Η Παρατεταμένη Παρακολούθηση Τηλεόρασης και η Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση

Η Παρατεταμένη Παρακολούθηση Τηλεόρασης και η Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση

Silhouetted person with headphones watching large tv screen Νέα Kaffailham.gr – Έρευνα ανακαλύπτει σχέση μεταξύ της παρατεταμένης παρακολούθησης τηλεόρασης και του υψηλότερου κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος.

  • Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης και του κινδύνου δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος.
  • Διαπίστωσαν ότι η παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με 35% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής  από την παρακολούθηση τηλεόρασης για μικρότερες περιόδους.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δεν αποδεικνύουν την αιτιότητα και ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση

Η στένωση των αρτηριών και δυνητικά θανατηφόρων θρόμβων αίματος στις φλέβες που ονομάζονται Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (DVT) σχετίζονται και μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του καπνίσματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρατεταμένη καθιστική συμπεριφορά ή η σωματική αδράνεια συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών παθήσεων όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης αποτελεί σημαντικό μέρος του καθιστικού ελεύθερου χρόνου. Η έρευνα δείχνει μια σχέση μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και της καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, οι μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και της εμφάνισης Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση ποικίλλουν — ορισμένες υποστηρίζουν τη συσχέτιση, ενώ άλλες  όχι.

Μελέτες για την Εν τω Βάθει Φλεβοθρόμβωση

Μια ανάλυση διαφορετικών μελετών που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ παρακολούθησης τηλεόρασης και την Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές και το κοινό να κατανοήσουν καλύτερα τους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από τη Φινλανδία, την Γκάνα και το Ηνωμένο Βασίλειο διεξήγαγαν μια μετα-ανάλυση τριών μελετών που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του  χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης  και την Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση.

Διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης.

Ιατρικά Νέα – https://kaffailham.gr/ιατρικά-νέα . «Αν θέλετε να παρακολουθείτε υπερβολικά την τηλεόραση, κάντε διαλείμματα ενδιάμεσα. Σταθείτε και τεντώστε κάθε 30 λεπτά.”

“Για άτομα των οποίων οι δουλειές περιλαμβάνουν να κάθονται πολλές ώρες, κάντε τακτικά διαλείμματα ενδιάμεσα. θα χρειαστεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας, καθώς υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι υψηλότεροι όγκοι μέτριας και έντονης δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν ή ακόμα και να εξαλείψουν τους κινδύνους που συνδέονται με την καθιστική συμπεριφορά.» Dr Ilham Kaffa

Όλοι όσοι συμμετείχαν στις μελέτες αξιολογήθηκαν για τους χρόνους παρακολούθησης τηλεόρασης μέσω ερωτηματολογίων που απάντησαν μόνοι τους και περιελάμβαναν επίσης πληροφορίες σχετικά με καθιερωμένους παράγοντες κινδύνου ΦΘΕ, όπως:

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση για περισσότερες από 4 ώρες την ημέρα είχαν 35% υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης από εκείνους που παρακολουθούσαν τηλεόραση για λιγότερο από 2,5 ώρες την ημέρα.

Αναφέρουν επίσης ότι τα αποτελέσματά τους είναι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τον ΔΜΣ και τη φυσική δραστηριότητα.

Για να εξηγήσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές γράφουν ότι καθώς η παρακολούθηση τηλεόρασης περιλαμβάνει ακινησία, μπορεί να αυξήσουν τους παράγοντες κινδύνου για ΦΘΕ :

  • Σωματικό βάρος, υπέρταση και δυσλιπιδαιμία Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα
  • Συστημική φλεγμονή
  • Συσσώρευση αιμοπεταλίων
  • Φλεβική στάση, η οποία συμβαίνει όταν η παρατεταμένη καθιστική θέση εμποδίζει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά από τα κάτω άκρα

Σημειώνουν επίσης ότι η κατανάλωση σνακ με μη υγιεινά τρόφιμα ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση μπορεί επίσης να έχει συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο για Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση , αν και δεν αξιολόγησαν τη διατροφή στη μελέτη τους.