Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η χοληστερίνη μύθοι και πραγματικότητα

χοληστερολη συμπτωματα

Υπάρχουν πολλές παραπληροφορήσεις γύρω από τη χοληστερόλη και τη δυσλιπιδαιµία

Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό των μεμβρανών των ζωικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Ωστόσο, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερίνη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

1. Είναι πάντα η χοληστερόλη κακή – ΜΥΘΟΣ!

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η χοληστερίνη είναι ζωτικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Εκτός από τον δομικό της ρόλο στις μεμβράνες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και χολικού οξέος.

Έτσι, αν και τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, χωρίς χοληστερόλη δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε.
Η χοληστερόλη μετακινείται στο σώμα μέσω των λιποπρωτεϊνών, οι οποίες είναι ουσίες που αποτελούνται από λίπος και πρωτεΐνες. Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται με δύο κύριους τρόπους.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Η LDL  μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες. Οι άνθρωποι μερικές φορές αποκαλούν την LDL “κακή” χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Η HDL αναφέρεται συχνά ως “καλή” χοληστερόλη, επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ. Μόλις φτάσει εκεί, η χοληστερόλη απομακρύνεται από το σώμα, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μπορώ να έχω υψηλή χοληστερόλη;

” Ναι, μπορείτε!”
Ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό βάρος, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι μη φυσιολογική. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη σας είναι οι τροφές που τρώτε, οι συνήθειες άσκησης, το αν καπνίζετε και πόσο αλκοόλ πίνετε.

Οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάποιοι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να μην έχουν υψηλή χοληστερόλη. Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα στοιχεία της κληρονομικότητας, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τα φάρμακα, την άσκηση, τον ύπνο και τη διατροφή.

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη, όπως η ηλικία σας και η κληρονομικότητα.

Top 10 Take-home Messages From the 2018 ACC/​AHA Cholesterol Guidelines

Οταν έχω υψηλή χοληστερόλη έχω συμπτώματα; ΜΥΘΟΣ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη δεν θα προκαλέσει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου και η συχνότητα του ελέγχου καθορίζονται από τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου”.

Τα μόνα “συμπτώματα” με τα οποία μπορεί να συνδεθεί η υψηλή χοληστερόλη θα ήταν τα όψιμα συμπτώματα, όταν η υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης ευθύνεται για βλάβες και αποφράξεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Είναι οι στόχοι της χοληστερόλης ίδιοι για όλους; ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα όχι! Το επιθυμητό επίπεδο χοληστερόλης βασίζεται στο αν έχετε ιστορικό ορισμένων ασθενειών και στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, ο οποίος βασίζεται σε πράγματα όπως η ηλικία και το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για όσους από εμάς δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, η χοληστερόλη LDL (η “κακή” χοληστερόλη) θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dl. Αλλά αν έχετε καρδιακή ή αγγειακή νόσο – ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης αρτηριακής αγγειακής νόσου – και ειδικά αν έχετε διαβήτη, ο στόχος της LDL χοληστερόλης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 70 mg/dl, αν όχι χαμηλότερος.

 Τι μπορώ να κάνω για να έχω φυσιολογικό επίπεδο χοληστερίνης;

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης σας (σπάνια η πρώτη λύση), μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, τρώγοντας τις σωστές τροφές, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ”.

Η διατροφή και η άσκηση είναι πάντα τα πρώτα βήματα και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά. Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και είναι ασφαλείς. Υπάρχουν από το 1987, με τις νεότερες στατίνες να σχετίζονται με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και λιγότερες παρενέργειες”.Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Οι νεότεροι ενέσιμοι αναστολείς PCSK-9 έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Είναι επίσης ασφαλείς και προκαλούν λίγες παρενέργειες.

Παίρνω στατίνες, οπότε μπορώ να τρώω ό,τι θέλω! ΜΥΘΟΣ!

Εάν τρώτε ό,τι θέλετε και καταναλώνετε θερμίδες υπερβολικά, θα πάρετε βάρος. Όταν παίρνετε υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς σας, μπορεί να αναπτύξετε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, η οποία είναι μια προδιαβητική κατάσταση”.

Οι στατίνες δεν είναι φάρμακα που μειώνουν το βάρος. Η δουλειά τους είναι να μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη και η δουλειά σας είναι να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό, που περιλαμβάνει και το τι τρώτε.

Είμαι κάτω των 40 ετών, οπότε δεν χρειάζεται να ελέγχω τη χοληστερόλη μου! ΜΥΘΟΣ!

Όσο περισσότερο τα αγγεία σας βρέχονται με αίμα που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή σας. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να γίνεται κατά την εφηβεία, ενώ αν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχεται νωρίτερα”.

Cholesterol Goals & Guidelines CME / ABIM MOC / CE

Dr Brown reviews current guideline recommendations for the management of cholesterolemia.

Συνοπτικά

Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να κάνουν ερωτήσεις και να ερευνούν πάντα τις ιατρικές τους ανάγκες. Όμως, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι υπάρχει αρκετό “λαντασμένο” υλικό στο διαδύκτιο, που είναι ψευδές και παραπλανητικό.
Αποκτήστε πρόσβαση σε αξιόπιστες ιστοσελίδες και πιστέψτε την επιστήμη που δημοσιεύεται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

 

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3,

Αθήνα 117 42

 

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όφελος Από Το Ελαιόλαδο Που Μπορεί Να Σας Εκπλήξει!

 

 

 

By |2022-01-27T17:09:08+02:00January 27th, 2022|Δίαιτα, Δυσλιπιδαιμία, Καρδιολογικά Άρθρα, Στεφανιαία νόσος|Comments Off on Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Η Δοκιμασία Κόπωσης : Είδη, Πώς Γίνεται, Πόσο διαρκεί, Κίνδυνοι και Αποτελέσματα

Γιατί χρειάζεστε μια δοκιμασία κοπώσεως;

Μια δοκιμασία κόπωσης μπορεί να δώσει μια ιδέα για το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων καρδιακών παθήσεων.

Δοκιμασία Κόπωσης

Βοηθά τον γιατρό σας να διαπιστώσει αν η καρδιά σας λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και σωστή ροή αίματος όταν ασκείστε.
Μπορεί να γίνει σε άτομα που αισθάνονται πόνους στο στήθος ή άλλα συμπτώματα στεφανιαίας νόσου.

Η δοκιμασία κόπωσης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στον προσδιορισμό της φυσικής σας κατάστασης, ειδικά αν ξεκινάτε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης. Αυτό επιτρέπει στον καρδιολόγο να μάθει ποιο επίπεδο άσκησης μπορείτε να αντέξετε με ασφάλεια.

Εάν είστε καπνιστής άνω των 40 ετών ή εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, θα πρέπει να μιλήσετε με τον καρδιολόγο σας για να δείτε εάν η δοκιμασία κόπωσης με άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς.

Υπάρχει κίνδυνος από τη διενέργεια δοκιμασίας κόπωσης;

Η δοκιμασία κόπωσης θεωρείται γενικά ασφαλής, ιδίως εφόσον γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου ιατρού.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι σπάνιοι κίνδυνοι, όπως:
– Πόνος στο στήθος
– Κατάρρευση
– Λιποθυμία
– Καρδιακή προσβολή
Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός

Ωστόσο, ο κίνδυνος να εμφανίσετε αυτές τις παραπάνω αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι χαμηλός, καθώς ο γιατρός σας θα σας εξετάσει εκ των προτέρων για τυχόν προβλήματα. Τα άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις επιπλοκές – όπως τα άτομα με προχωρημένη στεφανιαία νόσο – σπάνια καλούνται να κάνουν την εξέταση.

Πώς προετοιμάζεστε για μια δοκιμασία κόπωσης;

Πριν από τη δοκιμασία, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα σας ρωτήσει για το πλήρες ιατρικό σας ιστορικό. Σε αυτό το σημείο, ενημερώστε τον γιατρό σας για τα συμπτώματά σας, ιδίως για τυχόν πόνους στο στήθος ή δύσπνοια.
Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον γιατρό σας για τυχόν παθήσεις ή συμπτώματα που μπορεί να δυσχεραίνουν την άσκηση, όπως οι δύσκαμπτες αρθρώσεις από αρθρίτιδες.
Ο γιατρός θα σας δώσει πλήρεις οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας.

Τι γίνεται με τα φάρμακα και το φαγητό σας;

Ο γιατρός μπορεί να σας δώσει οδηγίες να αποφύγετε το φαγητό ή την κατανάλωση καφεϊνούχων ποτών για 3 ώρες πριν από την εξέταση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το κάπνισμα.

Θα διακόψετε τη λήψη φαρμάκων πριν από την εξέταση ΜΌΝΟ εάν σας το πει ο γιατρός σας.

Πώς να ντυθείτε για την εξέταση;

Την ημέρα της εξέτασης, φροντίστε να ντυθείτε με φαρδιά, άνετα ρούχα. Φροντίστε να φοράτε άνετα παπούτσια, όπως αθλητικά παπούτσια.

Πώς πραγματοποιείται η δοκιμασία κόπωσης;

Θα ξεκινήσετε περπατώντας αργά σε έναν διάδρομο. Η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου θα αυξάνονται καθώς συνεχίζεται η εξέταση.
Εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε δυσκολίες – ιδίως, πόνο στο στήθος, αδυναμία ή κόπωση – μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσει η δοκιμασία.

Όταν ο γιατρός είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά σας, θα μπορείτε να σταματήσετε την άσκηση.Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για λίγα λεπτά μετά. ταν ο γιατρός σας είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματά σας, θα μπορείτε να σταματήσετε την άσκηση.

Ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή σας θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται για λίγα λεπτά μετά.

Τι παρακολουθεί ο γιατρός κατά την εξέταση;

1- Καρδιακός ρυθμός
2- Αναπνοή
3-Αρτηριακή πίεση
4- Τις καταγραφές του ηλεκτροκαρδιογραφήματος
5- Πώς η άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα κόπωσης

Τα Είδη Δοκιμασιών

Η Δοκιμασία Κόπωσης σε τάπητα ( ή ποδήλατο) .

Το Τεστ Κοπώσεως με Θάλλιο (Σπινθηρογράφημα Καρδιάς).

Είναι το ίδιο με τη δοκιμασία κόπωσης σε τάπητα, αλλά θα λάβετε χρωστική ουσία ενδοφλεβίως. Αυτό επιτρέπει στον ιατρό σας να δει εικόνες της καρδιάς σας χρησιμοποιώντας μια ειδική κάμερα.

Το Δυναμικό Ηχοκαρδιογράφημα (Stress Echo)

Είναι μια εξειδικευμένη μέθοδος με τη χρήση ΤΡΙΠΛΕΞ καρδιάς ( ηχοκαρδιογράφημα ) και γίνεται με την άσκηση ή με τη χρήση ειδικού φαρμάκου

Περίληψη

  • Η δοκιμασία κοπώσεως μπορεί να δείξει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας και να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων καρδιακών παθήσεων.
  • Μπορεί επίσης να δώσει μια ιδέα για το πόση στρες μπορεί να αντέξει η καρδιά ενός ατόμου. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο όταν σχεδιάζεται, για παράδειγμα, μια καρδιοχειρουργική επέμβαση ή ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης.
  • Η εξέταση περιλαμβάνει συνήθως περπάτημα σε διάδρομο ενώ ο γιατρός σας παρακολουθεί την καρδιακή δραστηριότητα. Ωστόσο, τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ένα συγκεκριμένο φάρμακο για να παραχθεί παρόμοιο αποτέλεσμα.
  • Η δοκιμασία καταπόνησης μπορεί να δώσει μια ιδέα για την υγεία ενός ατόμου και να καθοδηγήσει τις συστάσεις σχετικά με την άσκηση και άλλες μορφές θεραπείας.

Dr ILHAM KAFFA

Καρδιολόγος

By |2022-01-14T10:01:45+02:00January 14th, 2022|Καρδιολογικά Άρθρα, Καρδιολογικές Εξετάσεις|Comments Off on Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως
Go to Top