Τι Πρέπει Να Τρώω Όταν Έχω Κολπική Μαρμαρυγή

Τι Πρέπει Να Τρώω Όταν Έχω Κολπική Μαρμαρυγή

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για την κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια πάθηση που προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Ορισμένες τροφές, όπως η καφεΐνη ή το αλκοόλ, έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κολπική μαρμαρυγή. Μια διατροφή που ευνοεί την καρδιακή ευεξία μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και τη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.

Τι Πρέπει Να Τρώω Όταν Έχω Κολπική Μαρμαρυγή

Μια κατάλληλη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρδιακών παθήσεων παράλληλα με την κολπική μαρμαρυγή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής νόσου.

Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, τις τροφές που πρέπει να τρώτε και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε, τις τεχνικές άσκησης και άλλες πιθανές συμβουλές για τη διαχείριση αυτής της πάθησης.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας είδος αρρυθμίας που επηρεάζει τους άνω θαλάμους της καρδιάς. Τα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ελέγχουν αυτούς τους θαλάμους πυροδοτούν με έναν ακατάστατο ρυθμό, γεγονός που οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η κολπική μαρμαρυγή από μόνη της δεν είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβων αίματος και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι καλύτερες δίαιτες για την κολπική μαρμαρυγή

Συνιστούμε στα άτομα που εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή να καταναλώνουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, αλάτι και χοληστερόλη.

Μια δίαιτα φυτικής προέλευσης με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία και την υπέρταση. Καθώς αυτά αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, τέτοια διατροφικά μέτρα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης της πάθησης σε κάποιον.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής. Μελέτη του 2014 δείχνει ότι το ελαιόλαδο, ειδικότερα, αποτελεί ευεργετικό μέρος της διατροφής.

Τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν:

Γενική βελτίωση της υγείας.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή έχουν καλύτερη γενική καρδιακή κατάσταση σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.

Τα αιμοπετάλια είναι κύτταρα του αίματος που βοηθούν το σώμα να σχηματίσει θρόμβους για να σταματήσει η αιμορραγία. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία των αιμοπεταλίων για τα άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Καθώς η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή, κάποιος που μειώνει τη χοληστερόλη του θα μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης.

Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κάποιος με κολπική μαρμαρυγή να πάθει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τροφές που πρέπει να τρώτε για την κολπική μαρμαρυγή

Αυτές τις τροφές πρέπει να τρώτε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής:

 • Λαχανικά
 • Δημητριακά ολικής άλεσης
 • Το ελαιόλαδο
 • Τα φρούτα
 • Όσπρια
 • Ψάρια
  Κοτόπουλο και γαλοπούλα
 • Ξηροί καρποί και σπόροι
 • Αυγά
 • Γαλακτοκομικά

Κάθε γεύμα πρέπει να περιέχει μια καλή μερίδα λαχανικών, μια πηγή πρωτεΐνης, έναν σύνθετο υδατάνθρακα και ακόρεστα λιπαρά. Εκτός από το ελαιόλαδο, μπορούμε να συμπεριλάβουμε λάδι αβοκάντο, λάδι λιναρόσπορου.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται για την κολπική μαρμαρυγή

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται μπορεί να περιλαμβάνουν εκείνες που προκαλούν άμεσα τα συμπτώματα και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και χοληστερόλης. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Καφεΐνη και ενεργειακά ποτά

Συνιστούμε στους ανθρώπους να αποφεύγουν τις υπερβολικές ποσότητες καφεΐνης. Ωστόσο, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1-3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει την κολπική μαρμαρυγή στους άνδρες. Εάν ένα άτομο πιστεύει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι προσωπικός πυροδοτικός παράγοντας, μπορεί να επιθυμεί να αποφεύγει τρόφιμα και ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι.

Αλκοόλ

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι σκόπιμο να περιορίσετε ή να αποφύγετε το αλκοόλ.

Κόκκινο κρέας

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι ή το αρνί, τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών από ό,τι το λευκό κρέας. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Ένα άτομο που αντικαθιστά το κόκκινο κρέας με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης του.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα έτοιμα γεύματα ή τα λουκάνικα, τείνουν να έχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού και συντηρητικών. Ίσως είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψή τους, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την καρδιά.

Ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Θα πρέπει να αποφεύγουμε τα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αλάτι

Κάποιος μπορεί να έχει συχνότερα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής εάν καταναλώνει τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες αλατιού. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για τη μείωση της κολπικής μαρμαρυγής.

Εάν ένα άτομο ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή, θα πρέπει επίσης να περιορίσει πολλά από τα ίδια τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι δίαιτες με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα κετό, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Ωστόσο, οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.

Η Άσκηση

Εκτός από τη διατροφή, η άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των παραγόντων κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής, όπως η παχυσαρκία και η υπέρταση.

Μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που ασκούνται τακτικά έχουν μικρότερη αρρυθμιολογική επιβάρυνση από εκείνους που δεν ασκούνται. Η ομάδα αυτή είχε επίσης λιγότερα επεισόδια και ηπιότερα συμπτώματα.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι ακόμη και μια ελάχιστη άσκηση με χαμηλό σωματικό φορτίο συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας των συμπτωμάτων κολπικής μαρμαρυγής.

Ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να κάνει ασκήσεις χαμηλού βαθμού αντοχής, όπως περπάτημα, ελαφρύ τζόκινγκ ή κολύμπι. Θα πρέπει να ξεκινάει αργά και να αυξάνεται σταδιακά, ώστε να μπορεί να ασκείται αρκετές φορές την εβδομάδα.

Άλλες συμβουλές για την κολπική μαρμαρυγή

Υπάρχουν και διάφοροι άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα άτομο με κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προσαρμόσει τον τρόπο ζωής του για να ενισχύσει περαιτέρω την υγεία σας.

 • Διακοπή του καπνίσματος
 • Καλές συνθήκες ύπνου
 • Καλύτερη χαλάρωση
 • Το στρες, ο θυμός και το άγχος έχουν σημαντική επίδραση στην κολπική μαρμαρυγή. Μια μελέτη ανέφερε ότι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής μειώθηκαν κατά 85% όταν οι άνθρωποι ανέφεραν ότι αισθάνονται ευτυχισμένοι. Η τακτική χαλάρωση και η μείωση του στρες μέσω δραστηριοτήτων όπως η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει κάποιον να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα.

YouTube video

Συμπέρασμα

Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, καθιστούν πιο πιθανό να εμφανίσει κάποιος την κολπική μαρμαρυγή.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που προκαλούν κολπική μαρμαρυγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στη μείωση των συμπτωμάτων της. Η μεσογειακή διατροφή ή μια διατροφή με βάση τα λαχανικά, με πολλά φρούτα και ακόρεστα λίπη μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία της καρδιάς, να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Άλλες αλλαγές που μπορεί να βελτιώσουν την κολπική μαρμαρυγή περιλαμβάνουν την εκτέλεση μέτριας άσκησης αρκετές φορές την εβδομάδα, καλό ποιοτικό ύπνο, διακοπή του καπνίσματος και προτεραιότητα στο χρόνο για τη χαλάρωση και τη μείωση του στρες.

Ablation – Κατάλυση – Ablation Τι Είναι;

Ablation - Κατάλυση

Ablation – Κατάλυση

Η καρδιακή Ablation (Κατάλυση) είναι μια μικροχειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί ενέργεια ραδιοσυχνότητας για τη διόρθωση των αρρυθμιών, δηλαδή των προβλημάτων με τον καρδιακό ρυθμό.

Ablation - Κατάλυση

Τι Είναι Ablation η Κατάλυση;

Σε μια φυσιολογική καρδιά, τα κύτταρα δημιουργούν ηλεκτρικά σήματα που κάνουν τους άνω και κάτω θαλάμους της καρδιάς σας να χτυπούν τακτικά. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή (καρδιακή αρρυθμία), τα μη φυσιολογικά κύτταρα επηρεάζουν τα ηλεκτρικά σήματα και προκαλούν γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

Τα φάρμακα για την καρδιά λειτουργούν πολύ καλά για πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν είναι για όλους. Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες ή δεν μπορούν να ανεχθούν τα φάρμακα. Σε αυτή την περίπτωση, ο καρδιολόγος σας μπορεί να προτείνει την κατάλυση με καθετήρα.

Η καρδιακή κατάλυση αφήνει ουλές ή καταστρέφει τον ιστό στην καρδιά σας που προκαλεί ανώμαλο καρδιακό ρυθμό, σταματώντας την αρρυθμία.

Πώς Γίνεται η κατάλυσης ή Ablation;

Ο γιατρός θα εισάγει καθετήρες ηλεκτροδίων μέσω μιας φλέβας ή αρτηρίας στη βουβωνική σας χώρα. Θα τον περάσει στην καρδιά σας και θα εκπέμψει έναν κύκλο ενέργειας ραδιοσυχνότητας που καταστρέφει τον ανώμαλο ιστό για να διορθώσει τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Η κατάλυση με ραδιοσυχνότητες είναι μια διαδικασία χαμηλού κινδύνου με υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Συνήθως μπορεί να γίνει υπό τοπική αναισθησία. Οι ασθενείς γενικά λαμβάνουν αντιπηκτικά μέχρι τη διαδικασία κατάλυσης και λαμβάνουν επιπλέον αντιπηκτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάλυσης για να μειώσουν τον κίνδυνο θρόμβου αίματος στην καρδιά που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι χειρουργοί περιορίζουν την ποσότητα ισχύος που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και ο κίνδυνος είναι μικρότερος από 0,2%. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος δυνητικά μιας θανατηφόρας επιπλοκής με οποιαδήποτε διαδικασία που έχετε εκτελέσει και η κατάλυση δεν διαφέρει.

Η ζωή μετά το ablation;

Πολλοί ασθενείς θα είναι σε θέση να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα που θα υποβληθούν σε διαδικασία ablation. Άλλοι θα χρειαστεί να παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις συνήθεις δραστηριότητές τους την επομένη της εξόδου τους από το νοσοκομείο. Θα λάβετε γραπτές οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα μετά την κατάλυση με καθετήρα.

Ablation Παρενέργειες

Το ποσοστό επιτυχίας σας εξαρτάται εν μέρει από τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής που έχετε. Εάν μπαινο-βγαίνετε σε κολπική μαρμαρυγή, γνωστή ως παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, το ποσοστό επιτυχίας σας θα είναι υψηλότερο. Η πιθανότητα εξάλειψης της κολπικής μαρμαρυγής σας μετά από μία προσπάθεια της διαδικασίας είναι περίπου 70 έως 75 τοις εκατό και μετά από δύο προσπάθειες της διαδικασίας, 85 έως 90 τοις εκατό. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή συνεχώς, που ονομάζεται επίμονη κολπική μαρμαρυγή, τότε το ποσοστό επιτυχίας σας θα είναι χαμηλότερο. Η πιθανότητα επιτυχίας μετά από μία προσπάθεια της διαδικασίας είναι ίσως περίπου 65 έως 70 τοις εκατό και μετά από δύο προσπάθειες περίπου 80 έως 85 τοις εκατό.

Έκανα ablation και μετά;

Μετά τη διαδικασία κατάλυσης, είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης για την πρόληψη μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν έχετε κολπική μαρμαρυγή, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι περίπου πενταπλάσιος σε σχέση με τα άτομα χωρίς κολπική μαρμαρυγή.

Μιλήστε με τον καρδιολόγο σας εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία κατάλυσης.

 • Πολλοί ασθενείς μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα που υποβάλλονται σε διαδικασία κατάλυσης της καρδιάς.
 • Το ποσοστό επιτυχίας της κατάλυσης εξαρτάται εν μέρει από τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής που έχετε.
 • Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες την επομένη της εξόδου τους από το νοσοκομείο.
 • Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο γιατρός θα εισάγει καθετήρες ηλεκτροδίων μέσω μιας φλέβας ή αρτηρίας στη βουβωνική χώρα σας.

Δρ ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – E-prescription.gr

 

Κολπική Μαρμαρυγή – Η Κολπική Μαρμαρυγή Τι Είναι

κολπικη μαρμαρυγηκολπικη μαρμαρυγη

Κολπική Μαρμαρυγή Τι Είναι ;

Τι πρέπει να ξέρω για την Κολπική Μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή ( ΚΜ), είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, που προσβάλλει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους νέους.  Χωρίς θεραπεία, είναι η αιτία σοβαρών επιπλοκών όπως το ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό και η καρδιακή ανεπάρκεια. Ο καρδιακός ρυθμός είναι ο αριθμός των καρδιακών παλμών ανά λεπτό (μετρήσιμος με τη λήψη σφυγμού). Ο καρδιακός ρυθμός αντιπροσωπεύει την ποιότητα και τον συντονισμό των διαφορετικών φάσεων της συστολής και της διαστολής της καρδιάς. Το ΗΚΓ καταγράφει τόσο τον ρυθμό όσο και την μορφολογία των συμπλεγμάτων. Συνιστάται να σταματήσετε να καπνίζετε και να αποφύγετε το υπερβολικό βάρος χάρη σε μια ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

 

κολπικη μαρμαρυγη

Υπενθύμιση για την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς

Η καρδιά είναι μια αντλία που ωθεί το αίμα σε ολόκληρο το σώμα μέσω των αρτηριών. Αυτή η αντλία στην πραγματικότητα αποτελείται από μύες και κοιλότητες  (κόλποι και οι κοιλίες). Είναι η σύσπαση του καρδιακού μυός που στέλνει το αίμα έξω από την καρδιά. Αυτή η σύσπαση λαμβάνει χώρα μετά από διάφορες φάσεις με πολύ ακριβή σειρά (τον καρδιακό κύκλο). Ο φλεβοκόμβος, ο οποίος παράγει και δίνει το αρχικό ηλεκτρικό σήμα για την συστολή των καρδιακών μυών βρίσκεται στον δεξιό κόλπο. Στη συνέχεια, το ηλεκτρικό ρεύμα ταξιδεύει στους 2 κόλπους και μετά στο κολποκοιλιακό κόμβο. Στη συνέχεια, η ώθηση προχωρά μέσω των τοιχωμάτων των κοιλιών μέσω του δικτύου Purkinje, προκαλώντας τη συστολή τους.

Ποιες είναι οι αιτίες κολπικής μαρμαρυγής;

Η κολπικη μαρμαρυγη συμβαίνει όταν η φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στους κόλπους χάνεται δίνοντας τη θέση της σε έναν «ηλεκτρικό τυφώνα». Οι κόλποι τότε συστέλλονται πολύ γρήγορα και χωρίς συντονισμό. Η καρδιά χάνει την αποτελεσματικότητά της.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής;

 • Όλες οι καρδιακές παθήσεις (καρδιοπάθειες)·
 • Υπερθυρεοειδισμός;
 • Η υπέρταση
 • Η στεφανιαία νόσος και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
 • Η ΧΑΠ (Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια),
 • Η παχυσαρκία,
 • Ο διαβήτης
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Μερικές φορές δεν εντοπίζεται αιτία (ιδιοπαθής AF)
 • Ο αλκοολισμός και το κάπνισμα είναι παράγοντες κινδύνου για όλες αυτές τις παθολογίες που οδηγούν σε ΚΜ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής

Η κολπική μαρμαρυγή έχει διάφορες ταξινομήσεις:

Οι πιο γνωστές για τον ασθενή:

 1. Παροξυσμική ΚΜ: εκδηλώνεται ως οξεία διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως μερικές ώρες. Το άτομο εμφανίζει ξαφνικά αίσθημα παλμών (ταχύ και διαταραγμένο καρδιακό παλμό) . Αυτές οι κρίσεις, μπορεί να συνοδεύονται από διάφορα συμπτώματα όπως η δύσπνοια, η ζάλη, η κόπωση, και άλλα, αλλά σε άλλες περιπτώσεις περνούν απαρατήρητες·
 2. Μόνιμη ΚΜ: Η αρρυθμία είναι μόνιμα παρούσα, είναι ο βασικός ρυθμός του ασθενή και συχνά σχετίζεται με μια υποκείμενη χρόνια νόσο. Ο ασθενής έχει συμπτώματα κυρίως όταν αυξάνονται οι χτύποι της καρδιάς ( ταχυκαρδία) .

Ποιες είναι οι επιπλοκές τις κολπικής μαρμαρυγής

Η Κολπικη μαρμαρυγη  ευθύνεται για 2 βασικούς τύπους επιπλοκών:

Cardiologist Athens – Dr Ilham Kaffa

Ο σχηματισμός θρόμβου που συχνά εντοπίζεται στο αριστερό κόλπο ( ωτείο). Λόγω της κακής συστολής του κόλπου ( σχεδόν απουσιάζει) , το αίμα λιμνάζει και μπορεί να συσσωματωθεί για να σχηματίσει θρόμβο. Η εμβολή αυτού του θρόμβου μέσω των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο είναι αιτία  εγκεφαλικού. Η εμβολή μπορεί να συμβεί και στις αρτηρίες των ποδιών και στους αρτηρίες των άλλων οργάνων .

Με την πάροδο του χρόνου, Η ΚΜ οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιά ως αντλία δεν λειτουργεί σωστά και εμφανίζονται συμπτώματα όπως η δύσπνοια και το πρήξιμο των πνευμόνων.

Πως γίνεται η διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;

Η Διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής βασίζεται στον ιστορικό του ασθενούς, στην κλινική εξέταση, την ακρόαση και σε διάφορες εξετάσεις:

Το Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Μπορεί να ανιχνεύσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Το Holter ρυθμού

Καταγράφει το ΗΚΓ μακράς διάρκειας, όπου μπορεί να καταγραφεί η παρουσία κολπικής μαρμαρυγής.

Το Triplex Καρδιάς  – Το Υπερηχογράφημα καρδιάς

Συμβάλει στη διάγνωση διάφορων καρδιακών παθήσεων.

Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Ποια είναι η θεραπεία

Η θεραπεία έχει 2 βασικούς στόχους : Την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων (και επομένως την προστασία από τα αγγειακά εγκεφαλικά), και την επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού ( έλεγχο καρδιακού ρυθμού).

Χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα “αντιπηκτικά” από το στόμα ή χορηγούμενα με μορφή ένεσης.

Αυτά τα φάρμακα, είναι πολύ αποτελεσματικά στην προφύλαξη του εγκεφαλικού, όμως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης αιμορραγιών, ιδιαίτερα μετά από πτώσεις, και συχνά στους ηλικιωμένους.

Για τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των αντι-αρρυθμικών φαρμάκων. Εάν είναι απαραίτητο, μερικές φορές θα πρέπει να επαναφέρουμε τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό με την χρήση ηλεκτρικής καρδιο-ανάταξης  ή χρησιμοποιώντας ορισμένα ενδοφλέβια φάρμακα.

Ablation – Κατάλυση – Ablation Τι Είναι;

Μακρυγιάννη – 10557-11742-11743 Αθήνα

REFERENCES

 1. Pritchett EL. Management of atrial fibrillation. N Engl J Med 1992; 326:1264.
 2. Lip GY, Metcalfe MJ, Rae AP. Management of paroxysmal atrial fibrillation. Q J Med 1993; 86:467.
 3. Disch DL, Greenberg ML, Holzberger PT, et al. Managing chronic atrial fibrillation: a Markov decision analysis comparing warfarin, quinidine, and low-dose amiodarone. Ann Intern Med 1994; 120:449.

Κολπική Μαρμαρυγή – Τι Είναι η Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπικη μαρμαρυγη

Η Κολπική Μαρμαρυγή

Τι Είναι η Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή συμβαίνει όταν η ηλεκτρική δραστηριότητα διακόπτεται στους κόλπους, πυροδοτώντας έναν «ηλεκτρικό τυφώνα». Οι κόλποι τότε συστέλλονται πολύ γρήγορα και χωρίς συντονισμό. Οι κοιλίες εξαντλούνται για να αντισταθμίσουν την ανεπάρκεια των κόλπων αυξάνοντας τον ρυθμό παλμού τους. Η καρδιά χάνει την αποτελεσματικότητά της.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η εξαιρετικά ταχεία σύσπαση των άνω θαλάμων (κόλπων) της καρδιάς. Όταν οι κόλποι παύουν να συστέλλονται ρυθμικά, οι κοιλίες δεν λαμβάνουν ένα κανονικό ερέθισμα για να προκαλέσουν τη συστολή τους.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματική άντληση του αίματος και τον ακανόνιστο σφυγμό. Στις αιτίες αυτής της κατάστασης περιλαμβάνονται πολλοί τύποι καρδιακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, η αυξημένη δραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα ή η κατάχρηση αλκοόλ.

Κολπική Μαρμαρυγή

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί συνήθως να ελεγχθεί με τη χρήση διαφόρων φαρμάκων για να τεθεί υπό έλεγχο ο ρυθμός της καρδιάς. Όταν η μαρμαρυγή σχετίζεται με νόσο του θυρεοειδούς, απαιτείται κατάλληλη αντιμετώπιση αυτού.

Αιτίες Εμφάνισης Κολπικής Μαρμαρυγής.

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

Ηλικία: Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία ενός ατόμου, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μαρμαρυγής.

Η αρτηριακή υπέρταση: Η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προσθέσει πίεση στην καρδιά και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.

Η πνευμονική εμβολή: Ένας θρόμβος στο πνευμονικό σύστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής.

Καρδιακές παθήσεις: Τα άτομα με υποκείμενα καρδιακά νοσήματα έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Αυτές οι παθήσεις περιλαμβάνουν:

 • Καρδιακή βαλβιδοπάθεια
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Στεφανιαία νόσος
 • καρδιακή προσβολή στο παρελθόν

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ: Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής.

Μέλη οικογένειας με κολπική μαρμαρυγή: Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μαρμαρυγής μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οι ίδιοι την πάθηση.

Άπνοια ύπνου: Τα άτομα με αυτή την πάθηση, ιδίως όταν είναι σοβαρή, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν κολπική μαρμαρυγή.

Άλλες χρόνιες παθήσεις: Άλλα μακροχρόνια ιατρικά προβλήματα – συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων θυρεοειδούς, του άσθματος, του διαβήτη και της παχυσαρκίας – μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Αυτό το σύντομο YouTube βίντεο εξηγεί τα βασικά για την κολπική μαρμαρυγή.

Καρδιολόγος Ιλχαμ Καφφα

Τηλ: 2109210423

YouTube video

 

Κολπική Μαρμαρυγή – Η Κολπική Μαρμαρυγή Τι Είναι

 

 

Η Κολπική Μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή

Τι Είναι η Κολπική Μαρμαρυγή?

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη αρρυθμία και σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία «στη χώρα μας σήμερα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 150.000 χιλιάδες άτομα με κολπική μαρμαρυγή»

 • Πρόκειται για ένα πρόβλημα του οποίου η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται, όσο αυξάνεται και η ηλικία.
 • Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα, η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής σε άτομα μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 1% του γενικού πληθυσμού.
 • Επειδή η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί ασθένεια που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στα άτομα της τρίτης ηλικίας, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, η βελτιωμένη επιβίωση μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου , η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και η αυξανόμενη συχνότητα καρδιοχειρουργικής επέμβασης, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση του επιπολασμού της.
 • Όσο περνούν οι δεκαετίες, τόσο αυξάνεται η συχνότητά της και υπολογίζουμε ότι σε ανθρώπους άνω των 80 ετών, παρατηρείται σε ποσοστό που υπερβαίνει
  το 10%.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

 • Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη αρρυθμία στον ενήλικα.
 • Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες νοσηλείας ασθενών στον δυτικό κόσμο.
 • H εγκατάσταση χρόνιας κολπικής μαρμαρυγής συνοδεύεται από μια εντυπωσιακή αύξηση του κινδύνου θνητότητας των ασθενών, της τάξης του 50-90%.
 • Η αρρυθμία αυτή, θέτει τον ασθενή σε πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής
  ανεπάρκειας.

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή?

YouTube video

Φυσιολογικά, ο καρδιακός παλμός ξεκινά από τον φλεβόκομβο που εντοπίζεται στο δεξιό κόλπο.

Όταν ο φλεβόκομβος πυροδοτεί, η ηλεκτρική δραστηριότητα διασπείρεται κατά μήκος του δεξιού και αριστερού κόλπου, και προκαλεί τη συστολή τους.

Τα φυσιολογικά ηλεκτρικά ερεθίσματα της καρδιάς έχουν ως αποτέλεσμα τη φυσιολογική πλήρωση με αίμα και τη συστολή της καρδιάς.

 • Στην κολπική μαρμαρυγή, πολλά ερεθίσματα ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις και εξαπλώνονται στους κόλπους.
 • Ο ρυθμός που προκύπτει είναι αποδιοργανωμένος, ταχύς και ανώμαλος.
 • Επειδή τα ερεθίσματα ταξιδεύουν στους κόλπους με ακανόνιστο τρόπο, οι κόλποι είναι ανίκανοι να συσταλθούν με κανονικό ρυθμό.
 • Η καρδιακή συχνότητα στους κόλπους μπορεί να ποικίλει από 300 έως 600 σφυγμούς το λεπτό.
 • Ευτυχώς ο κολποκοιλιακός κόμβος περιορίζει τον αριθμό των 7 ερεθισμάτων πού οδεύουν στις κοιλίες.
 • Η καρδιακή συχνότητα που προκύπτει είναι ανώμαλη και κυμαίνεται περίπου από 50 σε 150 σφύξεις το λεπτό.

Τύποι της Κολπικής Μαρμαρυγής:

Κολπική μαρμαρυγή

 • Πρωτοεμφανιζόμενη κολπική μαρμαρυγή, όταν παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της αρρυθμίας και την παρουσία ή τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
 • Παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή, που αυτοανατάσσεται συνήθως μέσα σε 48 ώρες. Παρότι οι παροξυσμοί της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μία εβδομάδα, οι πιθανότητες αυτοανάταξης μετά τις πρώτες 48 ώρες μειώνονται σημαντικά.
 • Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή, όταν είτε η διάρκειά της ξεπερνά τις επτά ημέρες είτε για την αποκατάσταση του φλεβοκομβικού ρυθμού είναι απαραίτητη η φαρμακευτική ή η ηλεκτρική ανάταξη.
 • Χρόνια κολπική μαρμαρυγή, όταν η κολπική μαρμαρυγή γίνεται χρόνια αρρυθμία, αποδεκτή από τον ασθενή και από το θεράποντα καρδιολόγο.

Αίτια της κολπικής μαρμαρυγής:

Συχνότερες αιτίες:

 1. Μεγάλη ηλικία (ο κίνδυνος αυξάνει με την ηλικία, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών),
 2. Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση),
 3. Στεφανιαία νόσος,
 4. Μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση ,
 5. Βαλβιδοπάθεια,
 6. Χρόνια νόσος των πνευμόνων,
 7. Καρδιακή ανεπάρκεια,
 8. Μυοκαρδιοπάθεια (νόσος του μυοκαρδίου),
 9. Συγγενείς καρδιοπάθειες, Πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος στους πνεύμονες)

Λιγότερο συχνές αιτίες:

 1. Υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριοςθυρεοειδής),
 2. Περικαρδίτιδα (φλεγμονή του εξωτερικού στρώματος της καρδιάς),
 3. Σε τουλάχιστον 10% των περιπτώσεων, καμία υποκείμενη καρδιοπάθεια δεν ανευρίσκεται.

Συμπτώματα:

Όσοι έχουν κολπική μαρμαρυγή μπορεί να
εμφανίσουν συμπτώματα όπως:

 • Ταχυπαλμίες, ή/και αρρυθμίες στον χτύπο της καρδιάς
 • Αδυναμία
 • Μειωμένη ικανότητα για σωματική άσκηση
 • Αυξημένη κόπωση
 • Ζαλάδα
 • Σύγχυση
 • Δύσπνοια
 • Πόνο στο στήθος

κολπικη μαρμαρυγη

Κλινικοεργαστηριακός έλεγχος:

Καρδιολογικός έλεγχος- CHECK-UP

 • Ένα απλό καρδιογράφημα, βοηθά να αποκαλυφθούν ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό, το είδος τους, η διάρκειά τους και πιθανόν η αιτία τους.
 • Τοποθέτηση Holter ρυθμού για περισσότερα από ένα 24ωρα, στις παροξυσμικές μορφές της κολπικής μαρμαρυγής για να γίνει η καταγραφή της
  αρρυθμίας.
 • Υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς για τον εντοπισμό παθολογικών προδιαθεσικών ευρημάτων.
 • Αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις για τον θυρεοειδή, αλλά και έλεγχος ηλεκτρολυτών.
 • Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα – Ύπαρξη θρόμβου Οδηγός για στρατηγική ανάταξης
 • ΗΦΕ (Ο ηλεκτροφυσιολογικός έλεγχος ) Διερεύνηση συνυπαρχουσών ταχυκαρδιών
 • Επιπρόσθετες εξετάσεις

Είναι επικίνδυνη η κολπική μαρμαρυγή;

 1. Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα.
 2. Εν τούτοις, τώρα είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα.
 3. Επειδή οι κόλποι συστέλλονται γρήγορα και ανώμαλα, το αίμα δεν ρέει αρκετά γρήγορα σε αυτούς.
 4. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβου.
 5. Αν ο θρόμβος εξωθηθεί από την καρδιά, μπορεί να ταξιδέψει στον εγκέφαλο και να προκαλέσει εγκεφαλικό.
 6. Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε με επτά φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.
 7. Οι θρόμβοι μπορούν, επίσης, να ταξιδέψουν και σε αλλά σημεία ή όργανα του σώματος, όπως (νεφροί, καρδιά, γαστρεντερολογικό) προκαλώντας βλάβη.
 8. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί επίσης να μειώσει την αντλητική ικανότητα της καρδιάς από 20% έως 30%.
 9. Η κολπική μαρμαρυγή που συνδυάζεται με γρήγορη καρδιακή συχνότητα για μακρά χρονική περίοδο μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια τη λεγόμενη ταχυμυοκαρδιοπάθεια.

Κολπική Μαρμαρυγή και Άσκηση:

 • Η άσκηση στα άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή βελτιώνει όλους τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπαθειών όπως την αρτηριακή
  πίεση, το σάκχαρο, την παχυσαρκία και τη χοληστερίνη.
 • Το κλειδί είναι να βρεθεί ποιο είδος άσκησης ταιριάζει στην κάθε περίπτωση ώστε να μπορεί να διατηρηθεί ένα πρόγραμμα μακροχρόνια.
 • Αν υπάρχουν συνοδά καρδιολογικά προβλήματα η άσκηση προσαρμόζεται σε κάθε περίπτωση.

Κολπική μαρμαρυγή και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών:

Έχει διαπιστωθεί ότι όσοι κάνουν κατάχρηση οινοπνεύματος είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με τα άτομα που
πίνουν λίγο ή απέχουν από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Σεξ και Κολπική Μαρμαρυγή:

Αποτελεί κοινή καρδιολογική πεποίθηση ότι ο κάθε καρδιοπαθής, ανεξάρτητα από το είδος της πάθησης, εφόσον είναι ασυμπτωματικός και οι βασικές
καρδιολογικές εξετάσεις του (δοκιμασία κόπωσης, holter, ηλεκτροκαρδιογράφημα) είναι καλές, πρέπει να συμπεριφέρεται όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος.

Κολπική μαρμαρυγή και εγκυμοσύνη:

 1. Η κολπική μαρμαρυγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως είναι καλά ανεκτή από τις περισσότερες ασθενείς χωρίς συγγενή ή
  βαλβιδική νόσο.
 2. Όλα τα φάρμακα για την ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής, θα πρέπει αν είναι δυνατόν να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της οργανογένεσης στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
 3. Η πρόληψη έναντι των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνιστάται επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε εγκύους με κολπική μαρμαρυγή και υψηλό
  θρομβοεμβολικό κίνδυνο.

Κολπική μαρμαρυγή, άγχος και στρες:

 1. Μελέτες δείχνουν ότι το άγχος και τα θέματα ψυχικής υγείας συμβάλλουν στην παρουσία κολπικής μαρμαρυγής.
 2. Το άγχος επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα κορτιζόλης, το ανοσοποιητικό σύστημα και το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
 3. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί επίσης να συνδέονται και με άλλα προβλήματα υγείας.
 4. Η αντιμετώπιση του άγχους είναι σημαντική για την υγεία .

Οι 6 βασικοί κανόνες πρόληψης:

 • Ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά
 • Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή σας διατροφή
 • Προσθήκη ψαριών στη διατροφή σας
 • Προσθήκη βιταμίνης Κ
 • Αυξήστε την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα
 • Αποφύγετε ή περιορίστε το κάπνισμα
 • Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος
 • Περιορίστε ή αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ
 • Μειώστε το στρες και τις εξάρσεις θυμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στον καρδιακό σας ρυθμό

Καρδιολόγος  Αθήνα

ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Τηλ: 210-9210423

Καρδιολογος, καρδιολογος αθηνα, καρδιολόγος αθήνα, καρδιολογικο ελεγχο, καρδιολογος ακροπολη