Αθήνα – Η Ιστορία Της Αθήνας

Η ιστορία της Αθήνας

Αθηνα Κεντρο

Η ιστορία της Αθήνας είναι μια από τις μακροβιότερες από κάθε άλλη πόλη στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η Αθήνα κατοικείται συνεχώς για περισσότερα από 3.000 χρόνια και έγινε η κορυφαία πόλη της Αρχαίας Ελλάδας την πρώτη χιλιετία π.Χ.- τα πολιτιστικά της επιτεύγματα κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.

Η υποδομή της αποτελεί υπόδειγμα της αρχαίας ελληνικής υποδομής.

Μακρυγιάννη – 10557-11742-11743 Αθήνα

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η πόλη γνώρισε παρακμή και στη συνέχεια ανάκαμψη υπό τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ γνώρισε σχετική ευημερία κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, επωφελούμενη από το ιταλικό εμπόριο.

Μετά από μια μακρά περίοδο παρακμής υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αθήνα επανεμφανίστηκε τον 19ο αιώνα ως πρωτεύουσα του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Αθηνα

Η Αθήνα

Η Αθήνα ξεκίνησε την ιστορία της στη νεολιθική εποχή ως ένας λόφος-φρούριο στην κορυφή της Ακρόπολης (“υψηλή πόλη”), κάποια στιγμή στο γύρισμα μεταξύ της τέταρτης και της τρίτης χιλιετίας π.Χ..

Η Ακρόπολη είναι μια φυσική αμυντική θέση που διοικεί τις γύρω πεδιάδες. Ο οικισμός βρισκόταν περίπου 20 χλμ. στην ενδοχώρα από τον Σαρωνικό κόλπο, στο κέντρο της Κεφαλληνιακής πεδιάδας, μιας εύφορης πεδιάδας που περιβάλλεται από ποτάμια.

Στα ανατολικά βρίσκεται το όρος Υμηττός και στα βόρεια το όρος Πεντελικό.

Ως τμήμα της Αθήνας στην αρχαιότητα, ο ποταμός Κηφισός έρεε στην αρχαιότητα μέσα από την πόλη.

Η αρχαία Αθήνα καταλάμβανε μια πολύ μικρή έκταση σε σύγκριση με την εκτεταμένη μητρόπολη της σύγχρονης Αθήνας.

Η τειχισμένη αρχαία πόλη περιλάμβανε μια έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων από τα ανατολικά προς τα δυτικά και λίγο μικρότερη από αυτή από τα βόρεια προς τα νότια, αν και στην ακμή της η πόλη είχε προάστια που εκτείνονταν πολύ πέρα από αυτά τα τείχη.

Η Ακρόπολη βρισκόταν ακριβώς νότια του κέντρου αυτής της περιτειχισμένης περιοχής.

Η Αγορά, το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης, βρισκόταν περίπου 400 μέτρα βόρεια της Ακρόπολης, στη σημερινή συνοικία Μοναστηράκι.

Ο λόφος της Πνύκας, όπου συνεδρίαζε η Αθηναϊκή Συνέλευση, βρισκόταν στο δυτικό άκρο της πόλης.

Ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς χώρους της αρχαίας Αθήνας ήταν ο ναός της Αθηνάς, γνωστός σήμερα ως Παρθενώνας, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της Ακρόπολης, όπου σώζονται ακόμη τα επιβλητικά ερείπια του.

Δύο άλλοι σημαντικοί θρησκευτικοί χώροι, ο Ναός του Ηφαίστου (ο οποίος είναι ακόμη σε μεγάλο βαθμό άθικτος) και ο Ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολύμπιον (κάποτε ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα, αλλά σήμερα είναι ερειπωμένος) βρίσκονταν επίσης εντός των τειχών της πόλης.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Η Ακρόπολη

Ακροπολη Αθηνα

Η Ακρόπολη

Η Ακρόπολη των Αθηνών και τα μνημεία της αποτελούν παγκόσμια σύμβολα του κλασικού πνεύματος και πολιτισμού και αποτελούν το μεγαλύτερο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό συγκρότημα που κληροδότησε η ελληνική αρχαιότητα στον κόσμο.

Στο δεύτερο μισό του πέμπτου αιώνα π.Χ., η Αθήνα, μετά τη νίκη κατά των Περσών και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, κατέλαβε ηγετική θέση μεταξύ των άλλων πόλεων-κρατών του αρχαίου κόσμου.

Στην εποχή που ακολούθησε, καθώς άνθισε η σκέψη και η τέχνη, μια εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών (Ικτίνος, Καλλικράτης, Μνησικλής) και γλυπτών (Φειδίας, Αλκαμένης, Αγορακρίτος) έθεσε σε εφαρμογή τα φιλόδοξα σχέδια του Αθηναίου πολιτικού Περικλή και, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του γλύπτη Φειδία, μετέτρεψε τον βραχώδη λόφο σε ένα μοναδικό μνημείο της σκέψης και των τεχνών.

Τα σημαντικότερα μνημεία χτίστηκαν εκείνη την εποχή: ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο, τα Προπύλαια , η μνημειώδης είσοδος της Ακρόπολης και ο μικρός ναός της Αθηνάς Νίκης.

Η Ακρόπολη ήταν πάντα, και εξακολουθεί να είναι, το κύριο αξιοθέατο της Αθήνας.

Αυτό το πραγματικά μαγικό μέρος επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να δουν με τα μάτια τους τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ελλάδας.

Η Ακρόπολη της Αθήνας

Η Ακρόπολη της Αθήνας έχει επιβιώσει από πολλές φυσικές καταστροφές και καταστροφικούς πολέμους.

Ούτε ο άνθρωπος ούτε ο κατακλυσμός κατάφεραν να καταστρέψουν αυτό το ιστορικό οικοδόμημα που εκπλήσσει το μάτι με τα απίστευτα σχήματα και το μεγαλείο του.

Οι πρώτοι ναοί της Ακρόπολης θεμελιώθηκαν κατά την αρχαϊκή περίοδο. Μετά από αυτό, άρχισε η μαζική ανάπτυξη του λόφου.

Στην αρχή ήταν η κατοικία του βασιλιά. Με την πάροδο του χρόνου άρχισε να παίρνει αρχιτεκτονικές μορφές που παρέμειναν σχεδόν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα.

Έτσι σταδιακά η Ακρόπολη μετατράπηκε σε μια μικρή πόλη.

Τα γλυπτά που στεγάζονταν στην Ακρόπολη αντικαταστάθηκαν για ορισμένους λόγους από ακριβή αντίγραφα.

Τα πρωτότυπά τους βρίσκονται τώρα σε διάφορα μουσεία στην Ευρώπη. Το μεγαλοπρεπές οικοδόμημα έχει πλέον μετατραπεί σε ερείπια.

Κέντρο Αθηνα

Παναθηναϊκό – Στην καρδιά της Αθήνας

Στην καρδιά της Αθήνας βρίσκεται το μοναδικό στο είδος του στάδιο που είναι γνωστό στον κόσμο ως Παναθηναϊκό.

Οι τουρίστες δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Το αρχαιότερο κτίριο είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο. Μετά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων, το στάδιο φιλοξένησε τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που έμειναν στη σύγχρονη ιστορία.

Οι ταξιδιώτες που αναρωτιούνται τι να επισκεφθούν στην Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν το Παναθηναϊκό στάδιο.

Το στάδιο φιλοξενούσε τους Παναθηναϊκούς Αγώνες, που θεωρούνται οι σημαντικότερες εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας, και ανακαινίστηκε εκτενώς πριν από δύο αιώνες, αμέσως μετά την ανασκαφή του.

Σήμερα, το Παναθηναϊκό στάδιο δεν χρησιμοποιείται μόνο ως χώρος διεξαγωγής αθλητικών αγώνων.

Το στάδιο φιλοξενεί επίσης διάφορες συναυλίες και εκθέσεις αφιερωμένες στον ελληνικό πολιτισμό.

Τον αρχαίο ναό, που χτίστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, μπορεί να θαυμάσει κάθε επισκέπτης της Αθήνας από μακριά. Από κοντά, ωστόσο, το μεγαλείο του πολλαπλασιάζεται εκθετικά.

Τα ερείπια αυτού που κάποτε ήταν ένα μεγαλοπρεπές οικοδόμημα είναι εντυπωσιακά στην εμφάνισή τους, εντυπωσιακά στην εκλεπτυσμένη τους λεπτομέρεια.

Κάποτε ο ναός διέθετε ένα πολυτελές εσωτερικό, το οποίο μπορεί κανείς να μαντέψει από τα τμήματα που έχουν διασωθεί.

Η Ακρόπολη ήταν πάντα και εξακολουθεί να είναι το σήμα κατατεθέν της Αθήνας. Αυτό το πραγματικά μαγικό μέρος επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να δουν με τα μάτια τους τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Ελλάδας.

0/5 (0 Reviews)