθυμητό επίπεδο χοληστερόλης βασίζεται στο αν έχετε ιστορικό ορισμένων ασθενειών και στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, ο οποίος βασίζεται σε πράγματα όπως η ηλικία και το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για όσους από εμάς δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, η χοληστερόλη LDL (η “κακή” χοληστερόλη) θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dl. Αλλά αν έχετε καρδιακή ή αγγειακή νόσο – ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης αρτηριακής αγγειακής νόσου – και ειδικά αν έχετε διαβήτη, ο στόχος της LDL χοληστερόλης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 70 mg/dl, αν όχι χαμηλότερος.

 Τι μπορώ να κάνω για να έχω φυσιολογικό επίπεδο χοληστερίνης;

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης σας (σπάνια η πρώτη λύση), μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, τρώγοντας τις σωστές τροφές, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ”.

Η διατροφή και η άσκηση είναι πάντα τα πρώτα βήματα και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά. Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και είναι ασφαλείς. Υπάρχουν από το 1987, με τις νεότερες στατίνες να σχετίζονται με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και λιγότερες παρενέργειες”.Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Οι νεότεροι ενέσιμοι αναστολείς PCSK-9 έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Είναι επίσης ασφαλείς και προκαλούν λίγες παρενέργειες.

Παίρνω στατίνες, οπότε μπορώ να τρώω ό,τι θέλω! ΜΥΘΟΣ!

Εάν τρώτε ό,τι θέλετε και καταναλώνετε θερμίδες υπερβολικά, θα πάρετε βάρος. Όταν παίρνετε υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς σας, μπορεί να αναπτύξετε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, η οποία είναι μια προδιαβητική κατάσταση”.

Οι στατίνες δεν είναι φάρμακα που μειώνουν το βάρος. Η δουλειά τους είναι να μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη και η δουλειά σας είναι να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό, που περιλαμβάνει και το τι τρώτε.

Είμαι κάτω των 40 ετών, οπότε δεν χρειάζεται να ελέγχω τη χοληστερόλη μου! ΜΥΘΟΣ!

Όσο περισσότερο τα αγγεία σας βρέχονται με αίμα που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή σας. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να γίνεται κατά την εφηβεία, ενώ αν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχεται νωρίτερα”.

Cholesterol Goals & Guidelines CME / ABIM MOC / CE

Dr Brown reviews current guideline recommendations for the management of cholesterolemia.

Συνοπτικά

Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να κάνουν ερωτήσεις και να ερευνούν πάντα τις ιατρικές τους ανάγκες. Όμως, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι υπάρχει αρκετό “λανθασμένο” υλικό στο διαδύκτιο, που είναι ψευδές και παραπλανητικό.
Αποκτήστε πρόσβαση σε αξιόπιστες ιστοσελίδες και πιστέψτε τα επιστημονικά κείμενα που δημοσιεύεονται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3,

Αθήνα 117 42

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όφελος Από Το Ελαιόλαδο Που Μπορεί Να Σας Εκπλήξει!