Ιατρικές ειδήσεις και άρθρα που μπορείτε να εμπιστευτείτε από όλο τον κόσμο. Όλο το περιεχόμενο γράφεται και αναθεωρείται από ειδικευμένους εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας, ιατρικής και επιστήμης.
Το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή αν δεν είστε προσεκτικοί, ειδικά αν έχετε ήδη παράγοντες κινδύνου.
Ο συνδυασμός του φτυαρίσματος και του κρύου καιρού μπορεί να προκαλέσει σπασμό και συστολή των αρτηριών σας.
“Κατά τη διάρκεια της περιόδου του χιονιού έχουμε θύματα καρδιακής προσβολής που εκτέθηκαν στον κρύο καιρό ενώ έκαναν επίπονες δραστηριότητες όπως το φτυάρισμα του χιονιού,”
Ποιοι κινδυνεύουν;
Οι περισσότεροι είναι μεσήλικες που αγνοούν τους προϋπάρχοντες κινδύνους για καρδιακή προσβολή.
Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους ανθρώπους που είχαν προηγούμενα εμφράγματα ή που πάσχουν από οποιοδήποτε είδος καρδιακής ή αγγειακής νόσου, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη.
Αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο αποφράξεων στις αρτηρίες της καρδιάς και υποτιμούν απολύτως το πόσο επίπονο μπορεί να είναι το φτυάρισμα του χιονιού.
Ο Κίνδυνος Καρδιακής Προσβολής
Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι ακόμη υψηλότερος μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή αν έχουν πιεί αλκοόλ πριν από το φτυάρισμα.
Ορισμένα άτομα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το φτυάρισμα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, χειρουργική επέμβαση “bypass“, σε στεφανιαία αγγειοπλαστική και όσοι έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου.
Τα τυπικά συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν σφίξιμο ή πίεση στο στήθος, αίσθημα δυσπεψίας, δυσφορία στο λαιμό ή στο σαγόνι, ζάλη, δύσπνοια, μυρμήγκιασμα, πόνο ή δυσφορία στα χέρια, κρύο ιδρώτα ή ναυτία. Οι γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή με τους άνδρες, αλλά οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή σε σχέση με τους άνδρες.
Τι Πρέπει να Κάνω;
Εδώ παρατίθενται ορισμένες συμβουλές ασφαλείας για ασφαλέστερο φτυάρισμα:
1- Ντυθείτε ζεστά. Φροντίστε να φοράτε καπέλο, γάντια και μπότες χιονιού. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας για να περιορίσετε τον κρύο αέρα που εισπνέετε.
2- Μην φτυαρίζετε μεγάλες εκτάσεις ταυτόχρονα. Καθαρίστε μικρά τμήματα, ένα κάθε φορά, και κάντε τακτικά διαλείμματα.
3- Σπρώξτε το χιόνι με γρήγορες, σύντομες κινήσεις αντί να το σηκώνετε. Εάν το χιόνι είναι βαθύ, καθαρίστε το σε στρώσεις για να αποφύγετε την κόπωση.
4- Η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι να αναθέσετε τη δουλειά σε μια υπηρεσία εκχιονισμού ή σε ένα παιδί της γειτονιάς.
Η σωστή δίαιτα για την καρδιά δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια. Αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα αυτή περιορίζει επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνει:
Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη στην καρδιακή διατροφή.
Η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η μεσογειακή δίαιτα και η χορτοφαγική δίαιτα έχουν τα περισσότερα στοιχεία για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς:
Φρούτα και λαχανικά
Οι διάφοροι τύποι αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικώ.
Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνουν καλό στην καρδιά.
Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:
– Τον σολομό
– Το σκουμπρί
– Τη ρέγκα
– Τις σαρδέλες
– Τον τόνος – λευκό τόνο
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει τα παιδιά και τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο μάρλιν. Αυτό οφείλεται στην πιθανή μόλυνση από υδράργυρο.
Ολόκληρα δημητριακά
Ο περιορισμός των ραφιναρισμένων δημητριακών και η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως αντί αυτών συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες ευεργετικές φυτικές ίνες από ό,τι τα ραφιναρισμένα δημητριακά. Οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια
Οι καλύτερες δίαιτες για την καλή υγεία περιλαμβάνουν 2-3 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια καθημερινά.
Ωστόσο, αν και είναι θρεπτικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης υψηλών θερμίδων. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο θα πρέπει να τους καταναλώνει σύμφωνα με την επιθυμητή πρόσληψη θερμίδων.
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά
Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά επιλέγοντας αποβουτυρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
Γεγονότα σχετικά με την σωστή δίαιτα για την καρδιά
Η σωστή δίαιτα για την καρδιά στοχεύει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν υγιεινές, αντιφλεγμονώδεις τροφές.
Οι βασικές αρχές αυτής της δίαιτας είναι οι εξής:
– Να τρώτε υγιεινές τροφές και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. – Να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων. – Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας. – Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά. – Τρώτε μερικές μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. – Συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο. – Προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια. – Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και πρόσθετης ζάχαρης.
Συμβουλή για την τήρηση της σωστής δίαιτας για την καρδιά
Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών είναι πρόκληση στην αρχή.
Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε σταδιακές αλλαγές, ίσως δύο ανά εβδομάδα, και να επιμείνετε σε αυτές. Αυτό είναι προτιμότερο από το να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα και στη συνέχεια να τα παρατήσετε γρήγορα.
Μια άλλη συμβουλή είναι να προσθέτετε βότανα και μπαχαρικά (αντί για αλάτι ή σάλτσες) στα γεύματα για να ενισχύσετε τη γεύση τους.
Οι καλύτερες επιλογές στα εστιατόρια
Οι καλές επιλογές για να φάτε σε εστιατόρια περιλαμβάνουν: – Πουλερικά χωρίς πέτσα – Ψάρια (ιδίως λιπαρά ψάρια) – Χορτοφαγικές επιλογές που παραλείπουν τις σάλτσες τυριών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – Πιάτα με βάση τα όσπρια, που σερβίρονται με καστανό ρύζι – Σαλάτες με αβοκάντο, ελιές ή σάλτσες με ελαιόλαδο
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν τρώνε έξω.
Συμβουλές τρόπου ζωής για μια υγιή καρδιά
– Τακτική άσκηση
– Αποφυγή των μεγάλων περιόδων καθισιού
– Διακοπή του καπνίσματος
– Ανακούφιση από το άγχος μέσω δραστηριοτήτων όπως η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα
– Προγραμματισμός των αγορών από το παντοπωλείο και τα σουπερμαρκετ.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές βασικές τροφές που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δίαιτα για την καρδιά.
Ενώ ακολουθεί κανείς αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να εστιάζει σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
Τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να σχεδιάζουν τη διατροφή τους και να προσέχουν τις επιλογές τους όταν τρώνε έξω.
Η καθημερινή άσκηση είναι επίσης ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.
Ο όρος ” φαστ φουντ ” αναφέρεται γενικά σε τρόφιμα που οι άνθρωποι καταναλώνουν γρήγορα, είτε εντός είτε εκτός του χώρου τους. Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τις διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση και την υπερκατανάλωση γρήγορου φαγητού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Πολλά καταστήματα φαστ φουντ αναγράφουν πλέον τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει κάθε είδος. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξέτασης του κατά πόσον είναι υγιεινό ή όχι.
Έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις;
Το φαστ φουντ είναι συνήθως φτωχό από άποψη διατροφής. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, το γρήγορο φαγητό τείνει να περιέχει διάφορες ουσίες που είναι γενικά ανθυγιεινές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και πολλά επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Επίσης, στερείται ορισμένων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.
Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις και ένα άτομο μπορεί να κάνει μια ενημερωμένη επιλογή ερευνώντας το διατροφικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ειδών φαστ φουντ. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν αυτές τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των περισσότερων μεγάλων εστιατορίων.
Τούτου λεχθέντος, ακόμη και τα πιο υγιεινά είδη γρήγορου φαγητού έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.
Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις
Το φαστ φουντ είναι συνήθως πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις όταν ένα άτομο τρώει fast food.
Αύξηση του σακχάρου στο αίμα
Το γρήγορο φαγητό διασπάται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω των εξευγενισμένων υδατανθράκων και της προστιθέμενης ζάχαρης. Με τη σειρά του, αυτό προκαλεί μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι. Η ινσουλίνη προάγει την περαιτέρω πείνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το γεύμα.
Αρτηριακή πίεση
Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλατιού θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την καλή λειτουργία των αγγείων και να προκαλέσει αρτηριακή υπέρταση. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται επίσης με κατακράτηση υγρών.
Αυξημένη φλεγμονή
Το φαστ φουντ συνήθως δεν περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εάν ένα άτομο τρώει συχνά fast food, μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.
Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις
Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ατόμου.
Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα fast food έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα συστατικά και θερμίδες. Είναι επίσης γενικά χαμηλά σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.
Το πεπτικό σύστημα
Πολλά γεύματα fast food είναι εξαιρετικά χαμηλά σε φυτικές ίνες. Οι γιατροί συσχετίζουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με υψηλότερο κίνδυνο για πεπτικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωματική νόσος, καθώς και με μειώσεις των υγιών βακτηρίων του εντέρου.
Ανοσία και φλεγμονή
Η δυτική διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη φλεγμονή, χαμηλότερο έλεγχο των λοιμώξεων, υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και υψηλότερο κίνδυνο αλλεργικών και αυτοφλεγμονωδών ασθενειών.
Μνήμη και μάθηση
Μια δημοσίευση του 2020 υποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, που είναι χαρακτηριστικό του γρήγορου φαγητού, και χαμηλότερης ικανότητας για μνήμη και μάθηση. Αυτού του είδους η διατροφή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.
Αλλεργίες
Σε μια ανασκόπηση του 2018, διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης fast food και της αύξησης του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος.
Η FDA υποδεικνύει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι συχνά αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια.
Παχυσαρκία
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι το τυπικό γρήγορο φαγητό περιέχει πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων. Εάν ένα άτομο τρώει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κάθε μέρα, παίρνει βάρος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
Εκπαίδευση
Μια άλλη συνέπεια της τακτικής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού από τους νεότερους ανθρώπους είναι η ακούσια έλλειψη κατανόησης των βασικών αρχών προετοιμασίας γευμάτων, μαγειρέματος και υγιεινής διατροφής.
Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Η κατανάλωση πολλών fast food θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να το κάνει πιο επιρρεπές στην κατάθλιψη και το άγχος.
Περίληψη
Το γρήγορο φαγητό τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, θερμίδες και επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Πληθώρα καλά διεξαγόμενων ερευνών έχει αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών τροφίμων.
Βραχυπρόθεσμα, το γρήγορο φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο δεν τρώει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μακροπρόθεσμα, μια διατροφή πλούσια σε fast food μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πέψη, την ανοσία, τη φλεγμονή, την υγεία της καρδιάς, την παχυσαρκία και άλλα.
Ωστόσο, δεν είναι όλα τα fast food κακά. Ορισμένα είδη μενού μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες από άλλα, ενώ ορισμένα καταστήματα γρήγορου φαγητού μπορεί να εστιάζουν στην παροχή πιο υγιεινών επιλογών.
Για να διατηρήσει κάποιος την υγεία του, θα πρέπει να προσπαθήσει να εντοπίσει τα είδη fast food που περιέχουν λιγότερο αλάτι, λίπος, ζάχαρη και συνολικούς υδατάνθρακες και γενικά να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα fast food που καταναλώνει.