Τσιμπήματα Στην Καρδιά! Τι Πρέπει να Ξέρετε;

Τσιμπήματα Στην Καρδιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά!

Τι μπορεί να είναι τα αίτια για τα “Τσιμπήματα στην καρδιά”;

Το να βιώνετε διαπεραστικά τσιμπήματα στην καρδιά ή έναν διαλείποντα πόνο στο στήθος μπορεί να είναι ανησυχητικό, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του θωρακικού ενοχλήματος  αυτού του τύπου. Αν και ορισμένες φορές μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και απειλητικές για τη ζωή, τις περισσότερες φορές  είναι καλοήθεις.

Ορισμένοι παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της αιτίας του αισθήματος “τσίμπημα στην καρδιά“. Αυτοί περιλαμβάνουν την ακριβή θέση του πόνου, τη σοβαρότητά του και το κατά πόσον υπάρχουν άλλα συμπτώματα!

Τσιμπήματα Στην Καρδιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Η Καρδιακή προσβολή

Η καρδιακή προσβολή είναι μια σοβαρή έλλειψη ή πλήρης απόφραξη της ροής του αίματος προς τον καρδιακό μυ.
Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έναν αμβλύ, συντριπτικό ή διαπεραστικό πόνο στο στήθος. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στο κέντρο του θώρακα ή ακριβώς αριστερά από το κέντρο. Μπορεί να επεκταθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως:
– την περιοχή μεταξύ των ωμοπλάτων
– το αριστερό χέρι
– στο λαιμό
– το σαγόνι

Άλλα πιθανά συμπτώματα καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν
– σφίξιμο ή πίεση στο στήθος
– εφίδρωση
– ξαφνική ναυτία ή εμετό
– δύσπνοια

Ο πόνος της καρδιακής προσβολής διαρκεί γενικά περισσότερο από μερικά λεπτά. Μπορεί επίσης να εξαφανιστεί και στη συνέχεια να επανέλθει.

Η καρδιακή προσβολή αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό. Όποιος υποψιάζεται ότι ο ίδιος ή κάποιος άλλος βιώνει καρδιακή προσβολή θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ή με τον καρδιολόγο του.

Ακόμη και άτομα χωρίς προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής νόσου θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Πόνος Στην Ωμοπλάτη – Καρδιακές και Μη Αιτίες

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Καούρα

Η καούρα είναι πόνος στο στήθος που εμφανίζεται όταν το οξύ του στομάχου διαρρέει από το στομάχι και επιστρέφει στον οισοφάγο.  Καποιοι άνθρωποι το αντιλαμβάνουν ως “τσιμπήματα στην καρδιά”

Οι άνθρωποι συνήθως βιώνουν την καούρα ως οξύ ή καυστικό πόνο στο κέντρο του θώρακα. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι το λαιμό.
Η καούρα μπορεί να εμφανιστεί παράλληλα με πρόσθετα συμπτώματα, όπως:

– Στομαχικές διαταραχές
– Μερική αναγωγή της τροφής
– Αίσθημα πληρότητας ή φούσκωμα
– Υπερβολικά αέρια και ρέψιμο
– Ξινή γεύση στο στόμα, ιδίως μετά το ρέψιμο

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, που είναι η λεπτή μεμβράνη ιστού που περιβάλλει την καρδιά.

Η περικαρδίτιδα προκαλεί  συνήθως οξύ, ξαφνικό πόνο στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα που τείνει να επιδεινώνεται όταν το άτομο αναπνέει βαθιά. Ο πόνος μπορεί επίσης να επιδεινωθεί όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο, αλλά συχνά βελτιώνεται όταν σηκώνεται ή σκύβει προς τα εμπρός.

Άλλα πιθανά συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

– Πίεση στο στήθος
– Αίσθημα παλμών της καρδιάς
– Δυσκολία στην αναπνοή
– Αδυναμία
– Γενική κόπωση
– Ήπιο πυρετό
– Πρήξιμο στα πόδια ή στην κοιλιά

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης ροής του αίματος προς την καρδιά.

Η στηθάγχη συνήθως προκαλεί πόνο, πίεση ή αίσθηση συμπίεσης στο στήθος. Ορισμένη κατηγορία ασθενών μπορεί να αισθανθεί “τσιμπήματα στην καρδιά”. Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να ακτινοβολούν στα ακόλουθα μέρη του σώματος:

– Την πλάτη
– Τους ώμους ή τα χέρια
– Στον αυχένα
– Το σαγόνι

Ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται συχνά ως απόκριση στη σωματική άσκηση ή στο στρες και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγα λεπτά ανάπαυσης.

Άλλα πιθανά σημάδια στηθάγχης περιλαμβάνουν:

– Πόνο στο κάτω μέρος του θώρακα ή της κοιλιάς
– Ναυτία
– Δύσπνοια
– Κόπωση

Η στηθάγχη μπορεί να μιμείται τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής. Οποιοσδήποτε βιώνει μια κρίση στηθάγχης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον καρδιολόγο του, ο οποίος θα καθορίσει εάν είναι απαραίτητη η επείγουσα θεραπεία.

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Κρίσεις πανικού

Η κρίση πανικού είναι ένα αίσθημα έντονου φόβου. Ένα αγχωτικό γεγονός μπορεί να την πυροδοτήσει ή να εμφανιστεί απροσδόκητα.

Η κρίση πανικού περιλαμβάνει τουλάχιστον τέσσερα από τα ακόλουθα συμπτώματα.

–  Πόνο ή δυσφορία στο στήθος
–  Αίσθημα παλμών ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
–  Αίσθημα πνιγμού ή ασφυξίας
–  Αίσθημα δύσπνοιας
–  Αίσθημα ασυνήθιστης ζέστης ή κρύου
–  Εφίδρωση
–  Τρέμουλο
–  Αίσθημα μουδιάσματος ή μυρμηγκιάσματος
–  Αίσθημα ζάλης ή ζαλάδας
–  Δυσφορία στο στομάχι
–  Ναυτία
–  Αίσθημα φόβου
–  Φόβο απώλειας του ελέγχου
–  Φόβο θανάτου

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Τραυματισμοί και κατάγματα

Ένα οξύ διαπεραστικό αίσθημα τσιμπήματος στην καρδιά ή ακόμα πόνος στο στήθος μπορεί να είναι σημάδι τραυματισμού, όπως ένα τράβηγμα του θωρακικού μυός ή ένα κάταγμα του πλευρικού οστού. Οποιοσδήποτε τύπος τραυματισμού θα μπορούσε να προκαλέσει οξύ, ξαφνικό πόνο στο σημείο της βλάβης.

Ορισμένες πιθανές αιτίες τραυματισμού στο στήθος περιλαμβάνουν:

– Λανθασμένη ανύψωση βαρών ή άλλων βαρέων αντικειμένων
– Μια υπερβολικά έντονη προπόνηση του θώρακα
– Ατύχημα

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα είναι η φλεγμονή του υπεζωκότα, της διπλής μεμβράνης που περιβάλλει τους πνεύμονες. Η πάθηση μπορεί να προκαλέσει “τσιμπήματα στην καρδιά”, οξύ πόνο στο στήθος κατά την αναπνοή, του βήχα η του φτερνίσματος.

Η πλευρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα των εξής:
– Βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα
– Απόφραξη αρτηρίας στους πνεύμονες
– Κατάρρευση του πνεύμονα
– Όγκοι στην υπεζωκοτική κοιλότητα μεταξύ των πνευμόνων

Η Καρδιαγγειακή Νόσος – Πώς Να Μειώσετε Τον Κίνδυνο Καρδιακής Νόσου

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πρόληψη

Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θωρακικού πόνου λόγω καρδιακής νόσου.

Οι παρακάτω συμβουλές αφορούν τη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου:

– Διακοπή του καπνίσματος.
– Τακτική άσκηση
– Κατανάλωση ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;
– Επίτευξη ή διατήρηση ενός μέτριου βάρους
– Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης
– Διαχείριση τυχόν υποκείμενων παθήσεων

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό

Ένα άτομο πρέπει να επισκεφθεί γιατρό εάν εμφανίζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με “τσιμπήματα στην καρδιά”, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια με “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως πρόβλημα με την καρδιά ή τους πνεύμονες.

Ένα άτομο θα πρέπει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τα επείγοντα περιστατικά ή με έναν καρδιολόγο εάν εμφανίσει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής ή έχει επεισόδιο στηθάγχης που επιμένει για 5 λεπτά ή περισσότερο.

Τσιμπήματα Στην Καρδιά – Περίληψη

 • Η εμπειρία ενός επεισόδιο “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να είναι ανησυχητική. Ένα μονήρες επεισόδιο που περνάει γρήγορα είναι απίθανο να αποτελεί λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, ο σοβαρός, παρατεταμένος ή επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος ή επεισόδια “τσιμπήματα στην καρδιά” μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης ιατρικής κατάστασης που απαιτεί διερεύνηση.
 • Τα άτομα θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους εάν ανησυχούν για αυτά τα τσιμπήματα στην καρδία ή παρουσιάζουν συμπτώματα καρδιακής ή πνευμονικής πάθησης.
 • Όποιος εμφανίζει συμπτώματα καρδιακής προσβολής θα πρέπει να τηλεφωνήσει στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Η άμεση θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών και μπορεί ακόμη και να σώσει τη ζωή του ατόμου.

Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

 • Järvinen TA, Järvinen TL, Kääriäinen M, et al. Muscle injuries: biology and treatment. Am J Sports Med 2005; 33:745.
 • Mason L, Moore RA, Derry S, et al. Systematic review of topical capsaicin for the treatment of chronic pain. BMJ 2004; 328:991.
 • Mason L, Moore RA, Edwards JE, et al. Systematic review of efficacy of topical rubefacients containing salicylates for the treatment of acute and chronic pain. BMJ 2004; 328:995.
 • Rui P, Okeyode T. National Ambulatory Medical Care Survey: 2016 national summary tables. Available at: https://www.cdc.gov/nchs/data/ahcd/namcs_summary/2016_namcs_web_tables.pdf (Accessed on February 26, 2021).
 • Svavarsdóttir AE, Jónasson MR, Gudmundsson GH, Fjeldsted K. Chest pain in family practice. Diagnosis and long-term outcome in a community setting. Can Fam Physician 1996; 42:1122.
 • Klinkman MS, Stevens D, Gorenflo DW. Episodes of care for chest pain: a preliminary report from MIRNET. Michigan Research Network. J Fam Pract 1994; 38:345.

 

Αίσθημα Παλμών- Η Αξιολόγηση του Αισθήματος Παλμών

Η Αξιολόγηση του Αισθήματος Παλμών

Η Αξιολόγηση του Αισθήματος Παλμών

Αίσθημα Παλμών – Η Εισαγωγή

Το αίσθημα παλμών είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ασθενών που προσέρχονται στους καρδιολόγους!

Παρόλο που η αιτία είναι συνήθως καλοήθης, το αίσθημα παλμών αποτελεί ενίοτε εκδήλωση μιας σχετικής ή δυνητικά απειλητικής για τη ζωή αρρυθμίας. Έτσι, απαιτείται προσεκτική και κατάλληλη αξιολόγηση των ασθενών με αίσθημα παλμών, αν και πολλοί ασθενείς μπορούν να μην ωφεληθούν από εκτεταμένες εξετάσεις.

Αίσθημα Παλμών

Αίσθημα Παλμών – Ορισμός

Το αίσθημα παλμών είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα. Ορίζεται ως μια δυσάρεστη επίγνωση του δυνατού, γρήγορου ή ακανόνιστου παλμού της καρδιάς. Οι ασθενείς μπορούν επιπλέον να περιγράψουν την αίσθηση ως “γρήγορο φτερούγισμα” ή “αναπήδηση στο στήθος” ή ως “αίσθηση χτυπήματος στο στήθος ή στο λαιμό”. Η ακριβής περιγραφή των υποκειμενικών αισθήσεων που βιώνει ο ασθενής μπορεί να βοηθήσει τον καρδιολόγο να προσδιορίσει την αιτία των παλμών .

Αίσθημα Παλμών – Ποια είναι η αιτία του;

YouTube video

Η αιτία του αισθήματος παλμών μπορεί να προσδιοριστεί στην πλειονότητα των ασθενών. Τα πιο συνηθισμένα αίτια αίσθημα παλμών περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, εξω-καρδιακά νοσήματα συμπεριλαμβανομένων ενδοκρινικών και μεταβολικών ανωμαλιών,αναπνευστικά, γαστροεντερολογικά, ψυχιατρικές διαταραχές, επιδράσεις φαρμάκων και οι επιδράσεις από τη χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών.

Οι Καρδιακές διαταραχές

Οι καρδιακές διαταραχές αποτελούν συχνή αιτία αισθήματος παλμών και η πιθανότητα αυτή δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανησυχία.

Στις καρδιακές αιτίες του αισθήματος παλμών περιλαμβάνονται:

Καρδιακές αρρυθμίες, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας νέο-εμφανιζόμενης αρρυθμίας ή σημαντικής αλλαγής στο ρυθμό μιας γνωστής και σταθερής αρρυθμίας (όπως η κολπική μαρμαρυγή). Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία – Παροξυσμική Υπερκοιλιακή Ταχυκαρδία

Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί να αναπτυχθούν λόγω υποκείμενης δομικής καρδιακής νόσου (π.χ. μυοκαρδιοπάθεια, προηγούμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου) ή εξαιτίας μιας αναγνωρίσιμης ανωμαλίας του συστήματος αγωγιμότητας (π.χ. σύνδρομο μακρού QT, σύνδρομο Wolf-Parkinson-White, Καρδιακού αποκλεισμού), ή ακόμα μπορεί να είναι και ιδιοπαθείς.

Οι αρρυθμίες που προκαλούν αίσθημα παλμών περιλαμβάνουν ταχυαρρυθμίες, βραδυαρρυθμίες και έκτακτες συστολές.

– Άλλα λιγότερο συχνά καρδιακά αίτια περιλαμβάνουν βαλβιδοπάθεια (π.χ. πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας).

Η πλειονότητα των ασθενών με αίσθημα παλμών που υποβάλλονται σε παρακολούθηση διαπιστώνεται ότι έχουν υπερκοιλιακή ή κοιλιακή εκτοπία ή ακόμα φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό . Η Καρδιαγγειακή Νόσος – Πώς Να Μειώσετε Τον Κίνδυνο Καρδιακής Νόσου

Αναπνευστικά Νοσήματα

Γαστρεντερολογικά Νοσήματα

Ψυχιατρικές διαταραχές

Το αίσθημα παλμών αποτελεί κλινικό χαρακτηριστικό αρκετών ψυχιατρικών διαταραχών, όπως οι κρίσεις πανικού και η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Η Αξιολόγηση του Αισθήματος Παλμών

 Άλλες αιτίες

Άλλες σημαντικές αιτίες αισθήματος παλμών σχετίζονται με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων ή άλλων ουσιών, ή ενδοκρινικές και γενικά μεταβολικές διαταραχές.

Αίσθημα Παλμών – Διαγνωστική Προσέγγιση

Στην πλειονότητα των ασθενών με αίσθημα παλμών, μπορούμε να προσδιορίσουμε την αιτία χρησιμοποιώντας ένα εστιασμένο ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 απαγωγών (ΗΚΓ) και περιορισμένες αιματολογικές εξετάσεις.

1-  Αρχικά αξιολογούμε όλους τους ασθενείς για να προσδιορίσουμε εάν αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αίσθημα παλμών κατά τη στιγμή της αξιολόγησης. Εάν ναι, λαμβάνουμε αμέσως ένα ΗΚΓ 12 απαγωγών και πραγματοποιούμε μια εστιασμένη φυσική εξέταση με ιδιαίτερη προσοχή στο καρδιαγγειακό σύστημα:
– Εάν μια αρρυθμία επιβεβαιωθεί από το ΗΚΓ, αξιολογείται η αιμοδυναμική σταθερότητα του ασθενούς και αντιμετωπίζεται η αρρυθμία ανάλογα με την περίπτωση.

– Σε ασθενείς χωρίς αρρυθμία στο ΗΚΓ, διενεργούμε λεπτομερή καρδιολογική εξέταση. Ορισμένες αρρυθμίες, ιδιαίτερα τα σπάνια πρόωρα κοιλιακά συμπλέγματα ή τα πρόωρα κολπικά συμπλέγματα, δεν αποτυπώνονται στο ΗΚΓ αλλά μπορεί να ανιχνευθούν κατά την καρδιακή ακρόαση.

– Για τους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν επί του παρόντος συμπτώματα, ζητάμε από τον ασθενή λεπτομερή περιγραφή των χαρακτηριστικών των συμπτωμάτων και λαμβάνουμε λεπτομερή κλινικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού καρδιακής νόσου, τη χρήση φαρμάκων και ουσιών, καθώς και μια εστιασμένη ανασκόπηση των συστημάτων.

2- Αν και ο γιατρός σπάνια έχει την ευκαιρία να εξετάσει έναν ασθενή κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου αισθήματος παλμών, η φυσική εξέταση είναι συχνά χρήσιμη για τον καθορισμό πιθανών ανωμαλιών που μπορεί να παρέχουν ένδειξη της αιτιολογίας του αισθήματος παλμών. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τον σφυγμό και τον αναπνευστικό ρυθμό και διενεργούμε προσεκτική καρδιαγγειακή εξέταση. Η εξέταση των πνευμόνων και άλλων οργάνων μπορεί να προσφέρει σημαντικές κλινικές πληροφορίες.

3- Για όλους τους ασθενείς με αίσθημα παλμών, απαιτείται ένα ΗΚΓ 12 απαγωγών ως μέρος της αρχικής αξιολόγησης.

Παρόλο που η πλειονότητα των ασθενών βρίσκεται σε φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό όταν λαμβάνεται το αρχικό ΗΚΓ, μπορεί ωστόσο να βοηθήσει στον περιορισμό της διαφορικής διάγνωσης των αισθημάτων παλμών. Συγκεκριμένα, το ΗΚΓ θα πρέπει να εξετάζεται για ευρήματα που υποδηλώνουν υποκείμενη δομική καρδιακή νόσο ή διαταραχή του ηλεκτρικού συστήματος.

4-  Στους περισσότερους ασθενείς, διενεργούμε περιορισμένο αιματολογικό και εργαστηριακό έλεγχο για να αποκλείσουμε την αναιμία και τον υπερθυρεοειδισμό. Επιπλέον, εξετάζουμε για συγκεκριμένες μεταβολικές διαταραχές όπως υποδεικνύεται από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση.

5- Λαμβάνουμε υπερηχοκαρδιογράφημα ( ΤΡΙΠΛΕΞ ΚΑΡΔΙΑΣ) σε ασθενείς των οποίων το ιστορικό, η φυσική εξέταση ή το ΗΚΓ προκαλούν ανησυχία για δομική καρδιακή νόσο.

6- Χρησιμοποιούμε το κλινικό ιστορικό που έχουμε συγκεντρώσει από τον ασθενή, μαζί με τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, το
12 απαγωγών ΗΚΓ και τα ευρήματα του τρίπλεξ καρδιάς (εάν χρειάζεται) για να καθορίσουμε την ανάγκη περαιτέρω αξιολόγησης.

7 -Εάν το αίσθημα παλμών είναι διαρκές ή ελάχιστα ανεκτό, μπορεί να ενδείκνυται ακόμα και μια εξιδεικευμένη εξέταση – Η ηλεκτροφυσιολογική  μελέτη.
Η ηλεκτροφυσιολογική  μελέτη είναι μια επεμβατική αξιολόγηση του καρδιακού ρυθμού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση μιας ύποπτης αρρυθμίας όταν η παρακολούθηση του ρυθμού δεν έχει δώσει διάγνωση σε ασθενείς με υψηλή πιθανότητα σοβαρής αρρυθμίας (π.χ. ασθενείς με δομική καρδιακή νόσο).

Αίσθημα Παλμών – Η Αντιμετώπιση

 • Η αντιμετώπιση των ασθενών με αίσθημα παλμών εξαρτάται από την πιθανή ή την αναγνωρισμένη αιτία.
 • Για τους ασθενείς στους οποίους η αρχική αξιολόγηση υποδεικνύει μια πιθανή ιατρική αιτία ως αιτιολογία των αισθημάτων παλμών τους, προχωράμε σε θεραπεία ή παρέμβαση ανάλογα με την περίπτωση.
 • Για ασθενείς με αισθήματα παλμών χωρίς προφανές αίτιο απ’ όλο το κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, θα πρέπει να διερευνηθεί ο ρόλος του άγχους ή της διαταραχής πανικού. Εάν ενδείκνυται, η υποκείμενη ψυχιατρική πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί.
 • Στους ασθενείς με αίσθημα παλμών που σχετίζεται με τεκμηριωμένο φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό κατά την παρακολούθηση του ρυθμού και με κατά τα άλλα φυσιολογική αξιολόγηση, προσφέρουμε διαβεβαίωση ως προς την καλοήθη φύση των συμπτωμάτων τους. Φλεβοκομβική Ταχυκαρδία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
 • Τους ζητάμε, ωστόσο, να παρακολουθούν τους παλμούς τους για αύξηση ή μείωση της συχνότητας, τα άλλα συνοδά συμπτώματα, καθώς όλα αυτά μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για επανάληψη κάποιων εξετάσεων ή περαιτέρω αξιολόγηση.

Ablation – Κατάλυση – Ablation Τι Είναι;

Η Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Τηλ: 2109210423

Επιστημονικές Αναφορές

 • Zipes DP, DiMarco JP, Gillette PC, et al. Guidelines for clinical intracardiac electrophysiological and catheter ablation procedures. A report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines (Committee on Clinical Intracardiac Electrophysiologic and Catheter Ablation Procedures), developed in collaboration with the North American Society of Pacing and Electrophysiology. J Am Coll Cardiol 1995; 26:555.
 • Weber BE, Kapoor WN. Evaluation and outcomes of patients with palpitations. Am J Med 1996; 100:138
 • Barsky AJ, Cleary PD, Coeytaux RR, Ruskin JN. Psychiatric disorders in medical outpatients complaining of palpitations. J Gen Intern Med 1994; 9:306.
 • Giada F, Raviele A. Clinical Approach to Patients with Palpitations. Card Electrophysiol Clin 2018; 10:387

Καρδιακή Προσβολή ή Διαταραχή Πανικού; Αναλυτικά!

Καρδιακή Προσβολή ή Διαταραχή Πανικού

Καρδιακή Προσβολή ή Διαταραχή Πανικού;

Ομοιότητες μεταξύ καρδιακής Προσβολής και Διαταραχή Πανικού

Τα συμπτώματα της διαταραχής πανικού και της καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι πολύ παρόμοια, καθιστώντας δύσκολη τη διαφορά.

Η καρδιακή προσβολή μπορεί επίσης να προκαλέσει πανικό σε κάποιον, κάτι που μπορεί να κάνει την κατάσταση πιο μπερδεμένη. Εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει έμφραγμα, θα πρέπει να αναζητήσει επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Καρδιακή Προσβολή ή Διαταραχή Πανικού

Τα συμπτώματα διαταραχής πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οξύ πόνο στο στήθος
 • Μυρμήγκιασμα στα χέρια
 • Δύσπνοια
 • Ταχυκαρδία
 • Ιδρώτας
 • Κλονισμός

 Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνο στο στήθος
 • Δύσπνοια
 • Ναυτία
 • Εμετό
 • Ιδρώτας

Ενώ τα συμπτώματα αυτών των δύο παθήσεων επικαλύπτονται, το να ξέρεις πώς να διακρίνεις τη διαφορά μπορεί να είναι σωτήριο!

Η γνώση της διαφοράς μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά εάν ένα άτομο δεν έχει βιώσει ποτέ τα συμπτώματα των δύο πριν.

Διαφορές μεταξύ καρδιακή Προσβολή και διαταραχή πανικού

Πως μπορώ να ξεχωρίζω μεταξύ διαταραχή πανικού και καρδιακή προσβολή;

Ένα άτομο μπορεί να διακρίνει μεταξύ των δύο καταστάσεων σταθμίζοντας διάφορους παράγοντες, όπως:

Χαρακτηριστικά του πόνου

Αν και ο πόνος στο στήθος είναι κοινός τόσο για την κρίση πανικού όσο και για την καρδιακή προσβολή, τα χαρακτηριστικά του πόνου συχνά διαφέρουν.

 • Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ο πόνος στο στήθος είναι συνήθως οξύς και εντοπίζεται στη μέση του θώρακα.
 • Ο πόνος στο στήθος από καρδιακή προσβολή μπορεί να μοιάζει με πίεση ή αίσθηση συμπίεσης.
 • Ο πόνος στο στήθος που εμφανίζεται λόγω καρδιακής προσβολής μπορεί επίσης να ξεκινήσει στο κέντρο του θώρακα, αλλά μπορεί στη συνέχεια να εκπέμπεται από το στήθος στο χέρι, τη γνάθο ή τις ωμοπλάτες.

Έναρξη του επεισοδίου– Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει ένα άτομο να προσδιορίσει εάν παθαίνει κρίση πανικού ή καρδιακή προσβολή.

Παρόλο που και οι δύο καταστάσεις μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση, ορισμένα επεισόδια καρδιακής προσβολής συμβαίνουν λόγω σωματικής άσκησης, όπως στο περπάτημα, μετά το φαγητό κτλ.

Διάρκεια – Η διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάκριση μεταξύ καρδιακής προσβολής και κρίσης πανικού.

Οι περισσότερες περιπτώσει διαταραχής πανικού τελειώνουν σε αρκετά λεπτά, αν και μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, τα συμπτώματα τείνουν να διαρκούν περισσότερο και να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ο πόνος στο στήθος μπορεί να είναι ήπιος κατά την έναρξη της καρδιακής προσβολής αλλά να γίνει σοβαρός μετά από αρκετά λεπτά.

Η κρίση πανικού δεν θα προκαλέσει έμφραγμα. Μια απόφραξη σε ένα ή περισσότερα από τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, που οδηγεί σε διακοπή της ζωτικής ροής του αίματος, προκαλεί καρδιακή προσβολή.

Αν και η κρίση πανικού δεν θα προκαλέσει το έμφραγμα, το στρες και το άγχος μπορεί να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Διαβάστε Τι είναι η Στεφανιαία νόσος;

Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – E-prescription.gr

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν ως μεμονωμένα γεγονότα ή ως μέρος μιας αγχώδους διαταραχής.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο λόγω της λεγόμενης “χαμηλής μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού”(HRV – heart rate variability).

Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού -HRV- είναι ο χρόνος μεταξύ κάθε καρδιακού παλμού. Το αυτόνομο νευρικό σύστημα ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό. Ο καρδιακός ρυθμός προορίζεται να ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τα συναισθήματα ενός ατόμου.

Ένα υψηλό HRV υποδηλώνει ότι ο καρδιακός ρυθμός ενός ατόμου αλλάζει αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το τι κάνει. Είναι επίσης σημάδι ότι το αυτόνομο νευρικό τους σύστημα λειτουργεί καλά.

Ένα χαμηλό HRV σημαίνει ότι η καρδιά ενός ατόμου δεν αλλάζει ταχύτητες τόσο αποτελεσματικά. Ορισμένες μελέτες συσχετίζουν ένα χαμηλό HRV με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στην ανάλυση των ερευνητών των μελετών που εξέτασαν το HRV σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διάφορους τύπους αγχώδους διαταραχής, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης πανικού, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν χαμηλότερο HRV από εκείνους χωρίς αγχώδη διαταραχή.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κρίση πανικού δεν σημαίνει ότι κάποιος θα υποστεί καρδιακή προσβολή. Ένα άτομο με διαταραχή πανικού μπορεί να εμφανίσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η διαταραχή πανικού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.

Πότε πρέπει να ζητήσω την ιατρική βοήθεια;

Καθώς τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού και των καρδιακών προσβολών είναι παρόμοια, είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε αμέσως ιατρική βοήθεια όταν έχετε αμφιβολίες.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική περίθαλψη εάν εμφανιστεί κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ξαφνικός, έντονος πόνος στο στήθος
  • Πίεση στο στήθος που διαρκεί περισσότερο από 2 ή 3 λεπτά
  • Πόνος στο στήθος που ακτινοβολεί κάτω από το χέρι ή στη γνάθο

Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να έχει έμφραγμα του μυοκαρδίου θα πρέπει να αναζητήσει άμεση θεραπεία. Εάν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, η θεραπεία θα βελτιώσει τις πιθανότητές του για καλή προοπτική και πλήρη ανάκαμψη. Εάν δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή, το άτομο μπορεί να επωφεληθεί από τη θεραπεία για το άγχος.

Τι προοπτικές υπάρχουν;

Οι προοπτικές θα ποικίλλουν, ανάλογα με το αν ένα άτομο έχει υποστεί καρδιακή προσβολή ή διαταραχή πανικού.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν την κατάλληλη θεραπεία για τις κρίσεις πανικού, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Ο γιατρός μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του άγχους και των κρίσεων πανικού με διάφορες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων του τρόπου ζωής, της φαρμακευτικής αγωγής και της παροχής συμβουλών.

Κρίση πανικού – Ενημερωτικό φυλλάδιο για ασθενείς, συγγενείς και φροντιστές – www.kat-hosp.gr

Dr Ilham Kaffa

Καρδιολόγος

Τηλ -2109210423

ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!

νιωθω καψιμο στο μαστο

ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μπορεί να είναι Καρδιακό;

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τα αίτια που δεν συσχετίζονται με το μαστό ως αιτία το καψίματος ή πόνου.

Τι προκαλεί κάψιμο κάτω από το αριστερό μου μαστό;

Ο απρόβλεπτος πόνος μπορεί να εμφανιστεί κάτω από το αριστερό μαστό για λόγους που κυμαίνονται από προβλήματα πέψης μέχρι καρδιακές παθήσεις. Ορισμένοι μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, αλλά άλλοι μπορεί να είναι ιατρικώς πιο σοβαροί.

Υπάρχουν ορισμένα όργανα στην άνω αριστερή περιοχή του σώματος που θα μπορούσαν να είναι η αρχική πηγή του πόνου. Αυτά περιλαμβάνουν το στομάχι, την καρδιά, τους πνεύμονες, τα πλευρά, το παχύ έντερο, το πάγκρεας και τη σπλήνα.

νιωθω καψιμο στο μαστο

Αιτίες για τον κάψιμο κάτω από το μαστό αριστερά

Οι γιατροί συχνά ομαδοποιούν τις πιο συχνές αιτίες του πόνου κάτω από το αριστερό στήθος σε δύο κύριες κατηγορίες:

Το πεπτικού και το καρδιακού συστήματος.

Μπορεί ο πόνος κάτω από το αριστερό στήθος να είναι καρδιακή προσβολή;

Ο πόνος του εμφράγματος τείνει να εμφανίζεται στο κέντρο του θώρακα.

Καθώς η καρδιά βρίσκεται ελαφρώς αριστερά της μέσης γραμμής στο άνω μέρος του σώματος, ο πόνος κάτω από το αριστερό στήθος μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει καρδιακό πρόβλημα.

Όταν ο πόνος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, συνήθως συμβαίνει στο κέντρο του θώρακα, διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά και μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την υποχώρηση.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής

Ο πόνος της καρδιακής προσβολής μπορεί να προκαλέσει μια πολύ έντονη, δυσάρεστη, συντριπτική πίεση ή αίσθηση συμπίεσης ή μπορεί να μοιάζει με πολύ άσχημη καούρα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου ή να αισθάνονται μόνο ήπιο πόνο στο στήθος- αυτό είναι πιο συχνό στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
– Εφίδρωση
– Ναυτία ή εμετό
– Δύσπνοια
– Βαρείς, αδύναμοι ώμοι ή χέρια
– Έντονο πόνο που μεταφέρεται στο χέρι, το σαγόνι, το λαιμό, την πλάτη και σε άλλα σημεία του σώματος
– Ζάλη
– ‘Εντονη αίσθηση άγχους ή επικείμενης καταστροφής

Τι πρέπει να κάνω;

Εάν κάποιος υποπτεύεται καρδιακή προσβολή, θα πρέπει να καλέσει αμέσως ασθενοφόρο.
Εάν διαπιστωθεί ότι η αιτία της κρίσης είναι μια φραγμένη στεφανιαία αρτηρία, ο καρδιολόγος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται αγγειοπλαστική για να ανοίξει με ένα μπαλόνι την αποφραγμένη ή σοβαρά στενωμένη στεφανιαία αρτηρία και ενδεχομένως να τοποθετήσει ένα στεντ.

νιωθω καψιμο στο μαστο

Άλλες αιτίες που σχετίζονται με την καρδιά

1. Στηθάγχη

Όταν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο από την αιμάτωση της στεφανιαίας αρτηρίας, ο επακόλουθος πόνος κάτω από το αριστερό μαστό ή στο κέντρο του θώρακα είναι γνωστός ως στηθάγχη.

Τα συναφή συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα δυσάρεστο αίσθημα στους ώμους, τα χέρια, τον αυχένα, το σαγόνι ή την πλάτη. Ο πόνος της στηθάγχης μπορεί επίσης να μοιάζει με δυσπεψία και το άτομο μπορεί επίσης να εμφανίσει εφίδρωση, ζάλη, ναυτία ή δύσπνοια.

Η στηθάγχη είναι πιθανό σύμπτωμα σοβαρής υποκείμενης καρδιακής νόσου, οπότε όποιος εμφανίζει συμπτώματα στηθάγχης θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

2. Περικαρδίτιδα

Η καρδιά περιβάλλεται και προστατεύεται από μια λεπτή, πολυεπίπεδη, γεμάτη υγρό μεμβράνη που ονομάζεται περικάρδιο. Μπορεί να φλεγμαίνει λόγω λοίμωξης ή μιας διαταραχής όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον εαυτό του.

Τα συμπτώματα της οξείας περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

– Οξύ, διαπεραστικό πόνο κάτω από τον αριστερό μαστό ή στο στήθος
– Πόνο στον έναν ή και στους δύο ώμους
– Πόνο που επιδεινώνεται όταν παίρνετε βαθιά ανάσα ή όταν ξαπλώνετε ανάσκελα
– Αίσθημα ζέστης, εφίδρωσης, πυρετού, ζαλάδας και δύσπνοιας

Τι πρέπει να κάνω;

Αν και η οξεία περικαρδίτιδα συνήθως δεν μπορεί να προληφθεί, η ταχεία αντιμετώπιση και η τήρηση ενός συνταγογραφούμενου θεραπευτικού προγράμματος θα μειώσει την πιθανότητα η οξεία περικαρδίτιδα να επανεμφανιστεί ή να μετατραπεί σε μακροχρόνια πάθηση.
Πεπτικά αίτια

Τα αίτια του πεπτικού συστήματος

Η Γαστρίτιδα

Γαστρίτιδα Η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου,  είναι γνωστή ως γαστρίτιδα. Δεν θα εμφανίσουν όλοι συμπτώματα, αλλά ένας οξύς, διαπεραστικός ή καυστικός πόνος κάτω από το αριστερό μαστό είναι μια πιθανή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρχει γαστρίτιδα.

Ο πόνος μπορεί επίσης να συνοδεύεται από καούρα, αίσθημα ναυτίας, εμετό και φούσκωμα.

Η Παγκρεατίτιδα

Η παγκρεατίτιδα είναι φλεγμονή του παγκρέατος. Η οξεία παγκρεατίτιδα έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

– Ξαφνικό, έντονο πόνο κάτω από το αριστερό στήθος και στο άνω κεντρικό τμήμα της κοιλιάς
– Ναυτία και εμετό
– Ταχυπαλμία
– Πυρετό.

Η χρόνια παγκρεατίτιδα, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, έχει συμπτώματα που περιλαμβάνουν

– Συχνά ή παρατεταμένα επεισόδια πόνου κάτω από το αριστερό στήθος που μπορεί να εξαπλωθεί στην πλάτη
– Ναυτία και εμετός
– Λιπαρά, χλωμά κόπρανα
– Διάρροια

Η Πλευρίτιδα

Οι πνεύμονες περιβάλλονται από μια πολυεπίπεδη μεμβράνη που ονομάζεται υπεζωκότας. Εάν ο υπεζωκότας που περιβάλλει τον αριστερό πνεύμονα φλεγμαίνεται λόγω λοίμωξης ή άλλης αιτίας, ο επακόλουθος πόνος θα αναπτυχθεί κάτω από τον αριστερό μαστό.

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της πλευρίτιδας είναι ένας οξύς πόνος στο στήθος όταν παίρνετε βαθιά ανάσα, αλλά μπορεί επίσης να συνοδεύεται από:

– Πόνο στον ώμο
– Ξηρό βήχα
– Δύσπνοια

Ο πόνος μπορεί να επιδεινώνεται όταν το άτομο περπατάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Συμπεράσματα για το “ΝΙΩΘΩ ΚΑΨΙΜΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ”

νιωθω καψιμο στο μαστο

Ο πόνος κάτω από το αριστερό μαστό είναι συχνά τρομακτικός όταν τον βιώνετε. Καθώς υπάρχουν πολλά όργανα σε αυτή την περιοχή του σώματος, όσο νωρίτερα μπορεί να διαγνωστεί η αιτία του πόνου, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι επιτυχής η θεραπεία και η ανάρρωση.

Η καρδιακή προσβολή δεν είναι η πιο συχνή αιτία για τον πόνο κάτω από το αριστερό μαστό, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ελέγχεται το σύμπτωμα, ειδικά αν υπάρχουν άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Πολλές αιτίες του πόνου κάτω από το αριστερό μαστό μπορούν να προληφθούν μέσω αλλαγών σε διάφορες καθημερινές επιλογές του τρόπου ζωής. Η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η μείωση ή η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η διατήρηση του βάρους και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν.

ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Καρδιολόγος

 

Πόνος Στην Ωμοπλάτη – Καρδιακές και Μη Αιτίες

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη μου;

Ο πόνος στην ωμοπλάτη είναι μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση, με αιτίες που κυμαίνονται από απλές καταπονήσεις έως σοβαρές καταστάσεις, όπως καρδιακές προσβολές.

Ο προσδιορισμός της αιτίας του πόνου στην ωμοπλάτη μπορεί να είναι δύσκολος. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη πρέπει να γνωρίζουν τους πιθανούς λόγους του πόνου και τις προφυλάξεις που πρέπει να λάβουν.

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο πόνος στην πλάτη αποτελεί συχνό σύμπτωμα!

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τον πόνο στην ωμοπλάτη. Οι ωμοπλάτες είναι τα τριγωνικά οστά στο πίσω μέρος των ώμων.
Δυστυχώς, ο πόνος στην ωμοπλάτη δεν είναι συχνά τόσο απλός όσο ο πόνος που σχετίζεται με τραυματισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στην ωμοπλάτη προκαλείται από πόνο από κάποιο κοντινό όργανο που βρίσκεται σε δυσχέρεια.Αιτίες και διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Αιτίες πόνου στην ωμοπλάτη

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει τι προκαλεί τον πόνο του.

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις;

Μερικά παραδείγματα αιτιών που μπορεί να είναι προφανείς σε ένα άτομο περιλαμβάνουν:

 • Τραύμα από χτύπημα, πτώση ή ατύχημα
 • Υπνος σε άβολη ή περίεργη θέση
 • Καταπόνηση από την ανύψωση ενός βαρέως αντικειμένου

Μερικές φορές, όμως, η αιτία του πόνου μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τον λεγόμενο μεταφερόμενο πόνο, ο οποίος εμφανίζεται στην ωμοπλάτη αλλά οφείλεται σε πρόβλημα σε άλλο σημείο του σώματος.

Ορισμένες πιθανές αιτίες αναφερόμενου πόνου στις ωμοπλάτες περιλαμβάνουν:

 • Πνευμονική νόσος
 • Καρκίνος του πνεύμονα
 • Καρδιακή προσβολή, ιδίως στις γυναίκες
 • Προβλήματα στην πλάτη
 • Ολίσθηση δίσκου στην πλάτη
 • Παθήσεις της χοληδόχου κύστης
 • Ηπατικά προβλήματα
 • Προβλήματα πεπτικού συστήματος

Ορισμένες αιτίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν πόνο στον ένα ώμο σε σχέση με τον άλλο. Για παράδειγμα, μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη. Η νόσος της χοληδόχου κύστης είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο στη δεξιά ωμοπλάτη.

Τα αίτια μπορεί να ενταχθούν σε διάφορες κατηγορίες.

Μυοσκελετικά αίτια

Είναι πολύ συνηθισμένο για ένα άτομο να αντιμετωπίζει ένα μυοσκελετικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο στην ωμοπλάτη. Η υπερβολική χρήση, τα τεντώματα, ο ακατάλληλος ύπνος και πολλές άλλες αιτίες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Αυτά τα προβλήματα συχνά σχετίζονται με πόνο στις μυϊκές ομάδες που περιβάλλουν τους ώμους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους μυς του βραχίονα.

Καρδιακές αιτίες

Η Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια

Μία από τις πιο σοβαρές αιτίες του πόνου στην ωμοπλάτη είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά. Οι καρδιολόγοι σημειώνουν ότι ο εντοπισμένος πόνος στον αριστερό ώμο μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής προσβολής, ιδίως στις γυναίκες.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνο στην ωμοπλάτη ο οποίος δεν μπορεί να εξηγηθεί από μυοσκελετικό πρόβλημα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια.

Άλλες καρδιακές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην ωμοπλάτη περιλαμβάνουν:
– Ρήξη της αορτής
– Μυοκαρδίτιδα

Πνευμονικά αίτια

Ορισμένες πνευμονικές παθήσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν αναφερόμενο πόνο στην ωμοπλάτη. Ορισμένα παραδείγματα πνευμονικών παθήσεων περιλαμβάνουν:
– καρκίνο που αναπτύσσεται στο πάνω μέρος των πνευμόνων
– θρόμβους που ταξιδεύουν από τα πόδια στους πνεύμονες
– κατάρρευση του πνεύμονα

Διάγνωση για τον πόνο στην πλάτη

Πόνος Στην Ωμοπλάτη

Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει ένα άτομο για να βρει τι προκαλεί τον πόνο στην ωμοπλάτη. Η συνήθης διάγνωση ξεκινά με μια εξέταση κατά την οποία ο γιατρός θα προσπαθήσει να βρει αν υπάρχει κάποιος απλός λόγος για τον πόνο.

Μόλις ο γιατρός αποκλείσει τις απλές αιτίες, μπορεί να πραγματοποιήσει ορισμένες διαφορετικές αξιολογήσεις.
Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Καρδιακές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ ή ΗΚΓ) ή δοκιμασία κόπωσης
– Εξετάσεις, όπως ενδοσκόπηση
– Αιματολογικές εξετάσεις που ελέγχουν την ηπατική λειτουργία
– Ακτινολογικές μελέτες του θώρακα και της πλάτης με μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία

Η Καρδιομεγαλία – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Θεραπεία του πόνου στην ωμοπλάτη

Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πραγματική αιτία του πόνου.

Για απλές περιπτώσεις υπερβολικής χρήσης, καταπόνησης ή κακού ύπνου, ένα άτομο μπορεί να είναι σε θέση να δοκιμάσει μια σειρά από θεραπείες στο σπίτι. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ξεκούραση
– Πάγο
– Φάρμακα ανακούφισης από τον πόνο, όπως η ιβουπροφαίνη
– Φαρμακευτικές αλοιφές
– Διατάσεις
– Μασάζ

Όταν υπάρχει υποκείμενη διαταραχή, η θεραπεία βασίζεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας. Για παράδειγμα, ο καρκίνος μπορεί να απαιτεί ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες. Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται φάρμακα που στοχεύουν στα καρδιακά προβλήματα.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό για έναν πόνο στην ωμοπλάτη;

Θα πρέπει να ζητείται άμεση ιατρική βοήθεια για ανεξήγητο πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη που συνοδεύεται από δύσπνοια ή πόνο στο στήθος.

Μπορεί να είναι λιγότερο εμφανής σε ένα άτομο που κοιμήθηκε άσχημα, αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν τον ύπνο στη μία πλευρά για πολύ καιρό ή την πρόσφατη αλλαγή στρώματος.

Τα άτομα που δεν μπορούν να εξηγήσουν έναν πόνο στην ωμοπλάτη τους θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους.
Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με οποιονδήποτε πόνο στην αριστερή ωμοπλάτη, καθώς θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, και θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση βοήθεια από καρδιολόγο.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να επιθυμεί να επισκεφθεί γιατρό σε περίπτωση πίεσης, καθώς ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να συστήσει πρόσθετη θεραπεία.

άμεση ιατρική βοήθεια

Τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης περιλαμβάνουν:

Πόνο στο στήθος
– Δύσπνοια
– Γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμός
– Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία
– Ζαλάδα
– Πόνο, πρήξιμο ή ερυθρότητα στα πόδια
– Βήχα με αίμα
– Πυρετό
– Προβλήματα όρασης
– Παράλυση στη μία πλευρά του σώματος
– Υπερβολική εφίδρωση
– Απώλεια συνείδησης

Πρόληψη των πόνων στην ωμοπλάτη

Ο πόνος στην ωμοπλάτη που μπορεί να προληφθεί σχετίζεται συνήθως με τραύμα και υπερβολική χρήση. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Αποφυγή πιθανών κινδύνων πτώσης
– Χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο
– Χαλαρή ένταξη σε οποιαδήποτε νέα ρουτίνα προπόνησης
– Αλλαγή θέσης ύπνου

Άλλα μέσα πρόληψης περιλαμβάνουν:
– Ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;
– Μέτρια άσκηση

Προοπτικές για τον πόνο στην ωμοπλάτη

Για τις απλές αιτίες, είναι πολύ πιθανό ένα άτομο να βιώσει πλήρη ανάρρωση με ελάχιστη ιατρική παρέμβαση. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστούν πιθανότατα μόνο λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες για να βιώσει το άτομο πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Όταν ο πόνος οφείλεται σε υποκείμενη αιτία, η διάρκεια της θεραπείας και ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλουν σημαντικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αιτία, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας για την αντιμετώπιση των υποκείμενων προβλημάτων.

Καρδιολόγος ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Cardiologue Athenes