Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

χοληστερολη συμπτωματα

Η Χοληστερίνη Μύθοι – Χοληστερόλη και Συμπτώματα

Η χοληστερίνη μύθοι και πραγματικότητα

χοληστερολη συμπτωματα

Υπάρχει πολύ παραπληροφόρηση γύρω από τη χοληστερόλη και τη δυσλιπιδαιµία

Η χοληστερίνη είναι βασικό συστατικό των μεμβρανών των ζωικών κυττάρων και είναι απαραίτητη για τη ζωή.
Ωστόσο, όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερίνη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται σε πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως είναι το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

1. Είναι πάντα η χοληστερόλη κακή – ΜΥΘΟΣ!

Όπως αναφέρθηκε στην εισαγωγή, η χοληστερίνη είναι ζωτικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Εκτός από τον δομικό της ρόλο στις μεμβράνες, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D και χολικού οξέος.

Έτσι, αν και τα υψηλά επίπεδα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για ασθένειες, χωρίς χοληστερόλη δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε.
Η χοληστερόλη μετακινείται στο σώμα μέσω των λιποπρωτεϊνών, οι οποίες είναι ουσίες που αποτελούνται από λίπος και πρωτεΐνες.

Η μεταφορά αυτή πραγματοποιείται με δύο κύριους τρόπους.

Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL)

Η LDL  μεταφέρει τη χοληστερόλη από το ήπαρ στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται σε διάφορες διαδικασίες. Οι άνθρωποι μερικές φορές αποκαλούν την LDL “κακή” χοληστερόλη, επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Η HDL αναφέρεται συχνά ως “καλή” χοληστερόλη, επειδή μεταφέρει τη χοληστερόλη πίσω στο ήπαρ. Μόλις φτάσει εκεί, η χοληστερόλη απομακρύνεται από το σώμα, μειώνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Με φυσιολογικό σωματικό βάρος, μπορώ να έχω υψηλή χοληστερόλη;

” Ναι, μπορείτε!”
Ακόμη και αν έχετε φυσιολογικό βάρος, η χοληστερόλη σας μπορεί να είναι μη φυσιολογική. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη χοληστερόλη σας είναι οι τροφές που τρώτε, οι συνήθειες άσκησης, το αν καπνίζετε και πόσο αλκοόλ πίνετε.

Οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος μπορεί να έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ενώ κάποιοι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι μπορεί να μην έχουν υψηλή χοληστερόλη. Τα επίπεδα χοληστερόλης επηρεάζονται από τα στοιχεία της κληρονομικότητας, τη λειτουργία του θυρεοειδούς, τα φάρμακα, την άσκηση, τον ύπνο και τη διατροφή.

Υπάρχουν επίσης παράγοντες που δεν μπορείτε να τροποποιήσετε και οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην υψηλή χοληστερόλη, όπως η ηλικία σας και η κληρονομικότητα.

Top 10 Take-home Messages From the 2018 ACC/​AHA Cholesterol Guidelines

Όταν έχω υψηλή χοληστερόλη έχω συμπτώματα; ΜΥΘΟΣ!

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη δεν θα προκαλέσει συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται να κάνετε περιοδικές εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης. Η ηλικία έναρξης του ελέγχου και η συχνότητα του ελέγχου καθορίζονται από τους ατομικούς σας παράγοντες κινδύνου”.

Τα μόνα “συμπτώματα” με τα οποία μπορεί να συνδεθεί η υψηλή χοληστερόλη θα ήταν τα όψιμα συμπτώματα, όταν η υπερβολική συσσώρευση χοληστερόλης ευθύνεται για βλάβες και αποφράξεις στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί πόνο στο στήθος (στηθάγχη), καρδιακή προσβολή ή ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Είναι οι στόχοι της χοληστερόλης ίδιοι για όλους; ΜΥΘΟΣ!

Σίγουρα όχι! Το επιθυμητό επίπεδο χοληστερόλης βασίζεται στο αν έχετε ιστορικό ορισμένων ασθενειών και στον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των προβλημάτων, ο οποίος βασίζεται σε πράγματα όπως η ηλικία και το αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για όσους από εμάς δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα, η χοληστερόλη LDL (η “κακή” χοληστερόλη) θα πρέπει να είναι μικρότερη από 100 mg/dl. Αλλά αν έχετε καρδιακή ή αγγειακή νόσο – ιστορικό καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλης αρτηριακής αγγειακής νόσου – και ειδικά αν έχετε διαβήτη, ο στόχος της LDL χοληστερόλης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 70 mg/dl, αν όχι χαμηλότερος.

 Τι μπορώ να κάνω για να έχω φυσιολογικό επίπεδο χοληστερίνης;

Εκτός από τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης σας (σπάνια η πρώτη λύση), μπορείτε επίσης να βελτιώσετε τη χοληστερόλη σας διατηρώντας ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, τρώγοντας τις σωστές τροφές, κάνοντας γυμναστική, αποφεύγοντας το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ”.

Η διατροφή και η άσκηση είναι πάντα τα πρώτα βήματα και παραμένουν εξαιρετικά σημαντικά. Οι στατίνες είναι πολύ αποτελεσματικές στη μείωση της χοληστερόλης και είναι ασφαλείς. Υπάρχουν από το 1987, με τις νεότερες στατίνες να σχετίζονται με βελτιωμένη αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και λιγότερες παρενέργειες”.Η Δοκιμασία Κόπωσης – Τεστ Κοπώσεως

Οι νεότεροι ενέσιμοι αναστολείς PCSK-9 έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τη χοληστερόλη σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Είναι επίσης ασφαλείς και προκαλούν λίγες παρενέργειες.

Παίρνω στατίνες, οπότε μπορώ να τρώω ό,τι θέλω! ΜΥΘΟΣ!

Εάν τρώτε ό,τι θέλετε και καταναλώνετε θερμίδες υπερβολικά, θα πάρετε βάρος. Όταν παίρνετε υπερβολικό βάρος, ειδικά γύρω από την περιοχή της κοιλιάς σας, μπορεί να αναπτύξετε μια κατάσταση που ονομάζεται μεταβολικό σύνδρομο, η οποία είναι μια προδιαβητική κατάσταση”.

Οι στατίνες δεν είναι φάρμακα που μειώνουν το βάρος. Η δουλειά τους είναι να μειώνουν την “κακή” LDL χοληστερόλη και η δουλειά σας είναι να φέρεστε στο σώμα σας με σεβασμό, που περιλαμβάνει και το τι τρώτε.

Είμαι κάτω των 40 ετών, οπότε δεν χρειάζεται να ελέγχω τη χοληστερόλη μου! ΜΥΘΟΣ!

Όσο περισσότερο τα αγγεία σας βρέχονται με αίμα που περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή σας. Οι συστάσεις αναφέρουν ότι ο πρώτος έλεγχος της χοληστερόλης πρέπει να γίνεται κατά την εφηβεία, ενώ αν έχετε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να ελέγχεται νωρίτερα”.

Cholesterol Goals & Guidelines CME / ABIM MOC / CE

Dr Brown reviews current guideline recommendations for the management of cholesterolemia.

Συνοπτικά

Ενθαρρύνω τους ασθενείς μου να κάνουν ερωτήσεις και να ερευνούν πάντα τις ιατρικές τους ανάγκες. Όμως, σας παρακαλούμε να γνωρίζετε ότι υπάρχει αρκετό “λανθασμένο” υλικό στο διαδύκτιο, που είναι ψευδές και παραπλανητικό.
Αποκτήστε πρόσβαση σε αξιόπιστες ιστοσελίδες και πιστέψτε τα επιστημονικά κείμενα που δημοσιεύεονται από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων.

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΦΦΑ ΙΛΧΑΜ

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3,

Αθήνα 117 42

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Όφελος Από Το Ελαιόλαδο Που Μπορεί Να Σας Εκπλήξει!

 

Ποια είναι η Σωστή Δίαιτα για την Καρδιά;

καρδιολογος αθηνα

Ποια είναι η σωστή δίαιτα για την καρδιά;

Η σωστή δίαιτα για την καρδιά δίνει έμφαση σε τρόφιμα όπως τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά ψάρια. Αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς. Η δίαιτα αυτή περιορίζει επίσης τα επεξεργασμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Σωστή δίαιτα για την καρδιά

Τρόφιμα που πρέπει να περιλαμβάνει:

Περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και υγιεινά λίπη στην καρδιακή διατροφή.
Η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η μεσογειακή δίαιτα και η χορτοφαγική δίαιτα έχουν τα περισσότερα στοιχεία για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς:

Φρούτα και λαχανικά

Οι διάφοροι τύποι αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς.
Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν επίσης καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία της καρδιάς.
Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στην κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικώ.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνουν καλό στην καρδιά.
Τα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:
– Τον σολομό
– Το σκουμπρί
– Τη ρέγκα
– Τις σαρδέλες
– Τον τόνος – λευκό τόνο
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συμβουλεύει τα παιδιά και τις έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες να αποφεύγουν τα μεγαλύτερα ψάρια, όπως ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο μάρλιν. Αυτό οφείλεται στην πιθανή μόλυνση από υδράργυρο.

Ολόκληρα δημητριακά

Ο περιορισμός των ραφιναρισμένων δημητριακών και η επιλογή δημητριακών ολικής αλέσεως αντί αυτών συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες ευεργετικές φυτικές ίνες από ό,τι τα ραφιναρισμένα δημητριακά. Οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριλάβουν το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι ολικής άλεσης ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια

Οι καλύτερες δίαιτες για την καλή υγεία περιλαμβάνουν 2-3 φλιτζάνια ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια καθημερινά.
Ωστόσο, αν και είναι θρεπτικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι επίσης υψηλών θερμίδων. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο θα πρέπει να τους καταναλώνει σύμφωνα με την επιθυμητή πρόσληψη θερμίδων.

Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά επιλέγοντας αποβουτυρωμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.

Γεγονότα σχετικά με την σωστή δίαιτα για την καρδιά

Η σωστή δίαιτα για την καρδιά στοχεύει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν υγιεινές, αντιφλεγμονώδεις τροφές.

Οι βασικές αρχές αυτής της δίαιτας είναι οι εξής:

– Να τρώτε υγιεινές τροφές και να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
– Να περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων.
– Περιορίστε το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας.
– Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά.
– Τρώτε μερικές μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
– Συμπεριλάβετε υγιεινά λίπη, όπως το ελαιόλαδο και το αβοκάντο.
– Προσθέστε ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια.
– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και πρόσθετης ζάχαρης.

Συμβουλή για την τήρηση της σωστής δίαιτας για την καρδιά

  • Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών είναι πρόκληση στην αρχή.
    Δοκιμάστε, λοιπόν, να κάνετε σταδιακές αλλαγές, ίσως δύο ανά εβδομάδα, και να επιμείνετε σε αυτές. Αυτό είναι προτιμότερο από το να κάνετε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα και στη συνέχεια να τα παρατήσετε γρήγορα.
  • Μια άλλη συμβουλή είναι να προσθέτετε βότανα και μπαχαρικά (αντί για αλάτι ή σάλτσες) στα γεύματα για να ενισχύσετε τη γεύση τους.

Οι καλύτερες επιλογές στα εστιατόρια

Οι καλές επιλογές για να φάτε σε εστιατόρια περιλαμβάνουν:
– Πουλερικά χωρίς πέτσα
– Ψάρια (ιδίως λιπαρά ψάρια)
– Χορτοφαγικές επιλογές που παραλείπουν τις σάλτσες τυριών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
– Πιάτα με βάση τα όσπρια, που σερβίρονται με καστανό ρύζι
– Σαλάτες με αβοκάντο, ελιές ή σάλτσες με ελαιόλαδο

Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Θα πρέπει επίσης να επιδιώκουν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν τρώνε έξω.

Συμβουλές τρόπου ζωής για μια υγιή καρδιά

– Τακτική άσκηση
– Αποφυγή των μεγάλων περιόδων καθισιού
– Διακοπή του καπνίσματος
– Ανακούφιση από το άγχος μέσω δραστηριοτήτων όπως η ενσυνειδητότητα ή η γιόγκα
– Προγραμματισμός των αγορών από το παντοπωλείο και τα σουπερμαρκετ.

Καρδιολογικός Έλεγχος στην Αθήνα – Καρδιολογικό Check Up

Περίληψη

  • Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές βασικές τροφές που πρέπει να συμπεριληφθούν στη δίαιτα για την καρδιά.
  • Ενώ ακολουθεί κανείς αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να εστιάζει σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης και σε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.
  • Τα άτομα θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Μπορεί να είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους να σχεδιάζουν τη διατροφή τους και να προσέχουν τις επιλογές τους όταν τρώνε έξω.
  • Η καθημερινή άσκηση είναι επίσης ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Dr ΙΛΧΑΜ ΚΑΦΦΑ

Καρδιολόγος