Η Ευλογιά Των Πιθήκων – Τι Είναι Η Ευλογιά Των Πιθήκων;

Τι Είναι Η Ευλογιά Των Πιθήκων;

Η Ευλογιά Των Πιθήκων

  • Από τις αρχές του Μαΐου 2022, πολλές χώρες της Ευρώπης, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ ανέφεραν έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.
  • Ως ιογενής νόσος που κατάγεται από την Αφρική, η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται συνήθως με την επαφή ζώου-ανθρώπου, προκαλώντας δερματικές βλάβες, πυρετό και πόνους σώματος στους ανθρώπους που μολύνει ο ιός.
  • Ορισμένα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αφορούσαν άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι η ασθένεια δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη αλλά μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής κατά τη διάρκεια του σεξ.
Τι Είναι Η Ευλογιά Των Πιθήκων;
Η Ευλογιά Των Πιθήκων;

Τι Είναι η Ευλογιά Των Πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ένας ζωονοσογόνος ιός, ο οποίος μεταδίδει τη νόσο από τα ζώα στον άνθρωπο. Τα κρούσματα εμφανίζονται συνήθως κοντά σε τροπικά  δάση, όπου ζουν τα ζώα που μεταφέρουν τον ιό.

Ο ιός είναι μέλος της οικογένειας των ορθοποξικών ιών. Υπάρχουν δύο διακριτά γενετικά στελέχη ή κλάσεις: η κλάση της Κεντρικής Αφρικής (λεκάνη του Κονγκό) και η κλάση της Δυτικής Αφρικής. Η κλάση της λεκάνης του Κονγκό είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και προκαλεί πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η ευλογιά των πιθήκων εμφανίζεται φυσικά στην Αφρική, ιδίως στα έθνη της δυτικής και κεντρικής Αφρικής. Τα κρούσματα συνδέονται με διεθνή ταξίδια από μέρη όπου η ασθένεια είναι πιο συχνή.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα;

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της νόσου περιλαμβάνουν

● Εξάνθημα ( > 95 %)

● Πυρετό (80-90 %)

● ρίγη (60-70 %)

● Λεμφαδενοπάθεια (65-70 %)

● Πονοκέφαλο ( 60-65 %)

● Μυαλγίες ( 50-60%)

Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με την ευλογιά, αλλά ηπιότερα.

Ο χρόνος από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων, ο οποίος αναφέρεται ως περίοδος επώασης, μπορεί να κυμαίνεται από πέντε έως 21 ημέρες. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί εντός δύο έως τεσσάρων εβδομάδων.

Οι σοβαρές περιπτώσεις είναι πιο συχνές σε άτομα με υποκείμενες ανοσολογικές ανεπάρκειες και μικρά παιδιά. Τον τελευταίο καιρό, η αναλογία θνησιμότητας των κρουσμάτων από την ευλογιά των πιθήκων κυμαίνεται γύρω στο 3-6%.

Πώς Μεταδίδεται η Ευλογιά των Πιθήκων;

Η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων είναι περιορισμένη, αλλά μπορεί να συμβεί μέσω στενής δερματικής επαφής, σταγονιδίων αέρα, σωματικών υγρών και μολυσμένων από τον ιό αντικειμένων.

Η Ευλογιά των Πιθήκων – Διάγνωση

Παρόλο που τα κλινικά χαρακτηριστικά είναι χρήσιμα για τη διάγνωση, η εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι απαραίτητη για τη διαφοροποίηση αυτής της νόσου από εκείνες που προκαλούνται από άλλες πιθανές αιτιολογίες.

Οι διαγνωστικές δοκιμασίες περιλαμβάνουν:

  • Απομόνωση του ιού (σε καλλιέργειες κυττάρων θηλαστικών)
  • PCR
  • Ενζυμική ανοσοπροσροφητική δοκιμασία (ELISA) και ανοσοφθοριστική δοκιμασία αντισωμάτων.

Αντιμετώπιση Ασθενών με την Ευλογιά των Πιθήκων

Υποστηρικτική θεραπεία

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια μορφή νόσου και αναρρώνουν χωρίς ιατρική παρέμβαση. Άλλοι που
έχουν παράγοντες κινδύνου για αφυδάτωση (π.χ. ναυτία, έμετο, δυσφαγία) μπορεί να χρειαστούν σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια ενυδάτωση. Για τον βαριά πάσχοντα ασθενή, η υποστηρικτική φροντίδα είναι απαραίτητη έως ότου ο ασθενής αναρρώσει από τη λοίμωξη.

ΘΑΝΑΤΟΣ

Στην Κεντρική Αφρική, το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 10 % και οι θάνατοι συμβαίνουν γενικά κατά τη δεύτερη εβδομάδα της ασθένειας. Αντίθετα, δεν υπήρξαν θάνατοι κατά την επιδημία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά τα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να σχετίζονται με έναν υγιέστερο πληθυσμό ασθενών, μεγαλύτερη διαθεσιμότητα υποστηρικτικής ιατρικής περίθαλψης και ένα λιγότερο μολυσματικό στέλεχος του ιού.

Ευλογιά Των Πιθήκων – Πρόληψη

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η προηγούμενη ανοσοποίηση με εμβόλιο κατά της ευλογιάς προστατεύει από τη λοίμωξη και βελτιώνει τα συμπτώματα.

 

Sources:

1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Human monkeypox — Kasai Oriental, Democratic Republic of Congo, February 1996-October 1997. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 1997; 46:1168.

2. Heymann DL, Szczeniowski M, Esteves K. Re-emergence of monkeypox in Africa: a review of the past six years. Br Med Bull 1998; 54:693.

3. Breman JG, Henderson DA. Poxvirus dilemmas–monkeypox, smallpox, and biologic terrorism. N Engl J Med 1998; 339:556.

4. WHO. Technical Advisory Group on Human Monkeypox. Report of a WHO meeting. Geneva, Switzerland, 11-12 January 1999.

5. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Update: multistate outbreak of monkeypox–Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Ohio, and Wisconsin, 2003. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2003; 52:642.

Author

Dr Ilham Kaffa

Cardiologist

 

Πώς επηρεάζει το COVID-19 τον εγκέφαλο;

καρδιολόγο ραντεβού

Πώς επηρεάζει το COVID-19 τον εγκέφαλο

Kaffailham.gr – Ένα πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Science περιγράφει όσα γνωρίζουμε για τις νευρολογικές συνέπειες της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι Νευρολογικές επιπλοκές από COVID-19 είναι κοινές και μπορεί να κυμαίνονται από μειωμένη πνευματική διαύγεια έως εγκεφαλικό.

COVID-19 και εγκέφαλο

Ένα πρόσφατο άρθρο προοπτικής περιγράφει τι γνωρίζουμε για αυτές τις επιπλοκές μέχρι στιγμής. Οι συγγραφείς εξηγούν πώς έχουν απορριφθεί προηγούμενες υποθέσεις ότι ο ιός επηρέαζε άμεσα τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι νευρολογικές προσβολές από τη λοίμωξη SARS-CoV-2 θα μπορούσαν να αυξήσουν τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των νευρο-εκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον, στις μελλοντικές γενιές.

Στις αρχές της πανδημίας, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα άτομα που αναρρώνουν από τον COVID- 19 δεν επέστρεφαν στην κατάσταση της υγείας τους πριν από την ασθένεια — αυτό είναι πλέον ευρέως γνωστό ως «Μακρύς COVID».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, IL, ήταν οι πρώτοι που ανέφεραν ότι ακόμη και άτομα που δεν νοσηλεύονται με COVID-19 έδειξαν σημαντική γνωστική δυσλειτουργία που παρέμεινε πολύ περισσότερο από 6 εβδομάδες από την οξεία μόλυνση.

Βασιζόμενοι σε κλινικές παρατηρήσεις, αυτοψία και εργαστηριακά ευρήματα, οι συγγραφείς προτείνουν θεωρίες αιτιότητας σχετικά με το πώς ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια νευρολογικά συμπτώματα.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι οι μηχανισμοί με τους οποίους ο COVID-19 μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα δεν είναι καλά κατανοητοί.

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – E-prescription.gr

Εγκεφαλο-αγγειακές επιπλοκές, όπως ένα εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, μπορεί να εμφανιστούν νωρίς — ακόμη και πριν από τις αναπνευστικές επιπτώσεις της νόσου. Οι κεντρικές φλεγμονώδεις καταστάσεις και τα συμπτώματα των περιφερικών νεύρων εμφανίζονται αργότερα, συνήθως 2 εβδομάδες μετά την οξεία μόλυνση.

Αυτά τα ανόμοια χρονο-διαγράμματα υποδηλώνουν ότι η αιτία αυτών των νευρολογικών συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει. Μελέτη του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) προσφέρει ενδείξεις σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς για νευρολογική βλάβη σε άτομα με COVID-19.

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αυξήσεις σε ορισμένες ενώσεις που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό στο ΕΝΥ, συμπεριλαμβανομένων:

Πρωτεϊνών ιντερλευκίνης-1 (IL-1) και IL-2, οι οποίες είναι φλεγμονώδεις κυτοκίνες που παράγονται από το σώμα.

Έκφραση γονιδίων που ελέγχονται από την ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη που καταπολεμά τις λοιμώξεις που υπάρχει κατά τις ιογενείς λοιμώξεις.

Ενεργοποιημένο Τ -κύτταρα και φυσικά κύτταρα φονείς, που καταπολεμούν τα ιικά αντιγόνα. Δείκτες που υποδεικνύουν την παρουσία μονοκυττάρων — μεγάλα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τη μόλυνση. Πρωτεΐνες διάσπασης που υποδηλώνουν νευρική βλάβη.

Αντίθετα, οι ερευνητές δεν έχουν βρει στοιχεία ότι ο ιός SARS-CoV-2  επηρεάζει άμεσα το νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι οι ακόλουθοι παράγοντες είναι μειωμένοι ή απουσιάζουν σε άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2

Οι ακτινολογικές εξετάσεις παρέχουν επίσης στοιχεία τραυματισμού σε άτομα που εμφάνισαν COVID-. Οι μαγνητικές τομογραφίες επιβεβαιώνουν μικροαγγειακή βλάβη και εγκεφαλική ατροφία ή συρρίκνωση. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων επιβεβαιώνει μειωμένη μεταβολική δραστηριότητα στον εγκέφαλο ατόμων που έχουν διαγνωστεί με Long COVID.

Η χρόνια φλεγμονή έχει πολλές αιτίες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της διατροφής. Αυτά είναι μια προδιάθεση για αυτοάνοσες διαταραχές και προκαλούν και επιταχύνουν τον κίνδυνο διαταραχών που σχετίζονται με τον εγκέφαλο.

Δεδομένου του αριθμού των ατόμων που έχουν υποστεί COVID-, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι νευρολογικές συνέπειες του COVID-19 αντιπροσωπεύουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Ως απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχει δημιουργήσει ένα COVID- Neuro Data Bank και Neuro Bio Bank για να επιτρέπουν στους γιατρούς να αναφέρουν και να ποσοτικοποιούν νευρολογικά συμβάντα από τον COVID-19.

 

Μετάλλαξη Όμικρον – Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Μετάλλαξη Όμικρον

Μετάλλαξη Όμικρον – Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε η νέα ανησυχητική μετάλλαξη του SARS-CoV-2, η οποία έγινε γνωστή ως Omicron.
Η μετάλλαξη αυτή προκάλεσε ανησυχία στις υγειονομικές αρχές επειδή φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και πιο πιθανό να επαναμολύνει.
Υπήρξαν επίσης κάποιες ανησυχίες ότι το Omicron μπορεί να παρακάμψει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια COVID-19.

Μετάλλαξη Όμικρον

Η Pfizer υποστηρίζει ότι τρεις δόσεις του εμβολίου της mRNA είναι σε θέση να εξουδετερώσουν την Omicron σε εργαστηριακά πειράματα και ότι δύο δόσεις μπορούν ακόμη να αποτρέψουν σοβαρή ασθένεια μετά από μόλυνση με αυτή την μετάλλαξη.

Αξιόπιστες ιατρικές πηγές από όλο τον κόσμο υποδεικνύουν ότι οι λοιμώξεις με αυτή την μετάλλαξη τείνουν να προκαλούν ηπιότερα συμπτώματα από ό,τι οι λοιμώξεις με προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2, όπως η Delta.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron;

Τα πιθανά συμπτώματα μιας λοίμωξης από SARS-CoV-2 χωρίς να προσδιορίζεται η μετάλλαξη είναι τα εξής:
– Πυρετός ή ρίγη
– Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
– Κόπωση
– Μυαλγίες
– Πονοκέφαλος
– Απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης
– Πονόλαιμος
– Συμφόρηση ή ρινική καταρροή
– Ναυτία ή εμετός
– Διάρροια

Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα ή συνδυασμούς συμπτωμάτων.

Η προκαταρκτική ανάλυση πρόσφατων μελετών έδειξε ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα που αναφέρθηκαν ήταν τα ίδια για τις παραλλαγές Omicron και Delta του COVID-19: Ρινική καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμος.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχουν έντονες διαφορές στα πιο συχνά εμφανιζόμενα συμπτώματα που πιθανώς προκαλούνται από τις δύο μεταλλάξες του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης φαίνεται να είναι λιγότερο συχνή μεταξύ των ατόμων που εξετάστηκαν πρόσφατα θετικά για τον COVID-19.

Η μετάλλαξη Omicron προσβάλλει τους πνεύμονες;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία μέχρι τώρα, αλλά αναφέρεται ότι η Omicron  προκαλεί κατά προτίμηση λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.  Αυτός μπορεί να είναι και ο λόγος για τον οποίο φαίνεται να προκαλεί ηπιότερα συμπτώματα.

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις λοιμώξεις Omicron;

Τα Self Tests  είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην ανίχνευση της παρουσίας λοίμωξης Omicron. Είναι εγγενώς ανακριβή και δεν ανιχνεύουν συνήθως χαμηλά επίπεδα ιού τόσο καλά όσο οι δοκιμές PCR.

Οι εξετάσεις PCR, βασίζονται σε δείγματα που λαμβάνονται τόσο από τη μύτη όσο και από το λαιμό ενός ατόμου. Τα δείγματα αυτά, ωστόσο, υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν εάν υπάρχουν συγκεκριμένα γονίδια SARS-CoV-2. Οι δοκιμές PCR είναι πιο ευαίσθητες και γενικά θεωρούνται πιο ακριβείς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ιατρικές πηγές έχουν ωστόσο δηλώσει ότι, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, Τα Rapid tests, θα πρέπει να ανιχνεύουν λοιμώξεις με οποιαδήποτε μετάλλαξη του SARS-CoV-2 στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πώς μπορείτε να θεραπεύσετε μια ήπια λοίμωξη Omicron;

Οι καλύτερες θεραπείες είναι παρόμοιες με αυτές που μπορεί να χρησιμοποιήσετε για να αντιμετωπίσετε ήπια συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος:
Η συνιστώμενη θεραπεία απευθύνεται στα συμπτώματα:

  • Παραμείνετε ενυδατωμένοι, ξεκούραστοι και καλά θρεμμένοι.
  • Πάρτε ακεταμινοφαίνη για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο, τους σωματικούς πόνους ή τον πυρετό.
  • Αποφύγετε μη αποδεδειγμένες θεραπείες όπως η υδροξυχλωροκίνη και ο ψευδάργυρος, οι οποίες δεν έχουν καμία γνωστή αξία και μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες”.

Συμβουλές για την πρόληψη

Όπως λένε όμως, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε η λήψη μέτρων για την προστασία του εαυτού μας και των αγαπημένων μας προσώπων από το να μολυνθούμε από το Omicron ή οποιαδήποτε άλλη μετάλλαξη του SARS-CoV-2 είναι η καλύτερη προσέγγιση.

Καμία τεχνική προστασίας δεν είναι 100% αποτελεσματική. Τα εμβόλια, οι μάσκες, η απομάκρυνση, ο αερισμός και η αποφυγή άρρωστων είναι όλα σημαντικά και αποτελεσματικά για να σας αποτρέψουν από το να κολλήσετε. Και η απομόνωση όταν έχετε μολυνθεί είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού σε άλλους”.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

 

Το Εμβόλιο CoronaVac από Sinovac για τον COVID-19

Το Εμβόλιο CoronaVac

Το Εμβόλιο CoronaVac από Sinovac για τον COVID-19

Το Εμβόλιο CoronaVac

Όλοι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξοικειωμένοι με τα Moderna, Pfizer και Johnson & Johnson COVID-19 εμβόλια. Ίσως όμως να μην έχετε ακούσει για το εμβόλιο Sinovac, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα (μέσω του Medical News Today).

Το εμβόλιο Sinovac, που ονομάζεται επίσης CoronaVac, παράγεται από τη Sinovac Biotech, μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο.

Αυτό το εμβόλιο εγκρίθηκε για τη λίστα χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUL) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την 1η Ιουνίου 2021 (μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας).

 Ο ΠΟΥ διαπίστωσε ότι το εμβόλιο Sinovac πληρούσε τα «διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την κατασκευή». Η EUL αξιολογεί την ποιότητα των εμβολίων COVID-19 αξιολογώντας ομάδες αξιολόγησης προϊόντων, πραγματοποιώντας αξιολογήσεις κινδύνου-οφέλους και πραγματοποιώντας επιτόπιες επιθεωρήσεις.

Ο ΠΟΥ συνιστά το εμβόλιο Sinovac για ενήλικες. Θα πρέπει να χορηγείται σε ένα πρόγραμμα δύο δόσεων με διάστημα δύο έως τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

» Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;

Κορωνοϊός – Καρδιολογικές Παθήσεις και COVID 19

Καρδιολογικές-Παθήσεις-και-COVID-19

Τι είναι ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ( COVID 19)

Είναι ένας απειροελάχιστος κόκκος ημιζώντανης ύλης, ωστόσο έχει κατορθώσει να εισβάλει στην καθημερινότητά μας και να την τροποποιήσει όπως κανείς. Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι οικεία με το σφαιρικό του σχήμα, και οι τηλεοπτικοί δέκτες φιλοξενούν ασταμάτητα εικόνες και ειδήσεις με τα…κατορθώματά του, τα οποία εστιάζονται κυρίως στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Υπάρχει όμως κάποια συσχέτιση του κορωνοϊού με την Καρδιολογία, και ποια;

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και οι Καρδιοπάθειες

Καρδιολογικές-Παθήσεις-και-COVID-19
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Έχει καταδειχθεί ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο αναπνευστικό μας σύστημα μια ομάδα υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2), η οποία βρίσκεται επίσης και στα μυοκαρδιακά μας κύτταρα, και πιθανόν να συσχετίζεται με περιπτώσεις σοβαρής μυοκαρδίτιδας και καρδιαγγειακής κατάρριψης, η οποία έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί σε διασωληνωμένους ασθενείς με λοίμωξη τελικού σταδίου.
Εδώ δεν θα μπούμε σε πολύ βαθιά νερά Μοριακής Βιολογίας και Φαρμακολογίας. Θα αναφέρουμε απλά ότι υπάρχουν δυο πολύ διαδεδομένες ομάδες αντιϋπερτασικών φαρμάκων οι οποίες συνδέονται ανταγωνιστικά με τους εν λόγω υποδοχείς (οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ), και θα τονίσουμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιου είδους αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν θα πρέπει να τροποποιούν την αγωγή τους χωρίς τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Οι Ευπαθείς Ομάδες

Στο πλαίσιο επίσης της πρόληψης η Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας (ΕΚΕ) όρισε ως πιθανές ευπαθείς ομάδες τους ασθενείς που πάσχουν από τα κάτωθι:
1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
2. Στεφανιαία Νόσος (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης [αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη-bypass] τους τελευταίους 12 μήνες )
3. Πνευμονική Υπέρταση
4. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6. Μυοκαρδιοπάθειες
7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
8. Καναλοπάθειες
Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσος, νεοπλασία ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή) θεωρούνται επίσης ευπαθείς ομάδες.
Προσπερνώντας κάποιες εύλογες ενστάσεις συναδέλφων σχετικές με τη μεγάλη ευρύτητα ορισμού των ευπαθών ομάδων, θα τονίσουμε ότι όσοι ασθενείς ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί στην υιοθέτηση μέτρων ατομικής προστασίας, διότι, σε περίπτωση νόσου από τον κορωνοϊό, η κλινική τους εικόνα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Την ίδια μέριμνα και σπουδή οφείλουν να δείξουν όσοι από εμάς έχουν στο οικείο τους περιβάλλον άτομο που ανήκει στις προαναφερθείσες ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι Καρδιολόγοι δεν είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι για θέματα λοιμώξεων και ιώσεων και δη του αναπνευστικού. Γνώμη και άποψη έχουμε όλοι. Οφείλουμε εμείς οι Καρδιολόγοι να παραχωρήσουμε το προσκήνιο στους ειδικότερους από εμάς Παθολόγους/Λοιμωξιολόγους/Πνευμονολόγους και να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας πνεύμα σωφροσύνης και συνεργασίας, για το καλό των ασθενών μας και για το καλό όλων μας.