Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

χοληστερολη συμπτωματα

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η χοληστερίνη μύθοι και πραγματικότητα

χοληστερολη συμπτωματα

Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση γύρω από τη χοληστερόλη και τη δυσλιπιδαιµία

Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό των μεμβρανών των ζωικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Ωστόσο, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερίνη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

1. Είναι πάντα η χοληστερόλη κακή – ΜΥΘΟΣ!

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η χοληστερίνη είναι ζωτικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Εκτός από τον δομικό της ρόλο στις μεμβράνες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και χολικού οξέος.

Έτσι, αν και τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, χωρίς χοληστερόλη δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε.
Η χοληστερόλη μετακινείται στο σώμα μέσω των λιποπρωτεϊνών, οι οποίες είναι ουσίες που αποτελούνται από λίπος και πρωτεΐνες.

Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται με δύο κύριους τρόπους.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Η LDL  μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες. Οι άνθρωποι μερικές φορές αποκαλούν την LDL “κακή” χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Η HDL αναφέρεται συχνά ως “καλή” χοληστερόλη, επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ. Μόλις φτάσει εκεί, η χοληστερόλη απομακρύνεται από το σώμα, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μπορώ να έχω υψηλή χοληστερόλη;

” Ναι, μπορείτε!”
Ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό βάρος, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι μη φυσιολογική. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη σας είναι οι τροφές που τρώτε, οι συνήθειες άσκησης, το αν καπνίζετε και πόσο αλκοόλ πίνετε.

Οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάποιοι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να μην έχουν υψηλή χοληστερόλη. Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα στοιχεία της κληρονομικότητας, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τα φάρμακα, την άσκηση, τον ύπνο και τη διατροφή.

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη, όπως η ηλικία σας και η κληρονομικότητα.

Top 10 Take-home Messages From the 2018 ACC/​AHA Cholesterol Guidelines

Όταν έχω υψηλή χοληστερόλη έχω συμπτώματα; ΜΥΘΟΣ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη δεν θα προκαλέσει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου και η συχνότητα του ελέγχου καθορίζονται από τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου”.

Τα μόνα “συμπτώματα” με τα οποία μπορεί να συνδεθεί η υψηλή χοληστερόλη θα ήταν τα όψιμα συμπτώματα, όταν η υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης ευθύνεται για βλάβες και αποφράξεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Είναι οι στόχοι της χοληστερόλης ίδιοι για όλους; ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα όχι! Το επιθυμητό επίπεδο χοληστερόλης βασίζεται στο αν έχετε ιστορικό ορισμένων ασθενειών και στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, ο οποίος βασίζεται σε πράγματα όπως η ηλικία και το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για όσους από εμάς δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, η χοληστερόλη LDL (η “κακή” χοληστερόλη) θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dl. Αλλά αν έχετε καρδιακή ή αγγειακή νόσο – ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης αρτηριακής αγγειακής νόσου – και ειδικά αν έχετε διαβήτη, ο στόχος της LDL χοληστερόλης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 70 mg/dl, αν όχι χαμηλότερος.

 Τι μπορώ να κάνω για να έχω φυσιολογικό επίπεδο χοληστερίνης;

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης σας (σπάνια η πρώτη λύση), μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, τρώγοντας τις σωστές τροφές, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ”.

Η διατροφή και η άσκηση είναι πάντα τα πρώτα βήματα και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά. Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και είναι ασφαλείς. Υπάρχουν από το 1987, με τις νεότερες στατίνες να σχετίζονται με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και λιγότερες παρενέργειες”.Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Οι νεότεροι ενέσιμοι αναστολείς PCSK-9 έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Είναι επίσης ασφαλείς και προκαλούν λίγες παρενέργειες.

Παίρνω στατίνες, οπότε μπορώ να τρώω ό,τι θέλω! ΜΥΘΟΣ!

Εάν τρώτε ό,τι θέλετε και καταναλώνετε θερμίδες υπερβολικά, θα πάρετε βάρος. Όταν παίρνετε υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς σας, μπορεί να αναπτύξετε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, η οποία είναι μια προδιαβητική κατάσταση”.

Οι στατίνες δεν είναι φάρμακα που μειώνουν το βάρος. Η δουλειά τους είναι να μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη και η δουλειά σας είναι να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό, που περιλαμβάνει και το τι τρώτε.

Είμαι κάτω των 40 ετών, οπότε δεν χρειάζεται να ελέγχω τη χοληστερόλη μου! ΜΥΘΟΣ!

Όσο περισσότερο τα αγγεία σας βρέχονται με αίμα που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή σας. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να γίνεται κατά την εφηβεία, ενώ αν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχεται νωρίτερα”.

Cholesterol Goals & Guidelines CME / ABIM MOC / CE

Dr Brown reviews current guideline recommendations for the management of cholesterolemia.

Συνοπτικά

Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να κάνουν ερωτήσεις και να ερευνούν πάντα τις ιατρικές τους ανάγκες. Όμως, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι υπάρχει αρκετό “λανθασμένο” υλικό στο διαδύκτιο, που είναι ψευδές και παραπλανητικό.
Αποκτήστε πρόσβαση σε αξιόπιστες ιστοσελίδες και πιστέψτε τα επιστημονικά κείμενα που δημοσιεύεονται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3,

Αθήνα 117 42

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όφελος Από Το Ελαιόλαδο Που Μπορεί Να Σας Εκπλήξει!

 

Δυσλιπιδαιμία- ΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ στην Καρδιολογία

Δυσλιπιδαιμία

Ελεγχος Δυσλιπιδαιμίας

Δυσλιπιδαιμία- Η σύγχρονη εκτίμηση του λιπιδαιμικού προφίλ.

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέραμε ότι ο προληπτικός καρδιολογικός έλεγχος του καθενός μας πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός από μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, και λιπιδαιμικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει μέτρηση της ολικής χοληστερίνης, των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (low-density lipoproteins, LDL ή αλλιώς «κακή χοληστερίνη»), των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (high-density lipoproteins, HDL ή αλλιώς «καλή χοληστερίνη») και των τριγλυκεριδίων.
Τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (European Society of Cardiology) εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο της δυσλιπιδαιμίας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μεγάλων κλινικών μελετών και οι οποίες ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε και εφαρμόζαμε μέχρι τότε. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον κατώτερα όρια χοληστερίνης γενικευμένα για όλους, αλλά πλέον τόσο τα όρια όσο και οι στόχοι χοληστερίνης εξατομικεύονται για τον καθένα από εμάς. Είναι γεγονός ότι τόσο τα όρια, όσο και οι στόχοι έχουν γίνει πιο αυστηρά για όλες τις κατηγορίες ασθενών, και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων είναι πλέον πιο σύνθετη από ποτέ (πλέον χρειάζεται ειδικός καρδιολόγος ή παθολόγος για αυτό), ωστόσο αυτό γίνεται με γνώμονα την καλύτερη πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, με ευμενέστερα μακροχρόνια αποτελέσματα.
Δυσλιπιδαιμία
Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία – Πώς γίνεται λοιπόν η σύγχρονη εκτίμηση του λιπιδαιμικού προφίλ;

Αρχικά ο γιατρός κατατάσσει τον ασθενή σε μια ομάδα καρδιαγγειακού κινδύνου, με βάση πολλαπλές παραμέτρους όπως η χώρα διαβίωσης (Ελλάδα), η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και η τιμή της ολικής χοληστερίνης.
Στη συνέχεια, και ανάλογα με την ανωτέρω ταξινόμηση, τίθενται στόχοι σχετικά με το ανώτερο όριο της LDL που ισχύει για το συγκεκριμένο ασθενή, και ακολούθως χαράσσεται πορεία επίτευξης αυτού του ορίου, είτε με διαιτητική είτε με φαρμακευτική αγωγή. Συνεπώς γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα παλαιά όρια του λιπιδαιμικού ελέγχου (ολική χοληστερίνη <200 mg/dl, ή LDL<160 mg/dl) δεν ισχύουν, όπως και δεν μπορεί να γίνει «μαζική» ιατρική πρόληψης της δυσλιπιδαιμίας.
Τοιουτοτρόπως δεν είναι πλέον εύκολο για τον ασθενή να χαράξει πορεία και στόχους και να λάβει σημαντικές αποφάσεις που αφορούν στη χοληστερίνη του αυτενεργώντας, χωρίς δηλαδή τη βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικού ιατρού. Αρκεί δειγματοληπτικά να αναφέρουμε ότι, με βάση τις νέες οδηγίες, για έναν σαραντάρη, καθ’ όλα υγιή άνθρωπο χωρίς κανένα ιστορικό υγείας ή παράγοντες κινδύνου, το ανώτατο όριο της LDL είναι πλέον 116 mg/dl.
Επίσης είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια ρύθμισης του λιπιδαιμικού προφίλ με φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται διαρκής ιατρική παρακολούθηση (σε εξωτερική βέβαια βάση και όχι σε νοσοκομείο), προκειμένου να αποφευχθούν οι (σχετικά σπάνιες) ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιλιπιδαιμικών φαρμάκων στο ήπαρ και το μυϊκό σύστημα.
Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι ορισμένοι ασθενείς ανήκουν σε ειδική ταξινόμηση (αυτοί π.χ. με ιστορικό στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή περιφερικής αρτηριοπάθειας, με νεφρική νόσο, με σακχαρώδη διαβήτη, με οικογενή δυσλπιδαιμία), και γι’ αυτούς ισχύουν ακόμα αυστηρότεροι στόχοι λιπιδαιμικού προφίλ.

Δυσλιπιδαιμία Συμπερασματικά

ο λιπιδαιμικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, και να γίνεται εξατομικευμένα, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του θεράποντος καρδιολόγου ή παθολόγου. Είναι καλό να μην αμελούμε την πρόληψη και τη ρύθμιση της χοληστερίνης μας, προκειμένου να αποφύγουμε ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάματα, τόσο τα οξέα (όπως π.χ. τα εμφράγματα ή τα εγκεφαλικά επεισόδια), όσο και τις σταδιακές φθορές στα αγγεία σημαντικών μας οργάνων (νεφρικές, οφθαλμικές, εγκεφαλικές και καρωτίδες αρτηρίες), εξασφαλίζοντας έτσι όχι μόνο μακροημέρευση, αλλά και ποιότητα ζωής.

References:

ACHIEVEMENT OF NEW EUROPEAN DYSLIPIDEMIA-GUIDELINE LOW-DENSITY LIPOPROTEIN CHOLESTEROL TREATMENT GOALS AFTER ACUTE CORONARY SYNDROME: INSIGHTS FROM ODYSSEY OUTCOMES

New Directions in Managing Dyslipidemia

Dyslipidemia: How Low Should We Go? A Review of Current Lipid Guidelines