Ποια Είναι Η Σχέση Μεταξύ Άγχους Και Υψηλής Αρτηριακής Πίεσης;

αρτηριακη υπερταση

Περίληψη

Το άγχος και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι συμπτώματα το ένα του άλλου. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση (APA) ορίζει το άγχος ως το αίσθημα ανησυχίας ή έντασης. Μπορεί να προκαλέσει ορισμένα σωματικά συμπτώματα, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και εφίδρωση. Η APA σημειώνει επίσης ότι το άγχος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου.

αρτηριακη υπερταση

Επιπλέον, η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται άγχος για την υγεία και το μέλλον τους. Η σοβαρή υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει σε ένα άτομο άγχος.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Το άγχος είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται άγχος πριν από μια εξέταση ή όταν περιμένει σημαντικά νέα.

Εμφανίζεται όταν το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες. Αυτές οι ορμόνες ενεργοποιούν τον καρδιακό ρυθμό και τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Και οι δύο αυτές αλλαγές μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Τα άτομα με έντονο άγχος έχουν υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σχέση με τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα άγχους. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η έγκαιρη ανίχνευση και η θεραπεία του άγχους είναι ιδιαίτερα σημαντική σε άτομα με υπέρταση.

Οι αυξήσεις της αρτηριακής πίεσης που προκαλούνται από το άγχος είναι συνήθως προσωρινές και υποχωρούν μόλις το άγχος μειωθεί. Η τακτική ύπαρξη υψηλών επιπέδων άγχους, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, τα νεφρά και τα αιμοφόρα αγγεία με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια υπέρταση.

Μακροπρόθεσμα, οι ορμονικές μεταβολές που σχετίζονται με το άγχος μπορεί να αυξήσουν τις εναποθέσεις λίπους, ιδίως γύρω από την κοιλιά. Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων, όπως η αγχώδης διατροφή, η οποία μπορεί να συμβάλει έμμεσα στην υπέρταση.

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα για το άγχος μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Έρευνα από το 2017 διαπίστωσε ότι οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νοραδρεναλίνης (SNRI), τους οποίους χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση.

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση;

Το άγχος είναι μια αντίδραση στο στρες. Το στρες προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως η επινεφρίνη και η κορτιζόλη. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν την αντίδραση “μάχης ή φυγής”, η οποία προετοιμάζει τον οργανισμό να διαφύγει ή να αντιμετωπίσει την αντιληπτή απειλή.

Οι ορμόνες “μάχης ή φυγής” μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο αύξηση:

 

 • Καρδιακό Ρυθμό
 • Αρτηριακή Πίεση
 • Μυϊκή Δύναμη

Μόλις ένα άτομο αντιμετωπίσει το άγχος του, τα συστήματα του σώματός του θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό. Ωστόσο, ένα άτομο που έχει μακροχρόνιο στρες μπορεί να αναπτύξει προβλήματα υγείας, όπως:

 • Διάρροια
 • Πόνος Στο Στομάχι
 • Αύξηση Βάρους
 • Εξασθενημένο Ανοσοποιητικό Σύστημα
 • Κατάθλιψη
 • Έλλειψη Ύπνου
 • Κόπωση
 • Αδυναμία Λήψης Αποφάσεων
 • Προβλήματα Μνήμης

Μπορεί η υψηλή αρτηριακή πίεση να προκαλέσει άγχος;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αισθήματα άγχους σε ορισμένους ανθρώπους. Ένα άτομο με υπέρταση μπορεί να ανησυχεί για την υγεία του και το μέλλον του.

Επιπλέον, τα συμπτώματα της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσουν πανικό ή άγχος. Συμπτώματα της υπέρτασης:

 • Αλλαγές Στην Όραση
 • Πονοκέφαλοι
 • Ακανόνιστος Καρδιακός Ρυθμός
 • Βουητό Στα Αυτιά

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει άγχος. Εάν ένα άτομο βιώνει έντονο άγχος παράλληλα με συμπτώματα όπως πονοκέφαλος ή δύσπνοια, θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ του άγχους και των αλλαγών στην αρτηριακή πίεση. Η υπέρταση δεν προκαλεί συμπτώματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό για ένα άτομο να ελέγχει τακτικά την αρτηριακή του πίεση από γιατρό.

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

φαστ φουντ

Σας κάνει κακό το φαστ φουντ;

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το το φαστ φουντ

Ο όρος ” φαστ φουντ ” αναφέρεται γενικά σε τρόφιμα που οι άνθρωποι καταναλώνουν γρήγορα, είτε εντός είτε εκτός του χώρου τους. Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που αποδεικνύουν τις διάφορες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση και την υπερκατανάλωση γρήγορου φαγητού, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

φαστ φουντ

Πολλά καταστήματα φαστ φουντ αναγράφουν πλέον τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει κάθε είδος. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξέτασης του κατά πόσον είναι υγιεινό ή όχι.

Έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις;

Το φαστ φουντ είναι συνήθως φτωχό από άποψη διατροφής. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2015, το γρήγορο φαγητό τείνει να περιέχει διάφορες ουσίες που είναι γενικά ανθυγιεινές. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και πολλά επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Επίσης, στερείται ορισμένων ευεργετικών θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα fast food αρνητικές επιπτώσεις και ένα άτομο μπορεί να κάνει μια ενημερωμένη επιλογή ερευνώντας το διατροφικό περιεχόμενο συγκεκριμένων ειδών φαστ φουντ. Οι άνθρωποι μπορούν να βρουν αυτές τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες των περισσότερων μεγάλων εστιατορίων.

Τούτου λεχθέντος, ακόμη και τα πιο υγιεινά είδη γρήγορου φαγητού έχουν γενικά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και τρανς λιπαρά.

Βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις

Το φαστ φουντ είναι συνήθως πλούσιο σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή τρανς λιπαρά. Η αντίδραση του οργανισμού σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις όταν ένα άτομο τρώει fast food.

Αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Το γρήγορο φαγητό διασπάται γρήγορα, προκαλώντας ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα λόγω των εξευγενισμένων υδατανθράκων και της προστιθέμενης ζάχαρης. Με τη σειρά του, αυτό προκαλεί μια ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την πτώση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι. Η ινσουλίνη προάγει την περαιτέρω πείνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά το γεύμα.

Αρτηριακή πίεση

Η κατανάλωση υψηλών επιπέδων αλατιού θα μπορούσε να επηρεάσει άμεσα την καλή λειτουργία των αγγείων και να προκαλέσει αρτηριακή υπέρταση. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται επίσης με κατακράτηση υγρών.

Αυξημένη φλεγμονή

Το φαστ φουντ συνήθως δεν περιέχει φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Εάν ένα άτομο τρώει συχνά fast food, μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Υπάρχουν πολλά καλά τεκμηριωμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γρήγορου φαγητού μπορεί να βλάψει την υγεία ενός ατόμου.

Οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τον διαβήτη τύπου 2 και διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα fast food έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, τρανς λιπαρά, επεξεργασμένα συστατικά και θερμίδες. Είναι επίσης γενικά χαμηλά σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το πεπτικό σύστημα

Πολλά γεύματα fast food είναι εξαιρετικά χαμηλά σε φυτικές ίνες. Οι γιατροί συσχετίζουν τις δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες με υψηλότερο κίνδυνο για πεπτικές παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα και η εκκολπωματική νόσος, καθώς και με μειώσεις των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Ανοσία και φλεγμονή

Η δυτική διατροφή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη φλεγμονή, χαμηλότερο έλεγχο των λοιμώξεων, υψηλότερα ποσοστά καρκίνου και υψηλότερο κίνδυνο αλλεργικών και αυτοφλεγμονωδών ασθενειών.

Μνήμη και μάθηση

Μια δημοσίευση του 2020 υποδεικνύει μια σύνδεση μεταξύ μη ισορροπημένης διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες, που είναι χαρακτηριστικό του γρήγορου φαγητού, και χαμηλότερης ικανότητας για μνήμη και μάθηση. Αυτού του είδους η διατροφή μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

Αλλεργίες

Σε μια ανασκόπηση του 2018, διαπίστωσαν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης fast food και της αύξησης του άσθματος, της ρινοεπιπεφυκίτιδας και του εκζέματος.

Καρδιακές παθήσεις

Η FDA υποδεικνύει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι συχνά αυξάνει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, καθιστώντας το άτομο πιο επιρρεπές σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφροπάθεια ή καρδιοπάθεια.

Παχυσαρκία

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι το τυπικό γρήγορο φαγητό περιέχει πολύ υψηλό αριθμό θερμίδων. Εάν ένα άτομο τρώει περισσότερες θερμίδες από όσες καίει κάθε μέρα, παίρνει βάρος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Εκπαίδευση

Μια άλλη συνέπεια της τακτικής κατανάλωσης γρήγορου φαγητού από τους νεότερους ανθρώπους είναι η ακούσια έλλειψη κατανόησης των βασικών αρχών προετοιμασίας γευμάτων, μαγειρέματος και υγιεινής διατροφής.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Η κατανάλωση πολλών fast food θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία ενός ατόμου και να το κάνει πιο επιρρεπές στην κατάθλιψη και το άγχος.

Περίληψη

Το γρήγορο φαγητό τείνει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη, κορεσμένα λίπη, τρανς λιπαρά, θερμίδες και επεξεργασμένα συντηρητικά και συστατικά. Πληθώρα καλά διεξαγόμενων ερευνών έχει αποδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών τροφίμων.

Βραχυπρόθεσμα, το γρήγορο φαγητό επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο δεν τρώει αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Μακροπρόθεσμα, μια διατροφή πλούσια σε fast food μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την πέψη, την ανοσία, τη φλεγμονή, την υγεία της καρδιάς, την παχυσαρκία και άλλα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα fast food κακά. Ορισμένα είδη μενού μπορεί να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αυτές τις ουσίες από άλλα, ενώ ορισμένα καταστήματα γρήγορου φαγητού μπορεί να εστιάζουν στην παροχή πιο υγιεινών επιλογών.

Για να διατηρήσει κάποιος την υγεία του, θα πρέπει να προσπαθήσει να εντοπίσει τα είδη fast food που περιέχουν λιγότερο αλάτι, λίπος, ζάχαρη και συνολικούς υδατάνθρακες και γενικά να προσπαθήσει να περιορίσει την ποσότητα fast food που καταναλώνει.

Dr ILHAM KAFFA

Καρδιολόγος

 

Τι Είναι Η Αρτηριακή Υπέρταση [Προσέγγιση]

Τι Είναι Η Αρτηριακή Υπέρταση

Τι Είναι Η Αρτηριακή Υπέρταση

 • Η αρτηριακή υπέρταση (ΑΥ) αντιστοιχεί σε ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση στο τοίχωμα των αρτηριών η οποία επιμένει όταν το άτομο είναι σε κατάσταση ηρεμίας.

 • Τι Είναι η Αρτηριακή Υπέρταση: Όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή, η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων. Κατά συνέπεια, η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα (εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ. ).

 • Η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης βασίζεται στην μέτρηση της αρτηριακής πίεσης που πρέπει να εκτελείται μετά από τουλάχιστον 5 λεπτά ανάπαυσης, σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Απαιτούνται πολλές μετρήσεις κατά την ίδια επίσκεψη και κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριάσεων (τουλάχιστον 3).

 • Η θεραπεία δεν είναι συστηματική. Ξεκινά σε περίπτωση παρατεταμένης υπέρτασης με επιβαρυντικούς παράγοντες κινδύνου

 

Τι Είναι Η Αρτηριακή Υπέρταση

Ορισμός και συμπτώματα της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Η καρδιά είναι μια αντλία που ωθεί το αίμα μέσω όλων των αρτηριών του σώματος. Εξασφαλίζει συνεχή παροχή ενέργειας και οξυγόνου. Η αρτηριακή πίεση αναφέρεται στην πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν το αίμα διοχετεύεται μέσω αυτών. Δίνεται σε χιλιοστά υδραργύρου (mmHg).

Holter Ρυθμού- Χόλτερ Καρδιάς Τι Είναι;

Η αρτηριακή πίεση έχει δύο παραμέτρους:

 • Η συστολική αρτηριακή πίεση ( ΣΑΠ)

Η ΣΑΠ αντιστοιχεί στην πίεση που μετρήθηκε κατά την καρδιακή σύσπαση ( συστολή ), κατά την εξώθηση αίματος στο αρτηριακό δίκτυο. Αυτή είναι η μεγάλη αρτηριακή πίεση·

 • Η διαστολική αρτηριακή πίεση (ΔΑΠ)

Η ΔΑΠ είναι η πίεση που μετράται στα αγγεία κατά την πλήρωση της καρδιάς. Αυτή είναι η μικρή αρτηριακή πίεση.

Η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν διακύμανση της αρτηριακής πίεσης, όπως η σωματική δραστηριότητα, το κρύο, το συναισθηματικό σοκ, το στρες κ.λπ.

Η  ταξινόμηση της αρτηριακή υπέρταση

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υπέρταση .

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αρτηριακή υπέρταση κατατάσσεται  σε πρωτοπαθή και δευθεροπαθή.

Η πρωτοπαθή ΑΥ:  Άγνωστης αιτιολογίας

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να ευνοήσουν την εμφάνισή της πρωτοπαθούς αρτηριακής υπέρτασης:

 • Η ηλικία.
 • Η παχυσαρκία·
 • Η Σωματική αδράνεια ;
 • Η μη ισορροπημένη δίαιτα (υπερβολικό αλάτι, ανεπαρκής πρόσληψη καλίου, φρούτων και λαχανικών, υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος)·
 • Η Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας·
 • Το κάπνισμα.
 • Κακή διαχείριση του άγχους.
 • Εθνοτική καταγωγή: οι πληθυσμοί που βρίσκονται σε αφρικανικές περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο·
 • Κληρονομικός χαρακτήρας: ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν τα μέλη της οικογένειας έχουν υπέρταση
Η δευτεροπαθή ΑΥ: 

Είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι η συνέπεια άλλων νοσημάτων όπως οι νεφροπάθειες, τα νοσήματα των επινεφριδιών ή του θυρεοειδή.

YouTube video

Ποια είναι τα συμπτώματα της ΑΥ;

Αρχικά, η αρτηριακή υπέρταση είναι σιωπηλή και ασυμπτωματική. Για το λόγο αυτό, συχνά διαγιγνώσκεται αργά ή μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά συμπτώματα που μπορεί να προειδοποιήσουν:

 1. Ο πονοκέφαλοι συχνότερα το πρωί κατά την αφύπνιση (κυρίως στον αυχένα και το πίσω κρανίο)
 2. Ο ίλιγγος
 3. Διαταραχές όρασης·
 4. Αίσθημα παλμών.
 5. Αιμορραγία από τη μύτη·
 6. Κουδούνισμα στα αυτιά·
 7. Αίσθηση ότι πετούν μύγες μπροστά στα μάτια·
 8. Νευρικότητα·
 9. Αϋπνία·
 10. Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα άκρα

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι υπεύθυνη για τη σκλήρυνση των αρτηριακών τοιχωμάτων λόγω της αυξημένης πίεσης που ασκείται στα αγγεία. Μπορεί έτσι να προάγει την εμφάνιση ή την επιδείνωση των αθηρωματικών πλακών. Τα αγγεία που επηρεάζονται συχνότερα είναι αυτά που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο (καρωτίδες), την καρδιά (στεφανιαία αρτηρία), τα νεφρά ή τα κάτω άκρα. Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου όπως:

 1. Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ).
 2. Ισχαιμική καρδιοπάθεια (στηθάγχη, έμφραγμα του μυοκαρδίου )
 3. Αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων (στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν τα πόδια)·
 4. Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί τελικά να απαιτήσει αιμοκάθαρση.
 5. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπερτροφία αριστερής κοιλίας και μείωση της ικανότητας της καρδιάς να συστέλλεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια
 6. Οι καρδιαγγειακές βλάβες παρατηρούνται κυρίως μακροπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, μια ξαφνική και σημαντική αύξηση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι η αιτία δυσφορίας, έντονων πονοκεφάλων ή δυσκολιών στην αναπνοή που απαιτούν ταχεία θεραπεία.
 7. Τέλος, διάφοροι καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερχοληστερολαιμία ή ο διαβήτης, συμβάλλουν στην επιδείνωση των επιπλοκών που συνδέονται με την υπέρταση

Πώς γίνεται η διάγνωση της ΑΥ;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αρτηριακή η υπέρταση είναι σιωπηλή και ανιχνεύεται τυχαία κατά τη διάρκεια της ιατρικής εξέτασης .

Η διάγνωση της αρτηριακής υπέρτασης πραγματοποιείται με μέτρηση της αρτηριακής πίεσης η οποία πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές στη σειρά κατά την ίδια συνεδρία, μετά από ανάπαυση αρκετών λεπτών, και σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση.

Στη συνέχεια μετράται η αρτηριακή πίεση ενώ στέκεστε για να αναζητηθεί μη φυσιολογική πτώση σε αυτήν (ορθοστατική υπόταση). Σε περίπτωση αποδεδειγμένης αρτηριακής υπέρτασης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πρόσθετες ιατρικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων στην καρδιά, τα αγγεία ή τα νεφρά.

Ποια είναι η θεραπεία της ΑΥ;

Η διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:

 • Τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα ( Lifestyle change)
 • Η φαρμακευτική αγωγή .

Τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα ( Lifestyle change)

 1. Η άσκηση μέτριας φυσικής δραστηριότητας (τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα)·
 2. Μέτρια πρόσληψη αλατιού και κατανάλωση αλκοόλ ·
 3. Απώλεια βάρους (απώλεια βάρους εάν αποδειχθεί ότι απαιτείται)·
 4. Ισορροπημένη δίαιτας ;
 5. Διακοπή του καπνίσματος .

Τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα καθιστούν δυνατό τον αποτελεσματικό έλεγχο και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και έτσι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συνεπειών.

Φαρμακευτική αγωγή

 • Η αντιυπερτασική θεραπεία στοχεύει στην επαναφορά της αρτηριακής πίεσης σε τιμές  φυσιολογικές. Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να διορθωθεί με αντιυπερτασική θεραπεία ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό φαρμάκων.

  Οι θεραπευτικές κατηγορίες αντιυπερτασικών είναι:

 • Τα διουρητικά που δρουν στα νεφρά και προάγουν την αποβολή του νερού και του αλατιού
 • Οι Β-αναστολείς που επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό και περιορίζουν την ένταση της αρτηριακής πίεσης στα τοιχώματα των αρτηριών.
 • Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου που προάγουν την αγγειοδιαστολή (χαλάρωση των αρτηριών) και συνεπώς την πτώση της αρτηριακής πίεσης
 • Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης ή α-ΜΕΑ και Οι αναστολείς των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB) που περιορίζουν τη δράση των υπερτασικών ορμονών (ρενίνη και αγγειοτενσίνη).
 • Οι αναστολείς του άλφα-υποδοχέα συνταγογραφούνται ως επί το πλείστον ως τελευταία πρόθεση, όταν τουλάχιστον δύο άλλες θεραπείες έχουν δοκιμαστεί χωρίς επιτυχία.
 • ΚΛΠ φάρμακα

Η επιλογή της θεραπείας, μονοθεραπείας ή συνδυασμού, εξαρτάται από τον κάθε ασθενή και προσαρμόζεται από τον γιατρό. 

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Dr ILHAM KAFFA

Καρδιολόγος Αθήνα

Κορωνοϊός – Καρδιολογικές Παθήσεις και COVID 19

Καρδιολογικές-Παθήσεις-και-COVID-19

Τι είναι ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ( COVID 19)

Είναι ένας απειροελάχιστος κόκκος ημιζώντανης ύλης, ωστόσο έχει κατορθώσει να εισβάλει στην καθημερινότητά μας και να την τροποποιήσει όπως κανείς. Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι οικεία με το σφαιρικό του σχήμα, και οι τηλεοπτικοί δέκτες φιλοξενούν ασταμάτητα εικόνες και ειδήσεις με τα…κατορθώματά του, τα οποία εστιάζονται κυρίως στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Υπάρχει όμως κάποια συσχέτιση του κορωνοϊού με την Καρδιολογία, και ποια;

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και οι Καρδιοπάθειες

Καρδιολογικές-Παθήσεις-και-COVID-19
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ
Έχει καταδειχθεί ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο αναπνευστικό μας σύστημα μια ομάδα υποδοχέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE2), η οποία βρίσκεται επίσης και στα μυοκαρδιακά μας κύτταρα, και πιθανόν να συσχετίζεται με περιπτώσεις σοβαρής μυοκαρδίτιδας και καρδιαγγειακής κατάρριψης, η οποία έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί σε διασωληνωμένους ασθενείς με λοίμωξη τελικού σταδίου.
Εδώ δεν θα μπούμε σε πολύ βαθιά νερά Μοριακής Βιολογίας και Φαρμακολογίας. Θα αναφέρουμε απλά ότι υπάρχουν δυο πολύ διαδεδομένες ομάδες αντιϋπερτασικών φαρμάκων οι οποίες συνδέονται ανταγωνιστικά με τους εν λόγω υποδοχείς (οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ), και θα τονίσουμε ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοιου είδους αντιϋπερτασικά φάρμακα δεν θα πρέπει να τροποποιούν την αγωγή τους χωρίς τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Οι Ευπαθείς Ομάδες

Στο πλαίσιο επίσης της πρόληψης η Ελληνική Εταιρεία Καρδιολογίας (ΕΚΕ) όρισε ως πιθανές ευπαθείς ομάδες τους ασθενείς που πάσχουν από τα κάτωθι:
1. Καρδιακή Ανεπάρκεια (Ισχαιμικής ή μη αιτιολογίας)
2. Στεφανιαία Νόσος (Πρόσφατο Οξύ Στεφανιαίο Σύνδρομο ή επέμβαση επαναγγείωσης [αγγειοπλαστική-stent ή αορτοστεφανιαία παράκαμψη-bypass] τους τελευταίους 12 μήνες )
3. Πνευμονική Υπέρταση
4. Συγγενείς καρδιοπάθειες μετά χειρουργική διόρθωση με σημαντική υπολειπόμενη βλάβη ή μη διορθωμένες συγγενείς καρδιοπάθειες.
5. Προσθετικές καρδιακές βαλβίδες
6. Μυοκαρδιοπάθειες
7. Ιστορικό τεκμηριωμένης μυοκαρδίτιδας
8. Καναλοπάθειες
Να σημειωθεί επιπλέον ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητες σχετιζόμενες με τις καρδιαγγειακές παθήσεις (χρόνια αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση, χρόνιος αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια αποφρακτική αναπνευστική πνευμονοπάθεια, χρόνια νεφρική νόσος, νεοπλασία ή υπό ανοσοκατασταλτική αγωγή) θεωρούνται επίσης ευπαθείς ομάδες.
Προσπερνώντας κάποιες εύλογες ενστάσεις συναδέλφων σχετικές με τη μεγάλη ευρύτητα ορισμού των ευπαθών ομάδων, θα τονίσουμε ότι όσοι ασθενείς ανήκουν στις ανωτέρω ομάδες οφείλουν να είναι διπλά προσεκτικοί στην υιοθέτηση μέτρων ατομικής προστασίας, διότι, σε περίπτωση νόσου από τον κορωνοϊό, η κλινική τους εικόνα ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Την ίδια μέριμνα και σπουδή οφείλουν να δείξουν όσοι από εμάς έχουν στο οικείο τους περιβάλλον άτομο που ανήκει στις προαναφερθείσες ευπαθείς ομάδες.
Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι οι Καρδιολόγοι δεν είμαστε καθ’ ύλην αρμόδιοι για θέματα λοιμώξεων και ιώσεων και δη του αναπνευστικού. Γνώμη και άποψη έχουμε όλοι. Οφείλουμε εμείς οι Καρδιολόγοι να παραχωρήσουμε το προσκήνιο στους ειδικότερους από εμάς Παθολόγους/Λοιμωξιολόγους/Πνευμονολόγους και να καλλιεργήσουμε μεταξύ μας πνεύμα σωφροσύνης και συνεργασίας, για το καλό των ασθενών μας και για το καλό όλων μας.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΉ ΥΠΈΡΤΑΣΗ

Καρδιολογος αθηνα - ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ

ΑΝΘΕΚΤΙΚΉ ΥΠΈΡΤΑΣΗ

Τι είναι η ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση;

 • Ορίζεται η αποτυχία επίτευξης της επιθυμητής αρτηριακής πίεσης στόχου (<140/90 mmHg στην ανεπίπλεκτη υπέρταση) όταν η θεραπευτική στρατηγική που εφαρμόζεται περιλαμβάνει την ταυτόχρονη χορήγηση πλήρους δοσολογίας τριών διαφορετικών κατηγοριών φαρμάκων εκ των οποίων η μία είναι διουρητικά κι εφόσον υπάρχει αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης.
 • Στην ομάδα αυτή ανήκουν και οι ασθενείς που έχουν ρυθμίσει την πίεση τους με τέσσερα ή περισσότερα φάρμακα. -Δεν περιλαμβάνεται απαραίτητα χορήγηση ανταγωνιστή υποδοχέα των αλατοκορτικοειδών.

Πόσο συχνή είναι η διάγνωση της ανθεκτικής αρτηριακής υπέρτασης;

 • Ο επιπολασμός της ανθεκτικής υπέρτασης είναι δύσκολο να καθοριστεί. Οι επιδημιολογικές καταγραφές διαφέρουν σε ποσοστά από τις τυχαιοποιημένες πολυκεντρικές.
 • Κλινικές μελέτες προτείνουν ότι η επίπτωσή της κυμαίνεται στο 5-30% στο συνολικό ποσοστό του υπερτασικού πληθυσμού.
 • Ποσοστά κάτω του 10% παριστούν πιθανόν τον πραγματικό επιπολασμό της ανθεκτικής υπέρτασης (4-6%).
 • Αναγνωρίζεται να συνδέεται συχνά με υποκλινική βλάβη των οργάνων-στόχος.
 • Σχετίζεται με υψηλό επιπρόσθετο καρδιαγγειακό κίνδυνο επειδή οι ασθενείς συχνά έχουν ιστορικό μακροχρόνιας σοβαρής υπέρτασης επιπλεγμένης με πολλαπλούς άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η άπνοια ύπνου, ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια νεφρική νόσος.

Υπηρεσίες

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ – Τα Αίτια

Πολυπαραγοντικά και εξαρτώμενα από τον εξεταζόμενο πληθυσμό.

Καρδιολογος αθηνα - ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Νευρικοί και ορμονικοί μηχανισμοί:

Εμπλέκονται στην ανάπτυξη, διατήρηση,και επιδείνωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος ,η διέγερση του συστήματος ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης ,η αύξηση των κατεχολαμινών είναι παρόντα στην ανθεκτική υπέρταση.

Η Στεφανιαία Νόσος – Γεννιέται ή Δημιουργείται

Κατά την προσπάθεια αναγνώρισης των αιτίων ανθεκτικής υπέρτασης απαραίτητη είναι η διάκριση από περιπτώσεις ψευδούς υπέρτασης:

 • Μεμονωμένη υπέρταση ιατρείου (υπέρταση λευκής μπλούζας)- Συχνότερη αιτία ψευδούς υπέρτασης
 • Έως 30% σε περιπτώσεις ασθενών με υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης παρά τη χορήγηση τριών αντιυπερτασικών παραγόντων/2025% των ασθενών αυτών ίσως αναπτύξουν αληθή ανθεκτική υπέρταση σε 3-6μηνο follow-up).
 • Η μη χρησιμοποίηση μεγάλων περιβραχιονίων σε μεγάλους βραχίονες, γεγονός το οποίο οδηγεί σε υπερεκτίμηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης -λανθασμένη μέθοδος προσδιορισμού της αρτηριακής πίεσης
 • Ψευδοϋπέρταση σε ηλικιωμένους ασθενείς-μεγάλος βαθμός σκλήρυνσης των μεγάλων αγγείων καθιστά δυσχερή τη συμπίεση του αγγειακού τοιχώματος από ένα εξωτερικό περιβραχιόνιο και οδηγεί σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης ψευδώς μεγαλύτερες των αληθών ενδο-αρτηριακών.
 • Μειωμένη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή- μη τακτική ή περιστασιακή λήψη φαρμάκων (μπορεί να φτάσει το 50-60%).

Υγιεινό-διαιτητικές παρεκτροπές:

(παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη,λήψη αλκοόλ>30ml ημερησίως,διατροφή πλούσια σε αλάτι).

Η υψηλή πρόσληψη άλατος μέσω της διατροφής είναι συνήθης στους ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση και περισσότερο έντονη στους αλατο-ευαίσθητους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των Αφροαμερικανών και ιδιαίτερα των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο.

Υπερφόρτιση όγκου (μπορεί να οφείλεται σε εξελισσόμενη νεφρική ανεπάρκεια, υπερβολική κατανάλωση αλατιού, υπεραλδοστερονισμό και συχνότερα ανεπαρκή διουρητική αγωγή).

Άπνοια ύπνου:

Μακροχρόνιες αγγειοσυσπαστικές επιδράσεις της νυχτερινής υποξίας και της διέγερσης χημειοϋποδοχέων, όπως επίσης και της στέρησης ύπνου-νορμοτασικοί ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης σε 12ετές follow-up

Λοιπά αδιάγνωστα αίτια δευτεροπαθούς υπέρτασης πλην της υπνικής άπνοιας:

• Νεφρική βλάβη με υπερφόρτιση όγκου, η στένωση νεφρικών αρτηριών,το φαιοχρωμοκύττωμα, ο υπεραλδοστερονισμός και το σύνδρομο Cushing

• 5-10% των ασθενών με υπέρταση/Συχνότερα σε ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση

• Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο πρωτοπαθής υπεραλδοστερονισμός αποτελεί μια πολύ πιο συχνή αιτία απ’ ότι αναφερόταν παλιότερα και είναι παρών στο 20% των περιπτώσεων.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ:

Φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση (στεροειδή, συμπαθομιμητικές αμίνες, νικοτίνη..)

Φάρμακα που συχνά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση (αιθανόλη, κορτικοειδή, κυκλοσπορίνη, ερυθροποιητίνη,ανορεξιογόνα,ΜΣΑΦ..) • Φάρμακα που περιστασιακά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση (καφεϊνη,φαινοθειαζίνες,τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά..)

Φάρμακα που κατά την απόσυρσή τους αυξάνουν την αρτηριακή πίεση όπως η κλονιδίνη • Φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση σε έδαφος αλληλεπίδρασης όπως οι αναστολείς μονοαμινοξειδάσης

Χαρακτηριστικά Ασθενή Που Συσχετίζονται Με Εμφάνιση Δευτεροπαθούς Υπέρτασης:

 • Υψηλές τιμές ΑΠ
 • Μεγαλύτερη ηλικία
 • Θήλυ φύλο
 • Εθνικότητα-Αφροαμερικάνοι
 • Παχυσαρκία
 • Αυξημένη διαιτητική πρόσληψη νατρίου
 • Χρόνια νεφρική νόσος
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Καθιστική ζωή
 • Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας

ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

 1. Επιβεβαίωση των τιμών της αρτηριακής πίεσης, μέτρηση με αξιόπιστο πιεσόμετρο ,κατάλληλη περιχειρίδα, εκπαίδευση του χειριστή ,μετρήσεις πίεσης στο σπίτι, 24ωρη καταγραφή.
 2. Έλεγχος συμμόρφωσης του ασθενούς όσον αφορά την τακτική λήψη των φαρμάκων, έλεγχος φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων.
 3. Έλεγχος παχυσαρκίας, άπνοιας ύπνου, υπερκατανάλωσης άλατος και αλκοόλ.
 4. Διερεύνηση δευτεροπαθούς υπέρτασης.
 5. Σε περίπτωση που αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδούς υπέρτασης πρωταρχικό ρόλο κατέχει η ενθάρρυνση του ασθενούς για τροποποίηση των λοιπών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και για αλλαγή του τρόπου ζωής του
 6. Η φαρμακευτική θεραπεία.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]